Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ gümrük dosyasını açtı. Çok sayıda tutuklanmanın olduğu dosyada kara paranın nasıl aklandığı gümrük kapılarında nasıl pazarlıklar döndüğü ortaya serildi.

İşini yapan memurların pasif görevlere alındığı gümrüklerde yerine getirilen memurların rüşvet ağını TELE1 ortaya çıkardı. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ gümrük dosyasını açtı. Milyarlarca dolar gelmiş gibi hazırlanan sahte belgelerle uyuşturucu, kumar ve yasa dışı bahis paraları aklanıyor.

İstanbul Havalimanı’nda yaklaşık 2 milyar dolar, Çeşme Gümrüğü’nde ise yaklaşık 1,3 milyar dolar olarak gerçekleştirilen son kara para aklamada yaklaşık 3,3 milyar dolarlık dev vurgun yapıldı. İstanbul Havalimanı’ndaki vurgunu Havalimanı Kaçakçılık istihbarat Müdürü Z.B.’nin emrinde çalışan personelin yaptığı belirtildi. Bu personelden Volkan B., Ufuk B. ve Serkan E. isimli memurlar ihbar üzerine Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerinin operasyonuyla yakalandı. Ancak ilgili memurlar nezarete alınmadığı gibi cep telefonları ve elektronik cihazlarına da el konulmadı. Böylelikle delilleri yok etmeleri için kendilerine süre verildiği iddia edildi. Ancak iki gün sonra savcılığa sevk edilen şüpheliler mahkemece tutuklandı. Bu operasyon ise kamuoyundan gizleniyor.

YÜZDE 5 KOMİSYON

Bu işler için rüşvet olarak alınan komisyonunsa yüzde 5 olduğu belirtiliyor. Bu da 2 milyar dolarlık vurgunda 100 milyon dolara denk geliyor. Uzmanlar böyle büyük bir vurgunu 3 personelin yöneticilerinin bilgisi ve imzası olmadan tek başlarına gerçekleştiremeyeceği görüşünde birleşirken hiçbir yöneticiye soruşturma açılmadığı ortaya çıktı.

İzmir Çeşme Limanı’nda bir yıl içerisinde 1.3 milyar dolar kara paranın aklanmasını milyonlarca dolar rüşvet alarak sağlayan 6 gümrük memuru İzmir polisinin operasyonuyla suç üstü yakalanarak tutuklandı. Operasyonun ikinci aşamasındaysa 4’ü İstanbul’da 1 ‘i İzmir’de 1’i ise Gaziantep’te olmak üzere gözaltına alınan 6 şüpheli daha tutuklandı.

16 KİŞİ TUTUKLU

Benzer operasyonların Habur ve İpsala gümrüklerinde de yapıldığı ortaya çıktı. Habur’da 1 gümrük muhafaza memuru tutuklanırken İpsala’da da 1 gümrük muhafaza memuru aranıyor. İstanbul İzmir ve Habur gümrüklerinde gerçekleştirilen operasyonlarla tutuklu sayısı 16’yı oldu.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma devam ederken Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun da inceleme yaptığı öğrenildi.