Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri müdahalede bir aylık bir süre geride kalırken akıllarda hala Rusya'nın Minsk Anlaşması'ndan neden bir anda vazgeçtiği sorusu var. TELE 1, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından bağımsızlığı tanınan Donbass'ta mikrofonunu Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde Halk Meclisi üyesi Olga Anotoniyevna'ya uzatarak savaşa giden süreci ve savaşta yaşananları bildirdi.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yerel güçler ile Ukrayna'ya bağlı askeri birlikler arasında çıkan çatışmaları sonlandırmak amacıyla Rusya, Ukrayna, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) ve iki bölgenin temsilcileri Eylül 2014'te Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya gelerek Minsk Anlaşması'nı imzalamıştı. Kiev ile ayrılıkçı güçler, yapılan anlaşma ile ağır silahların ortadan kaldırılması ve mahkum takası da dahil olmak üzere 12 madde üzerinde anlaşmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlıklarını tanımasının ardından Minsk Anlaşması rafa kaldırıldı. TELE 1'den Okay Deprem, Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde Halk Meclisi üyesi Olga Anotoniyevna ile konuşarak anlaşma sürecini ve bölgeyi savaşa götüren koşulları aktardı. Halk Meclisi üyesi Olga Anotoniyevna'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"UKRAYNA GEREKLİ ADIMLARI ATMADI"

"Donbass'ta Minsk süreci barışı tesis edebilmek için başladı. 2015'den itibaren Minsk'de öne çıkan, çözülmesi gereken başlıklar vardı. Bunun ilki esirlerin değişimiydi. İkincisi ise sorunun çözülmesiydi. Ayrıca barışın tesis edilmesi adına atılacak bir dizi adım da gündemimizdeydi. Hem Ukrayna'nın önceki devlet başkanı Poroşenko, hem de ardından gelen Zelenski Minsk'in başarıya ulaşması için gerekli adımları atmadılar."

"KİEV BİZİMLE GÖRÜŞMEYİ REDDETTİ"

"2015 yılının Şubat ayında imzalanan 2. Minsk Anlaşması, taraflar yani Ukrayna ile Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri arasında yapılan müzakerelerde Kiev bizlerle doğrudan görüşmeyi reddetti. Bu da önemli engellerden birisi olarak öne çıktı. Minsk, Kiev ve bizim aramızda imzalanmış olsa da süreç içerisinde Avrupa adına Fransa ve Almanya öne çıktı. Rusya da garantör ülke olarak ağırlığını arttırdı." "Minsk süreci ilerledikçe, özellikle 2021'de tıkanma yaşandı. Bunun temel sebebi ise Almanya ve Fransa'nın Kiev'i imzaladığı anlaşmaya uymaya zorlamamaları oldu. Sürece doğrudan dahil olmayan ABD ve kimi Avrupa ülkeleri ise sürecin işlememesi hatta savaşın yeniden başlaması için adımlar attı. Kiev'e yönelik yoğun silah sevkiyatına başladılar." "Baştan beri sorun teşkil eden, tarafların ağır silahları kullanmaması başlığı tamamen gerçekliğini yitirdi. Anlaşmada yer alan madde Kiev tarafından son dönemde özellikle yok sayıldı. Tarafsız bölge (gri hat) Ukrayna tarafından yok sayıldı. Kiev bu bölgede sabotaj eylemleri gerçekleştirmeye başladı. Sonuç itibarı ile bizi genel bir savaşa sürüklemek istediler."

"RUSYA SÜRECİN İLERLEMESİ İÇİN ÇABA GÖSTERDİ"

"Sürecin muhattaplarından ve garantörü olan Rusya, sürecin işlemesi, tıkanmaması için aktif olarak çaba gösterdi. Bu süreç boyunca aralıksız devam etti. Rusya'nın resmen bizim bağımsızlığımızı tanıması halk arasında bütyük memnuniyet yarattı. Rusya bizi tanıyıp da askeri operasyon başlatana dek Ukrayna coğrafi olarak Donbass'ın yüzde 60'ından fazlasına hakimdi."

"RUSYA'NIN OPERASYONU OLMASAYDI KİEV HAREKETE GEÇECEKTİ"

"En fazla merak edilen noktalardan birisi de Rusya'nın bizi tanımasından sadece 4 gün sonra neden operasyona başladığ. Rusya'nın bu operasyonu olmasaydı Kiev rejimi saldırıya geçecekti. Eldeki tüm veriler, Kiev'in bölgeye saldırı hazırlığı içinde olduğu yönündeydi. Bölgeye yapılan ağır silah yığınağı da bunu fazlasıyla gösteriyordu. Bir aydır devam eden çatışmalarda Lugansk'ın toplamda yüzde 95'lik kısmını kontrol altına aldık. Ukrayna birliklerinden kurtarılan topraklarda halk da bundan oldukça memnun." "Yerleşim birimlerinde yaşayanlar da pekçok noktada birliklere destek vererek süreci kolaylaştırıyorlar. Lugansk bölgesinde çatışmalar büyük oranda sona ermek üzere. 3 kentte ve çevresinde savaş sürüyor. Şu an esas sorun şu ki Kiev birlikleri silahları sivillerin arasında, konutlara yerleştiriyor. Sivil kaybını ve maddi hasarı olabildiğince azaltmak için yavaş ve dikkatli ilerlememiz gerekiyor."

"UKRAYNA GERİ ÇEKİLİRKEN HER ŞEYİ YOK EDİYOR"

"Ukrayna ordusu geri çekilirken su tesisatlarından elektrik şebekelerine kadar her şeyi yok ediyor. Kurtardığımız her yerde gaz şebekeleri dahi çalışamaz hale getirmiş oluyor, alt yapı sistemi bombalanarak yok ediliyor. Bu durum bölgede insani trajediyi büyütüyor. Ukrayna birliklerinin teslim olması için çok çaba sarf ediyoruz. Hatta suça karışmamış askerlerin serbest bırakılacağına ilişkin resmi çağrı da yaptık." "Ancak Ukrayna ordusu çağrıya uymamaları için askerlerini tehdit ediyor. Halk da esir alınmış durumda canlı kalkan olarak kullanılıyor. Ukrayna sivilllerin savaş alanından çıkartılmasına daa genel olarak izin vermiyor." https://tele1.com.tr/rusya-cernobil-nukleer-santralinden-cekildi-594607/