Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, bazı çiftçilerin ürünlerini toplamadan tarlaları sürmek zorunda kaldığını söyledi.
AKP'nin ekonomi politikaları en çok çiftçilerin belini büktü. Geçtiğimiz haftalarda yurdun birçok yerinde çiftçiler alım fiyatlarına isyan edip eylem yaptılar '
hükümet istifa' diyerek slogan attı.
https://tele1.com.tr/ciftcilerin-isyan-ettigi-bursada-hukumet-istifa-sesleri-1116405/
ÜRÜNLERİ TOPLAMADAN SÜRDÜ
Ekonomi gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, çiftçilerin ürünlerini toplamadan tarlalarını sürmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Yıldırım bu durumun maliyetlerin altında fiyat verildiği için yaşandığını dile getirdi.
https://tele1.com.tr/emniyet-genel-mudurlugune-atanan-eski-vali-ciftciye-verdigi-sozu-tutmamis-1122239/
Ali Ekber Yıldırım'ın paylaşımı şu şekilde:
Ürünler toplanmadan tarlalar sürülüyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde maliyetin altında fiyat verildiği için bazı çiftçiler ürününü toplamadan sürmek zorunda kalıyor.
Bu kez Kahramanmaraş Narlı’dan patlıcan tarlasını süren çiftçinin görüntüsü geldi. Çiftçi; “para etmiyor“ diyerek tarlasını sürüyor. Kahramanmaraş Sebze Meyve Hali’nde patlıcanın kilosu 15-16 lira. Markette, pazarda 30-40 lira. Çiftçiye teklif edilen fiyat 3-5 lira. Sadece patlıcanda değil, salçalık biber, Maraş biberi ve diğer ürünlerde de sorun var.
Günden güne zarar eden çiftçinin bıçak kemiğine dayanınca Eskişehir'de boş buğday tarlasına üretemiyoruz yazıldı.
"BIÇAK KEMİĞE DAYANDI"
“Maliyetler nedeniyle üretemediklerini söyleyen çiftçi Cihangir Eryılmaz, “Eskişehir Seyitgazi ilçesinde çiftçilik yapmaktayım. Şeker pancarı, mısır, ayçiçeği üretmekteyim. Maliyetlerin aşırı artmasından dolayı üretemiyoruz artık. Bıçak kemiğe dayandı” dedi.
"ESKİŞEHİRLİ ÇİFTÇİLER OLARAK BU SAATTEN SONRA ÜRETMİYORUZ"
Üretim maliyetlerinden yakınan çiftçi Birol Özsak, “Eskişehir Tepebaşı ilçesi Beyazaltın Mahallelisi'nde üretim yapmaktayız. Hububat, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı üretmekteyiz. Üretim maliyetlerimiz 2023 yılındaki satış fiyatları ile orantılı olup 2024 yılındaki satış fiyatlarımızın düşük olmasından dolayı 2025 yılı için üretim yapmakta zorlanıyoruz. Eskişehirli çiftçiler olarak bu saatten sonra üretemiyoruz” diye konuştu.
"ÇİFTÇİLİK BİTİYOR, ÇİFTÇİLİK BİTİRİLİYOR"
“Çiftçilik bitiyor, çiftçilik bitiriliyor” diyen çiftçi Burak Kuşan ise, “Eskişehir Alpu ilçesinde çiftçilik yapmaktayım. Şeker pancarı, arpa, buğday, mısır ekimi gerçekleştirmekteyim. 2023 yılında sattığımız ürün fiyatını 2024 yılında şu anda artan girdi maliyetlerine rağmen aynı fiyatta ve daha da düşüğüne satmaktayız. Çiftçilik bitiyor, çiftçilik bitiriliyor. Üretemiyoruz” şeklinde konuştu.