Siyaset bilimci Tanju Tosun, 31 Mart günü yapılan yerel seçimin sonuçlarını TELE1 ekranlarında değerlendirdi. Belediye başkanlığı ile meclis üyelerinin seçiminde fark olduğunu belirten Tosun, "Haritada aynı renk dağılımını birebir göremiyoruz." ifadelerini kullandı. Tosun, ayrıca "AKP'nin önümüzdeki süreçte en büyük zorlayıcısı, CHP'nin yerel yönetimlerdeki politikalarına bağlı olarak tabanının daha daralma olasılığı" dedi.
Türkiye, 31 Mart'ta yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitti.
Sandıktan çıkan sonuçlar, AKP ve Cumhur İttifakı için hüsrana neden olurken, ana muhalefet partisi CHP yüzde 37.77 oranında oy aralak seçimin birinci partisi oldu.
CHP, büyükşehir il ve ilçelerdeki belediye sayısını ciddi oranda artırdı. İktidar partisi AKP ise elinde bulunan çok sayıda kritik belediyeyi kaybetti.
Siyaset bilimci Tanju Tosun, yerel seçimlerde elde edilen sonuçları TELE1'de Ümit Zileli'nin sunduğu 'Sabah Pusulası' programında değerlendirdi.
"SEÇİM HARİTASINA SADECE BELEDİYE ÜZERİNDEN BAKMAK YANILGIYA DÜŞÜREBİLİR"
Tosun, şunları söyledi:
-Öncelikle şunu belirtmek gerekir: Belediye başkanlığı ile belediye meclis üyelerinin seçim yöntemlerinin farklı olmasını dikkate almak gerekir. Seçim haritasını sadece belediye başkanlığı üzerinden okuduğumuz takdirde yanılgı içine düşebiliriz. Belediye meclis üyelerinde ise haritada aynı renk dağılımını birebir göremiyoruz.
"YOKSULLAŞMA ÜZERİNDEN SEÇMENİN CHP'YE YÖNELİMİ SÖZ KONUSU"
-Başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa olmak üzere Türkiye'de üretime katkı anlamında yüzde 70'ini elinde tutan illeri CHP kazandı. Aynı zamanda nüfus açısında da bakıldığında, demografik yapı itibarıyla da yüzde 75, 77'sinin yerleşik olduğu kentler... Dolayısıyla; özellikle büyük kentlerde, emek-sermaye çelişkisi üzerinden ve gelir dağılımındaki adaletsizlik, yoksullaşma üzerinden seçmenin bir siyasi partiye yönelimi söz konusu.
"SEÇMEN TEPKİSİNİ KOYDU"
-Siz bunu ilelebet kendi sosyolojinizin değişmez unsurları olarak görürseniz ve bundan hareketle sistemi iktisadi anlamda daha adaletli bir şekilde oluşturmaya yönelik çaba sarf etmezseniz, seçmen tepkisini koyabiliyor.
"BÜYÜK ŞEHİRLERDE SEÇMEN TABANIN PARAÇASINA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR"
-Büyük kentler önemli. Çünkü buralarda bir kere oyunuzu artırdığınız zaman, ondan sonraki süreçte uygulayacağınız yerel yönetimler örneğinde politikalarla, bu seçmeni kendi tabanınızın kurumsallaşmış parçasına dönüştürebiliyorsunuz. Bir sonraki seçim için de avantaj yakalanmış oluyor.
"AKP'NİN ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE EN BÜYÜK ZORLAYICISI..."
-AKP'nin önümüzdeki süreçte en büyük zorlayıcısı, CHP'nin yerel yönetimlerdeki politikalarına bağlı olarak tabanının daha daralma olasılığı. Tabii iyi belediyecilik söz konusu olursa... Ama seçmenin beklentilerine yanıt verilmediği takdirde, geriye yönelim her zaman mümkün.
https://tele1.com.tr/ozgur-ozelden-erken-secim-sorusuna-dikkat-ceken-yanit-1039150/