Soma Katliamı’nın altıncı yılında, hayatını kaybeden 301 madenci Kadıköy Rıhtım’da anıldı. Eylemde madencilerin göz göre göre ölüme sürüklendiğine dikkat çekilerek “Fıtratınızı da normalinizi de kabul etmiyoruz. Sizin fıtratınız ölüm, normaliniz Soma ise bizim fıtratımız direnmek, normalimiz mücadeledir” denildi.
İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Manisa Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın altıncı yıl dönümünde Kadıköy Rıhtım’da bir anma eylemi düzenledi.
“Sizin ‘normaliniz’ Soma’dır!” yazılı pankartın açıldığı eylemde “Soma’nın hesabı sorulacak”, “Çarklar dönüyor, işçiler ölüyor”, “Evde açlık, işte salgın, kahrolsun kapitalizm” sloganları atıldı.
Burada ortak basın açıklamasını DİSK’e bağlı Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı yaptı.
Ölümlere sebep olan işverenlerin göstermelik soruşturmalar ve cezalar dışında ceza almadığına vurgu yapılan açıklamada “301 canımız katledildi ama sorumluları adeta ödüllendirildi. Yaşanan toplu cinayet ‘fıtrat diye zihinlere kaldı. Ve sorulmayan hesabımız geçen 6 yıl boyunca yüzlerce canımıza mal oldu. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Soma’dan bu yana çeşitli iş kollarında gerçekleşen iş cinayetlerinde 11.400 işçi yaşamını yitirdi. Yani Soma’dan bugüne 38 Soma daha yaşandı” denildi.
“Dün bu işin fıtratında ölüm var diyen muktedir bu gün çarklar dönmeli diyerek yeni kayıpların önünü açtı” denilen açıklama şunlar ifade edildi:
“Patronların kasası ve kendi koltukları için dün 301 canımızı ölüme göndermeyi fıtrat olarak kabul etmemizi isteyenler, bu gün çevirdikleri o çarkların arasında kaybolan işçi ölümlerini normalleşme olarak kabul etmemizi istiyor. Patronları ve sermaye güvenliğini her şeyin üzerinde tutan bu düzen işçilere karşı adı konulmamış bir savaş yürütmektedir.”
Kovid-19 salgını sürecinden bu yana madenlerde 200 işçinin testinin pozitif çıktığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Geçen sürede hiç bir şeyin değişmediğinin çarpıcı bir özeti” denildi ve şöyle devam etti:
“İşten atmaların yasaklanması adı altında ücretsiz iznin yasallaştırılması, kısa çalışma ödeneğinin gaspı, güvencesiz ve esnek çalışmanın salgın bahanesi ile genelleştirilmesi…
İşsizliğin yığınlar halinde artması gibi sonuçlar salgının yarattığı yaşamsal tehdidi genelleştirmekte açlık ve sefaleti konjonktürel olmaktan çıkararak süreklileştirmektedir. Yani sermaye düzeninin işçilere ve emekçilere her durumda ölüm ve açlıktan başka bir vaadi yoktur. İşçilere açlık ve ölüm bu düzenin fıtratıdır, normalidir.
Fıtratınızı da normalinizi de kabul etmiyoruz. Sizin fıtratınız ölüm, normaliniz Soma ise bizim fıtratımız direnmek, normalimiz mücadeledir” denilen açıklamanın sonunda Tüm işçi katliamlarının hesabını sormak ve taleplerimiz için birleşmeye, kapitalizme karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz”