Şırnak’ta 28 Aralık 2011 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geçti. Kimsenin yargılanmadığı dava AYM ve AİHM’den döndü. Evrensel'e konuşan Roboskili ailelerden Ferhat Encü, dava dosyasını yeniden canlandırmak için çalışmalara başladıklarını söyleyerek, cezasızlığa karşı bütün insanları ses vermeye çağırdı. Katliama ilişkin, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi bir video yayınlayarak 'adalet' çağrısı yaptı.
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirmesi üzerinden 8 yıl geçti. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinde “Bu olayın failleri Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak” dese de hükümet ve yargı kanadında geride kalan yıllar içerisinde yaşananlarla Roboski Katliamı’nın failleri cezasız kalmaya devam etti.
MAHKEME TAKİPSİZLİK VERDİ
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı katliama dair 8 Ocak 2012’de soruşturma başlattı. Soruşturmaya “gizlilik kararı” verilerek devam edilirken, Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı dosya hakkında “taksirle ölüme sebebiyet vermek” iddiasıyla “görevsizlik kararı” vererek, dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderdi.
Genelkurmay Askerî Savcılığı, 7 Ocak 2014’te dosyada ‘şüpheli’ olarak adları geçen Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Bölük, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanı Albay Aygün Eker, 2. Ordu Harekât Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Halil Erkek ve 2. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu hakkında “kovuşturmaya yer olmadığı” yönünde karar verdi. Ailelerin “takipsizlik” kararına yaptığı itiraz da 20 Haziran 2014’te reddedildi.
DOSYA AYM VE AİHM’DEN DÖNDÜ
Soruşturmalardan sonuç alınamayınca Roboski Katliamı’nda yakınlarını kaybeden aileler dosyayı, Temmuz 2014’te 1108 avukat ile birlikte Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı. Ancak AYM 26 Şubat 2016’da 53 başvurucudan 3’ünün avukatlarının vekaletnamelerini 2 gün geciktirmeleri dolayısıyla “eksik evrak” gerekçesi ile başvuruyu reddetti. Bunun üzerine 281 başvurucu ile dosya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşındı. AİHM ise, yaklaşık 2 yıl boyunca beklettiği dosya başvurusunu 17 Mayıs 2018’de iç hukuk yolları tükenmediği için “kabul edilemez” bularak reddetti.
İHD'DEN ÇAĞRI: FAİLLER YARGILANSIN, ROBOSKİ İÇİN ADALET İSTİYORUZ
"8 yıl önce Roboski'de insanların üzerine bombalar yağdı. Duydunuz mu? Bombalarla 34 insan katledildi, ölenlerin 19'u çocuktu biliyor muydunuz? Parçalanan bedenler katırların sırtında taşındı unutma! Traktör römorklarına üst üste koyarak taşındılar, duydunuz mu? Katledilenler için çok şey söylendi ama her şeyden önce onlar insandı unutma! Sekiz yıl geçti, suçlular ve katliamın siyasi sorumluları yargılanmadı. Yeni katliamların yaşanmaması için Roboski'nin ve tüm katliamların sorumluları yargılansın! Roboski'yi unutma, unutturma! Failler yargılansın! 'Roboski için adalet istiyoruz' demek için 28 Aralık saat 18.00'de Beşiktaş Barbaros Parkı'nda olacağız. Siz de ses verin!"