ABD’li Cargill firmasında sendikaya üye oldukları için işten atılan ve Tarım Bakanlığı önündeki açıklamasına izin vermeyen Cargill işçileri gözaltına alındı. Bakanlık'a yürümek isteyen işçilere polis, "Biz devletin gücüyüz, neler yapabileceğimizi gösteririz size" diye karşılık verdi.

ABD’li Cargill firmasında Tek-Gıda İş’e üye oldukları için işten atılan işçiler eylemlerinin 1000’inci gününde Tarım ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması yapacaktı. Polisin izin vermemesi üzerine eylemlerini sendikaları önünde devam ettirmek isteyen işçiler polis tarafından gözaltına alındı. Polis basının görüntü çekmesini engelledi.

POLİSTEN İŞÇİLERE: BİZ DEVLETİN GÜCÜYÜZ, SİZE NELER YAPABİLECEĞİMİZİ GÖSTERİRİZ

Öte yandan Cargill işçileri Tarım ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polis, işçilerin, sendikadan Bakanlık'a gitmelerine izin vermedi. Sendika önünde "İş ekmek yoksa barış da yok" sloganı atarak dertlerini anlatmak, anayasal haklarını kullanıp açıklama yapmak isteyen işçilere polis, "Biz devletin gücüyüz neler yapabileceğimizi gösteririz size" diye karşılık verdi. İşçiler, sendika önünden ayrılmayacaklarını ve geceyi sendika önünde geçireceklerini söylediler.

"ANAYASAL HAKKIMIZA SAYGI DUYULMASINI İSTİYORUZ"

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve açtıkları davayı kazanan işçiler tazminatlarını aldılar ancak işlerini geri istiyorlar. İşçilerden Eşref Özkan, "Biz mahkemeyi kazandık, tazminatımızı aldık. Ama biz para için burada direnmedik, işimizi geri istiyoruz ve senikal haklarımıza saygı duyulmasını istiyoruz diye direnişe başladık. Mahkeme gelip davayı kazanan işçiye değil, işverene soruyor. Kaybettiği davayı işveren kazanıyor. Bize sorması gerek tazminat mı istiyorsun işe iade mi diye. Biz işe yeniden başlatılmamızı istiyoruz" diyerek isyan etti. Polisin Bakanlık önündeki basın açıklamasına pandemi nedeniyle izin vermediğini sendikanın önüne gidin dediğini söyleyen işçilerden Faik Kutlu "Bakanlık önünde pandemi var da, burada yok mu?" diye tepki gösterirdi.

"SLOGAN ATMAYI BİLMİYORDUK, DAYANIŞMAYI ÖĞRENDİK"

İşçilerden Özgür Yiğit ise, neredeyse "Cargill'in diğer ülkelerindeki fabrikalarında sendikalaşma var. Türkiye'de sendikalaşmaya karşı bir düşmanlık var. Buradaki yöneticiler hukuksuzca, istediği gibi at koşturuyorlar. 1000 gün dile kolay. Biz bu işlere başlarken slogan atmayı bilmiyorduk öğrendik. Dayanışmayı öğrendik. Emek dostlarını öğrendik" diyerek, mücadelelerinden işe geri dönene kadar vazgeçmeyeceklerini söyledi.

GÖZALTINA ALINDILAR

Polisin izin vermemesi üzerine eylemlerini sendikaları önünde devam ettirmek isteyen işçiler polis tarafından gözaltına alındı. Polis basının görüntü çekmesini engelledi.

NE OLMUŞTU?

Cargill’in Bursa-Orhangazi’deki nişasta fabrikasında bulunan 14 üretim işçisi, Tekgıda-İş sendikası çatısı altında örgütlemeye çalışırken 17 Nisan 2018’de işlerinden atıldı. Nisan 2018’de 14 işçinin işten çıkarılmasından önce de 7 işçi yine sendikaya üye oldukları için aynı fabrikada işten çıkarılmıştı. Bu 7 işçi 2015’de ve 2018’de mahkemeyi kazandılar ve Yargıtay sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldıklarına karar verdi. 2019 aralık ve 2020 şubat aylarında, Bursa Bölge Mahkemesi, 17 Nisan 2018 tarihinde işten çıkarılan 12 işçi için karar verdi (2 işçi işe iade davası açmadı). Mahkeme, söz konusu 8 işçinin tamamıyla sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldığına karar verdi. Mahkemeye göre diğer 4 işçi ise, işyerinde işten çıkarılmalarını gerektirecek herhangi bir ekonomik gerekçe olmadığından ve Cargill bu işçilere işyerinde alternatif bir iş önermediği için haksız bir şekilde işten çıkarıldı. 12 kararda da işçilerin işe iade edilmesi emredildi. 2015'ten bu yana, Türkiye'deki yüksek mahkeme, Cargill'in sendika faaliyetlerine ve üyeliğine misilleme olarak işçileri işten çıkardığını belirten ve işe iade edilmelerini emreden kesin kararlar verdi. Ancak Cargill işten çıkarılan hiçbir işçi işine geri başlatılmadı. İşçilerden 9'u yaklaşık 3 yıldır eylemlerini sürdürüyor.