Kızılay'da haber takibi yaparken polisin engellemesiyle karşılaşan Yol TV muhabiri Özge Uyanık, Türkiye Gazeteciler Sendikası aracılığıyla Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.
Ankara'da 1 Mayıs eylemlerini takip ederken polis tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesi gerekçesiyle engellenen ve cep telefonu yere atılan Yol TV muhabiri Özge Uyanık Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.
Uyanık ve beraberindeki Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) temsilcileri ile CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, suç duyurusunun öncesinde Ankara Adalet Sarayı önünde bir basın açıklaması yaptı.
Burada konuşan Uyanık "Nerede bir hukuksuzluk, insanlık dışı muamele, hak ihlali görürsek biz bunu kayıt almaya devam edeceğiz. Biz işimizi yapıyoruz. Görevimizi yaparken kamusal alanda hiçbir kamu görevlisi tarafından engellenmek istemiyoruz" dedi.
"GAZETECİLERE YÖNELİK SİSTEMATİK BİR SALDIRI VAR"
TGS Ankara Şube Yöneticisi Alican Uludağ, şunları söyledi:
"Son dönemde Türkiye'de gazetecilere yönelik sistematik bir saldırı söz konusu. Gazeteciler alanda görevini yapamaz hale geldi. Son örnek arkadaşımız Özge'nin başına gelen oldu. Tabii bunda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hukuka aykırı genelgesi etkili oldu. Gazetecilere yönelik fiili müdahalenin son bulması için yargı önünde mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye demokratik bir hukuk devleti ve basın özgürlüğü bunun temelini oluşturuyor. Bu genelgenin geri çekilmesini ve gazetecilerin görevlerini özgürce yapmasının sağlanmasını talep ediyoruz."
"BİZ İŞİMİZİ YAPIYORUZ"
TGS avukatı Meliha Selvi, "TGS olarak bu genelgenin iptali için de dava açıyoruz. Anayasa'ya aykırı olduğu konusunda ve Danıştay tarafından iptal edileceğinden hiçbir şüphe duymuyoruz. Anayasa'da 'Basın hürdür sansür edilemez' denilmektedir. Anılan genelge basın hürriyetini engellediği gibi basında sansür de yaratmaktadır. Polisin görevi vatandaşa karşı, basına karşı değildir, onların yanındadır. Güvenliklerini ve basın hürriyetini sağlamaktır. Genelge öncelikle polis memurlarının haksız bir şekilde müdahalelerine ve kendilerinin de zorda kalmalarına neden olduğu için de geçersizdir" ifadelerini kullandı.
"SORUMLULAR HAKKINDA İŞLEM BAŞLATIM"
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, "İstiyorlar ki bütün basın aynı şeyleri yazsın. İktidarı övsün ama kötü giden, yanlış hiçbir şeye değinmesin. Bu kabul edilemez. İçişleri Bakanlığı bu genelgede kendilerinin dahli olmadığını açıkladı. Eğer öyleyse bu genelgeyi geri çekin ve sorumlular hakkında gerekli cezai işlemi hemen başlatın" diye konuştu.
SUÇ DUYURUSU DİLEKÇESİNDEN
“Tehdit”, “mala zarar verme”, “görevi kötüye kullanma” suçlarının işlendiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunan gazeteci Uyanık, dilekçesinde; kendisine müdahale eden polislerin “Daha yeni genelge yayınlandı. Kapat onu!” dediğini, basın mensubu olduğunu söylemesine rağmen engellenmeye çalışıldığını ancak görevini yapmaya devam ettiğini aktardı.
Dilekçede, polisin "Çekim yapamazsın, genelge var, bunları sileceksin!" dediği, Uyanık’ın telefonunu yere atıp üstüne bastığı belirtilirken; olaya ilişkin diğer basın mensupları tarafından kaydedilen video ve fotoğraflar da ek olarak sunuldu.
Uyanık dilekçesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi:
"Basın mensubu olan şahsımın mesleğini yapmasına engel olan, konusu suç teşkil eden emri veren şüpheli Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ile kanunsuz emri yerine getirerek bana fiziksel müdahalede bulunan, cep telefonuma kasten zarar veren, beni tehdit eden ve görevini kötüye kullanan, yapılacak soruşturma neticesinde ekte sunulan video ve görsellerde kimlikleri belirlenecek olan şüpheli polis memurlarından şikayetçiyim. Haklarında kamu davası açılmasını ve cezalandırılmalarını talep ediyorum."