Ordulu üretici fındık fiyatlarına “Fındığımıza fiyat biçenlere söylüyorum, geçen sene ben 1 kilo fındık satıp 5 kilo şeker alırken, bu sene 1 kilo fındık satıp 2 kilo şeker alıyorum. Benim 3 kilo şekerim nereye gitti? Ben fındığa 50 lira maliyet çıkarıyorum. Arada ne kalıyor bize? 5 lira kalıyor kilo başına" diyerek tepki gösterdi.
Önce AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan desteklerle beraber fındık fiyatını 54 lira lira olarak açıkladı, ardından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fiyatları; yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre kiloda ‘Giresun kalite için 53 TL, Levant kalite için 52 TL, Sivri kalite için ise 51 TL’ olarak duyurdu.
ALAN BAZLI DESTEKLEME MİKTARI 8 YILDIR DEĞİŞMEDİ
Fındığa verilen taban fiyat, üreticinin beklentisini karşılamadı. Dolar kuru yükselmesine karşın üreticilerin aldığı alan bazlı destekleme miktarı 8 yıldır değişmedi. 2014’ten bu yana destekleme 170 TL olarak veriliyor.
Bu yıl yaz mevsiminin geç gelmesi, çoğu üreticinin gübre ve ilaç atamamasından dolayı fındık çotanaklarında döllenme oluşmadı. Her ne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 yılı fındık rekoltesini 765 bin ton olarak açıklasa da bu yıl fındık rekoltesinin düşük olacağı beklentisi dile getiriliyor.
[caption id="attachment_671715" align="alignnone" width="690"]
Fındık üreticisinden fındık fiyatlarına tepki[/caption]
"FINDIK 8 MİLYON KARADENİZLİ İÇİN AŞ VE EKMEK DEMEK"
Fındık üreticisi, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle de sıkıntılı. Bir dönümlük fındık bahçe altı temizliği bin 300 lira. 10 dönüm bir fındık bahçesinin temizliği 4 bin liraya çıkabiliyor. Gübre, mazot gibi girdiler yüzde 300’lere dayanıyor. Bir işçinin günlük yevmiyesi ise 250 lira.
Ordulu fındık üreticisi Cemal Çetin, fındığın "8 milyon Karadenizli için çocuk okutmak, düğün yapmak, aş ve ekmek demek" olduğunu söylüyor. ANKA Haber Ajansı'na konuşan Çetin, "Bu seneki verilen fiyat gelir bazlı destekle beraber 54 lira çiftçiyi tatmin etmemiştir. Gelir desteği düştükten sonra otomatikman fındık fiyatı 49 liraya düşmektedir. Ben fındığa 50 lira maliyet çıkarıyorum ama Ziraat odaları 44 lira çıkarıyor. Arada ne kalıyor bize? 5 lira kalıyor kilo başına" dedi.
GEÇEN SENE BİN LİRA OLAN GÜBRE BU SENE 8 BİN LİRA
Fındığın 12 ay bakımı olduğunu söyleyen Çetin, şunları söyledi:
"Bunun dip temizliği, tırpanı, ilacı, gübresi, patozu, toplaması. Bunların hepsi maliyetlerin içerisine girmektedir. Geçen sene 115 lira olan işçi yevmiyesi bu sene 250 lira. Geçen sene aldığımız bin liralık gübre bu sene 8 bin lira. Ama fındığa verilen para ortada...
"BENİM 3 KİLO ŞEKERİM NEREYE GİTTİ?"
Geçen sene ben 1 kilo fındık satıp 5 kilo şeker alırken, bu sene 1 kilo fındık satıp 2 kilo şeker alıyorum. Benim 3 kilo şekerim nereye gitti? Ben bunu fındığımıza fiyat biçenlere söylemek istiyorum. Geçen sene 1 kilo fındık satıp 4 litre mazot alırken, bu sene 2 litre mazot alıyorum. Benim 2 litre mazotum nereye gitti? Fındığın maliyeti çok yüksek ama fiyatı hiçbir üreticiyi tatmin etmemektedir."
https://tele1.com.tr/tmo-findik-fiyatlarinda-kesinti-mi-yapacak-tarihin-en-buyuk-aldatmacasi-670637/