New York Times gazetesi, Türkiye'de korona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısının kamuoyundan saklanıyor olabileceğini öne sürdü. Gazete, İstanbul'daki ölü sayısının beklenenin üzerinde arttığını, nisanın ilk iki haftasında kayda geçen ölümlerin ortalamadan yüzde 50 daha yüksek olduğunu iddia etti.

Amerikan New York Times gazetesi (NYT), türkiye'de koronavirüs kaynaklı ölümlerin resmi açıklamaların çok ötesinde olabileceğini yazdı. Türk Toraks derneği de benzer bir açıklama yaparak İstanbul ve Trabzon’da olağan dışı ölüm artışları olduğunu ifade etmişti. Durum soru önergesi olarak Meclis’e de geldi. https://tele1.com.tr/amerikan-basinindan-carpici-turkiye-iddiasi-154180/ New York Times, İstanbul’daki ölüm kayıtlarından yola çıkarak hazırladığı haberinde, Türkiye’nin resmi rakamların gösterdiğinden çok daha büyük bir felaketiyle karşı karşıya göründüğünü yazdı. Habere göre; son iki yılın haftalık ölüm ortalamaları baz alındığında, 9 Mart-12 Nisan arasındaki süreçte sadece İstanbul’da beklenenden 2 bin 100 daha fazla ölüm kayıtlara girdi. Bu sayı, yetkililerin o dönemde tüm Türkiye için açıkladığı salgın kaynaklı ölümlerden çok daha fazla. Gazete, bunun “salgından kaynaklanan kayıpları değerlendiren araştırmacıların başvurduğu ilk gösterge olduğunu yazdı. Türk hükümetinin covid-19’dan ilk ölümü 17 Mart’ta açıkladığının hatırlatıldığı haberde, verilerin o dönemde İstanbul’daki ölüm sayılarının tarihi ortalamaların çok daha üstünde olduğunu gösterdiğini yazdı. Gazete bu durumun ise virüsün bu tarihten birkaç hafta önce Türkiye’ye ulaştığının göstergesi olduğunu aktardı.

ÇELİŞKİLİ DURUM MECLİS'E TAŞINDI

İyi Parti İzmir milletvekili Aytunç Çıray da ortaya çıkan çelişkili durumu Meclis’e bir soru önergesi ile taşıdı. Çıray, İstanbul’da yaşanan nüfus artışının bir sene içerisinde 280 binle sınırlı kaldığını ve bu artışın ölüm istatistiklerinde yaşanan artışı açıklamaktan uzak olduğunu belirtti. İstanbul’da Nisan’ın ilk 10 gününde 2018 yılında 2104, 2019’da 2054, ancak 2020’de ise 3200 kişi hayatını kaybetti. Türk Toraks derneği de benzer bir açıklamada bulunmuş ve İstanbul’da yüzde 10, Trabzon’da ise yüzde 25’lik bir artış yaşandığını ifade etmişti. İstanbul Tabiler Birliği'nin açıkladığı verilere göre de, Türkiye bu sene gerçekleşen ölümleri Dünya Sağlık Örgütü'nün talep ettiği kodlarla yayınlamamakta ısrar ediyor.