Meksika'da Martin Mobarak isimli sanat koleksiyoncu NFT koleksiyonunu tanıtmak için Frida Kahlo'nun 10 milyon dolarlık çizimini yaktı. Mobarak hakkında adli soruşturma açılırken eserin gerçek olup olmadığı kesinliğe kavuşamadı.
NFT koleksiyonunu tanıtmak isteyen Martin Mobarak, Frida Kahlo'nun günlüklerinden yırtılmış bir sayfadaki çizimi yaktı. Meksika'da yaşayan sanat koleksiyoncu Mobarak, yakma anını videosunu da paylaştı. 10 milyon dolar olduğu belirtilen eser ile ilgili Meksika Ulusal Güzel Sanatlar ve Edebiyat Enstitüsü, "Meksika’da sanatsal bir anıtın kasıtlı olarak imha edilmesi, arkeolojik, sanatsal ve tarihi anıtlar ve bölgeler hakkındaki federal yasa açısından suç teşkil ediyor” dedi.
MALİKANESİNDE HALKA AÇIK ŞEKİLDE YAKTI
"Frida.NFT" şirketinin kurucusu olan Mobarak, “Fantasmones Siniesros” olarak bilinen çizimi bir martini bardağına yerleştirdi ve Temmuz ayında Miami’deki malikanesinde halka açık bir gösteride ateşe verdi.
FRIDA KAHLO ONURUNA DEDİ
Mobarak, NFT koleksiyonunu tanıttığı YouTube videosunda da neden Kahlo’nun eserini yaktığını şu sözlerle anlattı:
“Bu etkinliğin Frida Kahlo’nun onuruna dünyanın en büyük sorunlarından bazılarını çözeceğini söylemekten gurur duyuyorum.”
Video paylaşımında, Meksika’nın en ünlü sanatçısı tarafından yapılan çizimin yakılmasının, sanat dünyasında olduğu kadar talihsiz çocuklar, kadınlar ve dünyadaki diğer daha az şanslı kişiler adına umut kazanmak ve devrim yaratmak için yapıldığını da belirtiyor.
ESER GERÇEK Mİ?
Mobarak’ın sanat koleksiyonuna dikkat çekmek için Frida eserini yaktığı konuşulsa da çizimin gerçekten Kahlo tarafından yapılıp yapılmadığına dair şüpheler de var.
Söz konusu eserde Kahlo, Fantasmones Siniestros’u 1944’te resimledi ve Venezüellalı sanat eleştirmeni Juan Röhl’e hediye etti. Eser 2003 yılında New York’taki bir galeri tarafından satın alındı ve o zamandan beri birkaç kez el değiştirdi.
Mobarak, VICE News’e çizimi 2015 yılında özel bir koleksiyoncudan satın aldığını söyledi. Ancak çizimi iki kez satan Martin, Mobarak’ı hiç duymadığını, kendisine çizimi satmadığını söyledi.
NFT NEDİR?
NFT yani Non Fungible Token olarak adlandırılan bu teknoloji büyük çoğunlukla dijital eserleri kripto zincirinde alınabilen ya da satılabilen ürünlere dönüştürüyor ve büyük kitlelere ulaştırmayı sağlıyor. NFT dijital bir şeyin kendine has olmasını sağlıyor. Yani bölünemeyen ve kendine has olan bir sembol bir sertifika gibi de düşünülebilir. NFT ile satılan ürünler aynı zamanda türünün tek örneği oluyor ve doğrulabilir varlıklara dönüştüğü için çok yüksek fiyatlara alıcı bulunuyor.
NFT’ler, Ethereum isimli bir blok zinciri geliştiricileri tarafından hazırlanmış ve ERC-727Ctoken standartlarına göre üretilmektedir. Kullanıcılarının blok zincirinin teknik dünyasında kaybolmaması için işlemlerin kolaylıkla gerçekleştirilmesine olanak sağlayan plaformlar bulunmaktadır. NFT üretimi için gereksinimduyulan tek şey dijital kripto para cüzdanıdır.
NFT'YE TÜRKÇE İSİM
TDK ile yürütülen çalışma ile NFT!nin Türkçe karşılığının “Nitelikli Fikri Tapu” olarak belirlenmişti.
FRİDA KAHLO KİMDİR?
Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon (6 Temmuz 1907 - 13 Temmuz 1954), Meksikalı ressam.
1907 yılında Meksiko’nun güneyindeki Coyoacán'da dünyaya geldi. 6 Temmuz 1907 günü doğmuş olmasına rağmen, kendisi doğum tarihini, Meksika devrimi'nin gerçekleştiği 7 Temmuz 1910 günü olarak ilan etmiş, yaşamının modern Meksika'nın doğuşuyla başlamış olmasını istemiştir.
Altı yaşındayken geçirdiği çocuk felcinin sonucu olarak bir bacağı engelli kalmış, kendisine "Tahta Bacak Frida" denmişti. Bu engeliyle baş etmesini bilen Frida, genç kızlık çağında, dönemin en iyi eğitimini veren Ulusal Hazırlık Okulu’nda okudu.
Sık sık sağlığı bozulan Frida, dayanılmaz acılarla başa çıkmak için bütün gücüyle resim yapmış; yalnız ülkesinde değil, Amerika ve Fransa’da sergiler açmıştır. 1938’de New York’ta açtığı sergi ona büyük ün getirdi, 1939’daki Paris sergisi ile övgüler topladı.
1943’de La Esmeralda adlı yeni bir sanat okulunda öğretim üyeliğine başlayan Frida, sağlık durumu kötüleşmesine rağmen ders vermeyi on yıl boyunca sürdürdü. Sağlık koşulları nedeniyle Mexico City'e gidemediğinden, derslerini evinde veriyordu. Öğrencilerine "Los Fridos" (Frida öğrencileri) denildi.
1948'de yeniden Meksika Komünist Partisi'ne katılmak için başvurdu ve başvurusu kabul edildi.1950'de omurgasındaki sorunlar nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve 9 ay hastanede kaldı. 1953 yılı Nisan ayında Mexico City’de bir kişisel sergi açtı; Temmuz ayında sağ bacağı kesildi.
Frida Kahlo, 13 Temmuz 1954’te, akciğer embolisi teşhisiyle son nefesini verdiğinde; arkasında bıraktığı son tablosu; Yaşasın Yaşam isimli bir natürmorttu. Cenazesi, ertesi gün yakıldı. Külleri, Mavi Ev'de muhafaza edilmektedir. Mavi Ev, 1955'te Rivera tarafından devlete bağışlanmıştır.
Frida Kahlo’nun 143 resmi vardır; 55 tanesi otoportredir.Yaşamının büyük bir bölümünü yatakta başının üstünde duran, “gündüzlerinin ve gecelerinin celladı” olarak tanımladığı bir aynaya bakarak geçirdiği için sürekli oto-portre çizmiştir. Resimlerindeki ustalık, Pablo Picasso’ya bile "Biz onun gibi insan yüzleri çizmeyi bilmiyoruz" dedirtmiştir.
https://tele1.com.tr/nftnin-turkce-karsiligi-aciklandi-608997/