Deniz salyası olarak bilinen müsilaj geri döndü. Tekirdağ sahillerinde küçük parçalar halinde müsilaj ortaya çıkarken sahilin bazı kesimlerinde ise ‘kızıl gelgit’ olarak adlandırılan ince kızıl tabakalar görüldü.
İnsanların ve fabrikların atıkları sebebiyle oluşan deniz içerisindeki oksijeni bitiren müsilaj geri döndü. Geçen yıl ilk defa Tekirdağ sahillerinde görülen müsilaj, parçalar halinde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi sahillerinde yeniden kendini göstermeye başladı. Küçük parçalar halinde sahile yakın kısımlarda bulunan deniz salyası, denizin üzerini ince bir tabaka halinde
kapladı.
Tekirdağ sahillerinde bazı noktalarda ise deniz renk değiştirerek kızıllaştı. ‘Kızıl gelgit’ olarak adlandırılan ve mevsimsel reaksiyonlar nedeniyle renk değiştiren denizde ince çizgiler halinde kızıllıklar oluştu.
Uzmanlar, deniz yüzeyindeki kırmızı rengin sebebinin, ‘kızıl gelgit/alg patlaması’ olarak adlandırılan biyolojik olaya bağlı doğal bir süreç olduğunu
ifade etti.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM BAKANLIĞI: MÜSİLAJ DEĞİL
Marmara Denizi'nin Tekirdağ sahilleri plankton adı verilen denizde bulunan, mikroskopla görülebilen tek hücreli canlı çoğalması nedeniyle kirlilik ortaya çıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkilileri, kirliliğin müsilaj olmadığını söyledi.
Marmara Denizi'nin Tekirdağ sahilleri daha önceki yıllarda nisan ve mayıs aylarında deniz suyu sıcaklığının yükselmesiyle meydana gelen plankton çoğalması 10 gün aradan sonra bugün yeniden görüldü. Süleymanpaşa sahilinin bazı kesimlerinde yer yer kirlilik yaşandı. Renk değişiminin mevsimsel etkenlerle gerçekleştiği ve herhangi bir olumsuzluğa yol açmadığı belirtildi.
Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, "Nisan ve mayıs aylarında genelde bu durumla karşılaşıyoruz havaların ısınması ile beraber. Vatandaşlarımız hiçbir sıkıntı yaşamadan günlük ve taze balıklarını yiyebilirler" dedi.
Tekirdağ sahilleri 10 gün önce de turuncu renge bürünmüştü. Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkilileri, sahilde görülen kirliliğin müsilaj olmadığını ve plankton olduğunu söyledi.
https://tele1.com.tr/marmara-denizinde-musilajin-ardindan-toksik-alarmi-602363/