Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın TELE1'de 'Türkiye'nin Geleceği' programında gündemi değerlendirdi. Karayalçın sızan 'Zoom toplantısı'nın CHP'nin parti hukukuna ya da ahlaka aykırı olmadığını söyledi. Karayalçın çevrimiçi toplantıların partide yasaklanmasına ve partide çevrimiçi toplantı istemediğini belirten Kılıçdaroğlu'na dair ise, "CHP yasaklarla yönetilemez. Parti hukukunda yok böyle bir şey, yasaklayamazsınız. Öyle bir yönelişin içerisine girerse Bu CHP için çok büyük bir çıkmaz olur. Ben böyle bir şeyi kabul etmem, kimse de kabul etmez" dedi.
CHP'de değişim tartışmaları sürerken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, partinin ileri gelen isimleriyle birlikte internet üzerinden toplantı düzenledi. İmamoğlu’nun öncülüğünde gerçekleştirilen online toplantının görüntüleri "Değişimin Gerçeği" isimli bir YouTube kanalından sızdırıldı.
Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, TELE1'de yayımlanan "Türkiye'nin Geleceği" programında sızdırılan 'Zoom toplantısı'nı değerlendirdi.
https://tele1.com.tr/chpli-yoneticilerin-ekrem-imamoglu-baskanligindaki-zoom-toplantisi-sizdirildi-880825/
"PARTİ HUKUKUNA VE AHLAKA AYKIRI DEĞİL"
Karayalçın, söz konusu toplantının parti hukukuna aykırı olmadığını ifade ederek, "Hepimiz tartışmalıyız. İçinde bulunduğumuz dönemde bizim başarılı bir şekilde çıkmamız, bizim çok yaygın bir biçimde bütün partiler olarak, düzgün, düzenli, örgütlü bir diyaklog içerisidne olmamıza bağlı. Tartışmamıza bağlı" şeklinde konuştu.
İmamoğlu'nun şu ana kadar iki yüz toplantı geçekleştirdiklerini ifade ettiğini anımsatan Karayalçın, "Keşke bilseydik, keşke nelerin tartışıldığını duyabilseydik, öğrenebilseydik, ondan yararlanabilseydik diye geçirdim içimden" dedi.
'Zoom toplantısı'nın parti mensupları tarafından yadırgandığını bildiğini de söyleyen Karayalçın şöyle konuştu:
"Sanki İmamoğlu'nun başkanlığında bir toplantı yapılmış gibi görüntü ortaya çıktı. Halbuki bu çevrimiçi bir toplantı. Parti sözcüsü de onu ifade etmişti. Bu toplantının sanki parti hiyerarşisi çerçevesinde değerlendirilmesi gibi bir izlenim ortaya çıkmıştı. Orada en yüksek rütbeli aprtili grup başkanımız. Tabi ki yerel yönetimlerin üzerinde bir yere parti protokolünde sahiptir. İnternet üzerinden bir toplantı ve toplantıyı da davet eden yönlendiriyor doğal olarak. Bunun parti hukukuna aykırı olduğu kanısında değilim, hele ahlaki olmadığı kanısında hiç değilim"
"CHP YASAKLARLA YÖNETİLEMEZ"
Karayalçın ayrıca, bu tip çevrimiçi toplantıların yasaklanmasına ve Kılıçdaroğlu'nun bu toplantıları istemediğini ifade etmesine dair, "Olur mu öyle şey! 100 yıllık bir parti olmak kolay değil. CHP yasaklarla yönetilemez. Parti hukukunda yok böyle bir şey, yasaklayamazsınız. Öyle bir yönelişin içerisine girerse Bu CHP için çok büyük bir çıkmaz olur. Ben böyle bir şeyi kabul etmem, kimse de kabul etmez. CHP kültüründen gelen hiç kimse böyle bir yasaklamayı kabul etmez" şeklinde konuştu.
https://tele1.com.tr/kilicdaroglundan-zoom-karari-toplantilara-katilimi-yasaklandi-883400/
"YENİ BİR KURULTAY ÖNERİYORUM"
CHP'nin önümüzdeki süreçte vatandaşa samimi bir birlik mesajı verebilmek için neler yapması gerektiğine dair yorumlarda bulundu. Partinin daha önce sıkıntılı dönemlerden başarıyla çıkmayı bildiğini anısmatan Karayalçın, bunun için herkesin sesini kısmasının değil, yükseltmesinin ön koşul olduğunu dillendirdi.
Karayalçın yerel seçimlere gidildiğinin altını çizerek şunları söyledi:
"CHP'nin Türkiye'nin kentlerinde yaşayan insanlarımıza 2024 seçimleri için yeni bir kentsel düzen tasarımını önermesini eski bir belediye başkanı kimliğimle zorunlu görüyorum. Bunun için de Türkiye'de çok önemsediğim kent konseylerini toplantıya çağıralım istiyorum. Bu konularda düşünen yazan akademisyenleri katkıya çağıralım istiyorum. Onların hazırladıkları metin üzerinden bölge toplantılarımızı yapalım, örgütlerimizle görüşelim. Onlarında görüşünü alıp ikinci bir taslağı alıp, şimdi bazıları yadırgayabilir ama, yeni bir kurultay öneriyorum. CHP bir yerel yönetimler kurultayı düzenlesin, seçimden önce. Kurultayda bu metinleri tartışalım. Herkes görsün ki, CHP çok ciddi bir biçimde seçimlere hazırlanıyor"
"İTTİFAKLAR YERELE DEVREDİLMELİ"
Önerdiği kurultayda sorunları nasıl çözeceklerini, kentsel dönüşüm için ne yapacaklarını, kentlerde yeni bir kavram olan, "kent hakkı" için ne yapacaklarını konuşmaları gerektiğini ifade eden Karayalçın sözlerini şöyle sürdürdü:
" 'Kent Hakkı' bana göre, Gezi Direnişi ile gelmişti. Türkiye'ye bu yerleşti. İnsanlar yaşam alanlarına müdahale edilmesini engellediler, 'Kent Hakkı' bu"
Karayalçın ayrıca, "İttifaklar konusunu genel merkezler arasında konuşulan bir konu olmaktan çıkarıp yerele devretmeliyiz" diyerek il örgütleri ve belediye başkan adaylarının ittifaklar konusunda yetkilendirilmesi gerektiğini de söyledi.
KARAYALÇIN'DAN İTTİFAK TARTIŞMALARINA SERT ÇIKIŞ
Karayalçın, seçimlerden sonra başlayan ittifak tartışmalarına değindi. "Mezara kadar bir ittifak söz konusu değil, Seçime kadar bir ittifak vardı" diyen Karayalçın, "Seçim bittiğine göre ittifak da bitti" şeklinde konuştu.
Bundan sonra yapılacak ittifaklar için "Neyin ittifakı?" diye soran karayalçın şu ifadeleri kullandı:
" 'İstanbul'u istiyorsanız, şuraya şuraya denktir. İstanbul'u alalım, şuraları verelim' Allah aşkına böyle bir pazarlık yapılır mı! Nereye, kimi, neye veriyorsunuz; kimi, nereden alıyorsunuz? Bu seçmenin iradesine çok büyük saygısızlıktır. AKP'nin kayyum atamasıyla bu yaklaşım arasında çok büyük benzerlikler var. Kabul edilemez"