Meyve suyu fabrikasında çalışan bir yurttaşın, imalathaneden çektiği görüntüler sosyal medyada gündem oldu. İddiaların asılsız olduğunu belirten işletme sahibi, görüntüleri çeken kişi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

Aykırı'dan Berat Temiz ve Furkan Uludağ'ın haberine göre; Gıda terörü hız kesmeden devam ediyor. Salça, üzüm, süt banyosu derken şimdi de meyve sularında halk sağlığıyla nasıl oynandığı gözler önüne serildi. Kayseri Yahyalı'da 20 yıldır elma üreticiliği yapan Fethullah Yavuz, vatandaşların sağlığıyla nasıl oynandığını gözler önüne serdi. Yavuz, meyve suyu firmaları tarafından alınan kasalar dolusu çürük elmaların görüntülerini paylaştı. Yavuz'un paylaştığı görüntülerde, yenmeyecek durumda olan kasa kasa elmaların "meyve suyu" yapılmak üzere toplandığı görülüyor. Kendisine yaşananları sorduğumuz Yavuz çarpıcı açıklamalarda bulundu: "Görüntüler ne yazık ki doğrudur ve benim tarafımdam çekildi. 20 yıldır elma üreticiliği yapıyorum ve 20 yıldır da bu gibi çürük meyveler kasalarla firmalar tarafından satın alınıyor. Biz firma olarak böyle bir uygulama yapmıyoruz, çünkü bu insan sağlığıyla açıkça oynanıyor."

DENETİM YAPILMIYOR

Çürük elmaların meyva suyu firmalarına uygun fiyatlarla satıldığını ifade eden Yavuz denetim eksikliğine dikkat çekti: "Denetimler yeterli değil. Eğer İl Sağlık Müdürlükleri bu konuya el atsa meyve suyu üreticileri böyle bir şeye kalkışamaz. Bu ürünleri satın alan firmaların açıklamasını da manidar buluyorum. 'Biz bunları yüksek derecede kaynatıyoruz, böylece mikrobu ölüyor' diyorlar. Yahu bunların içinde böcek de olur, başka canlı da... Meyve sularının içinden çıkan garip şeyler işte hep bu çürük meyvelerden kaynaklı. İl Sağlık Müdürlüklerinin çok sıkı denetim yapması gerekiyor."

NE KENDİM İÇERİM NE AİLEME İÇİRİRİM

Edindiği tecrübeler nedeniyle hazır meyve sularını tüketmeyi sağlıksız bulduğunu ifade eden Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu işin ucu kaçmış durumda. Sağlıklı elma alan neredeyse yok gibi. Çok düşük fiyatlara içinde ne olduğu bile belli olmayan bu elmaları tonlarla alıp, meyve suyu haline getiriyorlar. Gördüğüm manzaralar karşısında hazır meyve suyu tüketmem imkansız. Hâl böyle olunca ne kendim, ne aileme hazır meyve suyu içiriyorum. Çünkü bunların içinde bozukluğun ötesinde her türlü mikrop var"

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI İNCELEME BAŞLATTI

Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda görüntüyle ilgili inceleme başlattığını duyurdu. Bakanlık, "Bazı sosyal medya hesaplarında çürük elmaların toplanıp meyve suyu yapılacağına dair iddiaların yer aldığı bir görüntünün paylaşılması üzerine ekiplerimiz konuyla ilgili derhal inceleme başlatmıştır. Gıda ile ilgili her türlü şikayeti Alo 174 Gıda Hattı ya da 0501 174 0 174 numaralı WhatsApp İhbar Hattı'na yönlendirebilirsiniz."

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı, incelemenin sonucuna ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada 12 Kasım 2020 tarihinde bazı sosyal medya hesapları üzerinden meyve suyu yapımında kullanıldığı iddia edilen çürük elmalar ile ilgili yapılan paylaşımlar üzerine Kayseri Yeşilhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldığı, sosyal medyada paylaşımı yapılan eve ait depoya ulaşıldığı belirtildi. Açıklamada, "Üreticinin sadece ev ihtiyacı için ayrılmış 12 kasa elmasının olduğu tespit edilmiştir. Üreticinin çürük ve ıskarta elmaları Yeşilhisar’da bir şahsa sattığı beyanı üzerine söz konusu şahsın deposunda inceleme yapılarak, 10 ton kısmen çürük ve ıskarta elma tespit edilerek ivedi şekilde yasal işlemler başlatılmış, işlemlerin sonucunda elmalar imha edilmiştir. Kayseri ve Niğde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerimizin kapsamlı çalışmaları ve denetimleri sonucunda bölgede faaliyet gösteren meyve işleme (meyve suyu ,reçel vb) tesislerinde halk sağlığını riske atacak herhangi bir olumsuzluğa da rastlanmamıştır. Halkımızın sağlığı için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm ekiplerimiz hassasiyetle çalışmalarını sürdürecektir" denildi.

"ÇÜRÜK ELMALARI ÇÖPE ATIYORUZ"

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde yer alan elma üreticisi Necati Arı da açıklama yaptı. Arı, çürük elmaları fabrikalara göndermediğini belirterek, "Ben geçimimi meyvecilikten sağlarım. Ağaçlardan topladığımız elmaları belirli yerlere göndeririz. Sosyal medya paylaşımları, biz ağaçlardan topladığımız elmaları ayrıştırmadan önce çekilmiş bir görüntüdür. Kötü, çürümüş elmaları çöpe atıyoruz. Biz kendimizin yemediği elmaları fabrikalara göndermeyiz. Kötü elmaların meyve suyu fabrikalarına gönderildiği iddiası doğru değildir. Hem biz göndermeyiz hem de bunu meyve suyu fabrikaları da almaz. O görüntüler izinsiz rastgele başlangıç aşamasında yapılan çekimlerdir. O çeken kişi elmalar ayrıştırılmadan çekti" diye konuştu.

GÖRÜNTÜYÜ PAYLAŞAN KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Görüntüleri çeken kişiden şikayetçi olacağını kaydeden Arı, "Çekim yapan kişi hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Dün yayınlanan o görüntüleri izledim. Görüntüyü çeken kişiyle görüştüm kendisi bana görüntüyü kaldırdığını söyledi. Bizim köyümüz meyveci köyüdür. Bu köye başka tüccar girmemesi için sanıyorum ki o çekimi yapmış. Beni zan altında bıraktı. Ben bunu asla kaldıramam. Biz çürük meyve satmayız, çöpe dökeriz" dedi.