TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerinde Merkez Bankası yetkililerinden Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) ilişkin bilgi verilmesi istendi. Bilgi verilmeyince CHP, İYİ Parti ve HDP’li komisyon üyeleri, salonu terk etti.
AKP'nin hazırladığı ekonomik düzenlemeler içeren "torba" kanun teklifi görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Komisyon görüşmelerine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Strateji Genel Müdürü İrfan Yanar da katıldı.
https://tele1.com.tr/kkm-icin-her-vatandasin-cebinden-829-lira-cikti-680312/
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve komisyon üyesi Bülent Kuşoğlu; Merkez Bankası yetkilisinden "Kur Korumalı Mevduat" hakkında bilgi istedi. Fakat, CHP, HDP ve İYİ Partili komisyon üyeleri, verilen bilgileri yetersiz bularak eleştirdiler. Bunu üzerine komisyonda söz alan Bülent Kuşoğlu;
şöyle konuştu:
"KKM'NİN MALİYETİ NEDİR DİYE SORUYORUZ"
"Çok önemli bir kanundan bahsediyoruz. Bununla ilgili bir uzatım söz konusu olacak. Vergi muafiyeti var. Bunun hem bütçeye hem de devlete bir maliyeti var. Ayrıca gelir dağılımı açısından baktığımızda zaman da 2 milyon 297 bin hesap var. Bunun anlamı; birkaç yüz bin kişi olduğudur. Birkaç yüz bin kişiye bu kadar mebla veriliyor. Bütçeden veriliyor. Merkez Bankası para basarak bu tarafa aktarma yapıyor. Gelir dağılımı açısından çok önemli bir konu. Vergi muafiyetini ayrıca veriyoruz. Böyle bir konu ile ilgili kaç hesap var Merkez Bankası'na ait diye soruyoruz. İkincisi; şimdiye kadar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na maliyeti nedir diye soruyoruz. Maliye Bakanlığı bu bilgileri verdi; hiçbir sakıncası yok. Merkez Bankası için de verilmesi gerekiyor. Merkez Bankası'ndan Maliye Bakanlığı'nda daha özellikli bir durumu var. Merkez Bankası, Plan ve Bütçe Komisyonu'na her sene iki kere bilgi vermek mecburiyetinde olan bir kurum. Her sene iki kere bu komisyona bilgi vermesi gerekiyor. Bu sene bu bilgi verilmedi henüz. Geçen sene bir kere verildi. Bu aksatılıyor son zamanlarda.
"BÜROKRATİK VESAYETTİR"
Konu bilgilendirme konusu değil, artık bu safhada bilgilendirmeden çıktı; konu millet iradesi ile ilgili bir konudur. TBMM'nin itibarıdır, milletin itibarıdır. Şu andan itibaren konu budur. Eğer bunu yapmıyoruz deniyorsa sayın Başkan biz terk ediyoruz. Bu olmaz. Bu sizin de hassasiyetle durmanız gereken, protesto etmeniz gereken... Bu çünkü TBMM'nin itibarıdır. Bürokratik vesayet mi var bu ülkede ya. Ne kadar kötü bilgi veremiyoruz. Maliye Bakanlığı bilgi veriyor; Merkez Bankası bilgi veremiyor. Nasıl böyle bir şey olabilir. Bu vesayettir. Bürokratik vesayettir. Milletin, TBMM'nin itibarıdır. Hep beraber bunu savunmak zorundayız. Eğer bu konuda bilgi verilmeyecekse biz komisyonu terk edeceğiz."
Bilginin verilmemesi üzerine CHP, HDP ve İYİ Partili komisyon üyeleri toplantı salonunu tepki göstererek terk etti.
KABUL EDİLDİ
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaatleri arasında yer alan KYK kredilerinin faizlerinin silinmesini öngören "torba" kanun teklifi kabul edildi.
"Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tamamlandı. Teklif komisyonda kabul edildi.
Teklif ile birlikte; koronavirüs salgını sürecinde maske takmayan yurttaşlara verilen cezalar silinecek. Öğrencilerin KYK kredi borçlarının faizleri silinecek; krediyi aldığı tutar kadar ödeyecek. 2000 TL ve altındaki icra borçlarının sonlandırılması amaçlanıyor.
Yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 kilovattan 50 klivata çıkarılıyor. Kur Korumalı Mevduat sisteminin süresi, 2023 yılının sonuna kadar uzatılmış oldu. İşverenlerce, iş yerinde yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 lirayı aşmayan kısmı istisna kapsamında olacak.