TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Merdan Yanardağ, Uluslararası Basın Enstitüsü ( International Press Institute (IPI)) ile "Pandemi döneminde Türkiye'de gazetecilik" konulu bir röportaj gerçekleştirdi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Merdan Yanardağ, dünyadaki en önemli basın örgütü olarak kabul edilen Uluslararası Basın Enstitüsü'nden ( International Press Institute (IPI)) İpek Yezdani ile "Pandemi döneminde Türkiye'de gazetecilik" konulu bir röportaj gerçekleştirdi. Türkiye'deki AKP iktidarı tarafından bağımsız medya kuruluşu olan TELE1'e yapılan baskıları dile getiren Yanardağ, "Pandemi döneminde bağımsız medyanın önemini bir kez daha görmüş olduk" dedi.

"YAPTIĞIMIZ ARAŞTIRMALARDA TOPLUMA YANLIŞ BİLGİ VERİLDİĞİNİ GÖRDÜK"

Yanardağ, sağlık kuruluşlarının ve uzmanların belirttiği her önlemi emekçilerin sağlığı için kanalda uygulandığını ifade etti. Çalışanların koronavirüs kaynaklı her türlü sağlık giderlerinin karşılandığını belirten Yanardağ, "Bu süreçte bunu yapmak bağımsız bir medya organı olarak bizi zorladı ama arkadaşlarımızın sağlığı her şeyden önce gelir" dedi. İpek Yezdani'nin "Bilgi ve veri akışında herhangi bir manipülasyonla karşılaştınız mı?" sorusuna yanıt veren Yanardağ, "Topluma yanlış bilgi verildiğini gördük. İBB Mezarlıklar Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamalar önemli. Sağlık Bakanlığı'nın 94 ölüm açıkladığı günde, sadece İstanbul'da 164 ölümün olduğu ortaya çıktı. Bu konudaki bilgi kesin değil ama vakaların yarısından fazlasının İstanbul'da olduğunu net bir şekilde belirtebiliriz. Haber vermesi gereken, sahada olması gereken bu yanıyla kamusal bir görev üstlenen gazetecilerin, medya kuruluşlarının işinin zor olduğunu düşünüyorum" dedi.

"TTB AÇIKLAMASINI VERDİK DİYE RTÜK'TEN CEZA YEDİK"

AKP'nin RTÜK'ü bir maşa olarak kullanarak TELE1 üzerinde kurmaya çalıştığı baskıyı anlatan Yanardağ, "Türk Tabipleri Birliği'nin 'İstanbul'da koronavirüs hastalığı patladı' haberini dönemin TTB Başkanı Sinan Adıyaman açıkladı diye biz RTÜK'ten ceza yedik. Çünkü Sağlık Bakanlığı verileriyle uyumlu olmadığı ve toplumu paniğe sevk ettiğimiz belirtildi. Oysa biz toplumu paniğe sevk etmedik, uyardık sadece; gazetecilik yaptık, bizim asli görevimiz olan doğru bilgili eğmeden, bükmeden, karartmadan haberi topluma iletmekti. Biz bu yüzden ceza aldık RTÜK'ten. Tabii RTÜK, TELE1'e ceza kesmek için bahane arıyor. Çünkü televizyon dünyasında, etkili olan neredeyse tek bağımsız medya kuruluşu biziz. Habercilik yapmaya çalışıyoruz. Daha sonra doğru bilgiyi Sağlık Bakanlığı'nın değil, bizim verdiğimiz ortaya çıktı. Bakanlık tarafından paylaşılan turkuaz tabloyu artık yayımlamayacağımızı belirtmiştim. Böyle bir manipülasyonun topluma ulaşmasını da istemiyoruz artık" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE GAZETECİLERİN KAMU KAYNAKLARINDAN DOĞRU BİLGİYE ULAŞMASI İMKANSIZ"

Doğru bilgiye kamu kaynaklarından ulaşmanın imkansız olduğunu belirten Yanardağ, "Biz Sağlık Bakanlığı'nın basın toplantılarını takip ettik. Yandaş medya kuruluşlarının sormadıklarını sorduk. Bir süre sonra muhabirlere açık basın toplantısı yapmak yerine, yazılı açıklama yapmaya başladılar. Türkiye'de gazetecilerin doğru bilgili ulaşamıyor. Gazetecilerin kamu kaynaklarından doğru bilgiye ulaşması imkansız. Gayriresmî olarak ulaşabiliyoruz tabii. Herkesin kaynakları var. Meslek örgütleri, sağlıkçılar aracılığıyla ulaştığımız bilgiler var ama resmi olarak doğru bilgiye ulaştığımızı düşünmüyorum" dedi.

"İKTİDAR TARAFINDAN FONLANAN MEDYA EKONOMİK SIKINTI ÇEKMİYOR"

Yanardağ, "İktidar tarafından fonlanan neredeyse sıfır satışlı gazeteler, son derece az izlenen televizyon kanalları böyle bir ekonomik sıkıntı yaşamıyorlar. Saniye fiyatları olarak yüksek meblağlardan kamu reklamları almaya devam ediyorlar, kamu sponsorluklarını almaya devam ediyorlar" dedi.

"MEDYANIN BAĞIMSIZ OLMASI GERKETİĞİ ORTAYA ÇIKTI"

Bağımsız medyanın önemine dikkat çeken TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Yanardağ, halkı doğru bilgilendirmenin önemini pandemi sürecinde bir kez daha gördük, dedi. Yanardağ, "Her kritik eşikte olduğu gibi salgın hastalıklarda da medyanın bağımsız olması gerektiği ortaya çıktı. Bağımsız medyaya insanların hava, su ve ilaç kadar ihtiyaçları olduğu ortaya çıktı. Doğru bilgi alınamadığı taktirde doğru önlemler de alınamıyor. İnsanlar gündelik hayatlarını buna göre düzenleyemiyor" ifadelerini kullandı. Röportaja ulaşmak için tıklayın