Nesli tükenen mamutlar tekrar hayata mı dönüyor? Harvard'lı araştırmacıların 10 yıllık çalışması sonuç verdi.
Mamutlar tarihte yaşayan en büyük kara canlılarından bir tanesiydi. Şimdi ise bilim insanları tarafından tekrar hayata döndürülmeye çalışılıyor.
Harvard Üniversitesi'nde genetik bilimci George Church, girişimci Ben Lamm'la birlikte Colossal Biosciences isimli şirketi kurdu. Yürütülen 10 yıllık çalışmadaysa ciddi bir ilerleme katedildi.
Church ve şirketin biyoloji departmanı başkanı Eriona Hysolli, mamutların yaşayan en yakın akrabası Asya filinden alınan kök hücrelerin ilk kez embriyonik şekilde yeniden programlandığını söyledi.
Değiştirilen hücrelerin laboratuvar ortamında herhangi bir fil hücresine dönüşecek şekilde geliştirilebileceği ifade edildi.
Yapılan araştırmada bir Asya filinin Kuzey Kutbu'nda hayatta kalabilmesi için gereken genetik düzenlemeler yapılacak. Buna mamutlarda olduğu gibi yünlü bir deri, katmanlı bir yağ tabakası ve küçük kulaklar da dahil olacak.
Üretilen kök hücreler ayrıca bilim insanlarının fil embriyosu modelleri yaratmalarına da olanak sağlayacak.
Bilim insanlarına göre mamut benzeri genetik özellikler yüklendikten sonra filden alınacak hücreler yumurta, sperm ve embriyo yapımı için kullanılabilecek ve bunlar bir çeşit yapay rahme yerleştirilecek. Böylelikle binlerce yıl sonra yeni bir mamut dünyaya getirilebilecek.
Church, "Genetik olarak yeniden tasarlanmış fil büyük bir dönüm noktası olacak. Ben Lamm'ın 2021'deki 6 yıl tahminiyle de uyumlu. 10 yıllık çok uzun bir yoldan bu aşamalara geldik" dedi.
Ekip ilginç bir şekilde yeniden getirilmeye çalışılan mamutları dişsiz tasarlayacak. Bunun amacı bu hayvanların fil dişi avcılarının eline geçmesini engellemek.