Muğla İkizköy'de Limak-YK Enerji ortaklığının kamulaştırılmış alanda sökmeye çalıştığı zeytinlere karşı bölge halkı karşı çıktı. Şirketlerin maden ocağı açmak için söktüğü zeytin ağaçlarına sahip çıkan köylüler ve çevreciler polis tarafından gözaltına alındı.
Muğla İkizköy'de, YK Enerji ve Limak iş birliği kamulaştırılmış alandaki zeytin ağaçlarını sökmeye başladı. Yeniköy ve Kemerköy santraline kömür sağlamak amacıyla maden ocağı açmaya çalışan şirketler bunun için alandaki zeytin ağaçlarını kökünden sökmeye başladı. Haberi alan köylüler ve çevreciler bölgeye giderek durumu engellemeye çalıştı.
Çevre Mühendisi Deniz Gümüşsel, şirket yetkililerinin dozerlerle daha önce kamulaştırılan zeytinlik alana girdiğini söyledi. Gümüşsel, "Duyum alır almaz olay yerine geldik ve gözlerimize inanamadık. 80 -90 yaşındaki o ağaçlara nasıl kıymışlar. Dozerle girerek yaklaşık 30 ağacı köklerini de parçalayarak kenara fırlatmışlar” dedi.
Aylardır Akbelen Ormanı ve bölgedeki zeytinlikleri Limak-İG ortaklığının termik santraline karşı koruyan İkizköy Çevre Komitesi zeytinliklerin korunması için Muğla, Milas Belediye başkanlarının yanı sıra tüm Muğla milletvekillerine ve siyasi partilere destek çağrısı yaptı.
GÖZALTINA ALINDILAR
Yapılan destek çağrısı ve karşı koyma mücadeleleri sonrası şirketin özel güvenlik personelleri zeytin kıyımını engellemeye çalışanları darp etti. Şirket özel güvenlilerinin İkizköylü kadınları darp etmesine tepki gösteren EMEP İl Başkanı Nuri Alikoç ve TİP Muğla İl Başkanı Volkan Çetin jandarma tarafından gözaltına alındı. Gözaltı sayısının daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
"BELGELERİ YOK"
Şirket yetkililerinden belge istemelerine karşı kendilerine hiçbir resmi evrak gösterilmediğini ifade eden Gümüşsel, “Resmi gazetede son yapılan değişikliğin iptal edilmesi için hukuki süreç başlattık. Ancak şu anda yapılan uygulama yönetmelik değişikliğine bile uymuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin almaları gerekir böyle bir izin yok. Ağaçlara zarar vermeden sökmeleri gerekir o da yok. Ki biz ağaçlara hiç dokunulmamasını savunuyoruz, zaten kanunlar da bunu söylüyor ama yönetmelik değişikliği ile kanunları hiçe sayarak hem doğayı hem geleceği yok ediyorlar” dedi.
ZEYTİN AĞAÇLARININ KIYIMI İÇİN GEREKÇE
Maden Yönetmeliği’ne eklenen bir maddenin 1 Mart’taki Resmi Gazete’de yayımlanması ile, zeytin ağaçlarının kömür madenciliği için yok edilmesinin önü açıldı. Maddeye göre, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere zeytinliklerde madencilik faaliyeti yürütülebilecek ve bu faaliyetlere ilişkin tesisler inşa edilebilecek. Birçok STK yönetmeliğin iptali için dava açtı. Davalar sonuçlanmadan YK Enerji çalışanları İkizköy Işıkdere mevkindeki zeytin ağaçlarının sökülerek taşınması için alana geldi.
https://tele1.com.tr/limak-yatirim-ulug-enerji-dagitimi-actise-satti-593512/