Hayri Kozanoğlu, "Dikkat edilirse 31 Mart seçimlerinden hemen sonra ÖTV, KDV artışlarının gelmesi bekleniyordu ve ne bekleniyordu? Özellikle elektrik ve doğalgazda fiyat ayarlamaları bekleniyordu. Ama şimdi dikkat edilirse seçimin üzerinden 4 hafta geçti ve böyle bir zam göremedik. Neden? Çünkü, temmuza kadar bu erteleniyor" dedi.
İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, TELE1'de ekranlara gelen Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programına konuk oldu.
Bilge Yurtdagülen'in "Her durumda, atılan her adımda fatura biliyoruz ki yurttaşa kesiliyor. Asgari ücrete de zam yapılmayacak önümüzdeki dönem içerisinde, emekli maaşlarına TÜİK enflasyonuna göre zam verilecek ve en düşük emekli aylığı alan kök ücreti düşük olan emeklinin hayatında yine aslında bir şey değişmeyecek. Ama zamlar devam ediyor, vergi yükü devam ediyor, fatura yurttaşa çıkıyor. Biz bu şartlar altında nasıl çıkacağız bu işin içinden ve şunu merak ediyoruz; Mehmet Şimşek'in bundan sonraki oyun planı ne sizce?" sorusuna yanıt veren Kozanoğlu, şunları söyledi:
"Bir kere kendi söylemlerinden yola çıkarak isterseniz değerlendirelim. Sürekli işte yurt dışında fon yöneticileriyle konuşuyor, görüşmelerin çok iyi gittiğini söylüyor, benzerleri. Şu ana kadar çok kayda değer bir para girişi sağlanamamış durumda. Ama sağlanamaz mı? Sağlanabilir. Yani önümüzdeki dönemde sıcak para girebilir. Çünkü, faizler çok yüksek bir hale geldi. Yani politika faizi her ne kadar bir haftalık repo faizi yüzde 50 olarak ilan edilse de bu koridor uygulaması nedeniyle yüzde 53'ten fonlanıyor bankalar ve bu hafta Merkez Bankası'nın geçtiğimiz Perşembe daha doğrusu yaptığı toplantıda da enflasyonda gidişattan çok memnun olunmadığı, işlerin yolunda gitmediği ve yeni faiz artışlarına gidilebileceği mesajı verilmişti. Daha da artabilir ama mevcut haliyle de faizler çok yüksek. Böyle olunca sıcak para girecek, sıcak para girince döviz akımları artınca ki önümüzdeki dönemlerde Mayıs'tan itibaren turizm mevsimi başlıyor, turist dövizleri de hızlanıyor. TL'nin reel olarak değerlenmesi yani enflasyonun altında değer kaybetmesi bekleniyor. Yani bu da gerçekleşebilir. Şimdi Mehmet Şimşek'in dikkat edilirse en fazla üstünde durduğu konulardan biri özellikle işveren örgütleriyle görüşürken ihracata ağırlık verin. Şimdi burada şu mesaj çıkıyor; 'Biz toplumdaki geniş halk kesimlerinin satın alma gücünü yani mallara ve hizmetlere erişimini artık zorlaştıracağız, onların bir mal ve hizmeti yeterince alacak gücü kalmayacak. Onun için siz mevcut üretiminizi yurt dışına yönlendirin'. Şimdi yurt dışına yönlendirecekler ama biraz bir önceki mesaj yani reel olarak TL'nin değerleneceği mesajı ihracatçıların çok yüzünü güldürecek bir mesaj değil. O zaman geri kalan en önemli maliyet kalemi nedir? Ücretler, emeğe yapılan ödemeler. 'Biz asgari ücreti yılda bir kez belirleyeceğiz, emekli ve kamu çalışanlarına her ne kadar tanımı gereği, sözleşmeleri gereği enflasyon kadar maaş artışı yapsak da ilk 6 ayda bunun mümkün olduğu kadar düşük çıkmasını sağlayacağız'. Şimdi burada neyi söylemek istiyorum? Dikkat edilirse 31 Mart seçimlerinden hemen sonra ÖTV, KDV artışlarının gelmesi bekleniyordu ve ne bekleniyordu? Özellikle elektrik ve doğalgazda fiyat ayarlamaları bekleniyordu. Geçtiğimiz yıl da görmüştük 2023 29 Mayıs 15 Mayıs seçimleri öncesinde de zamlar yapılmamıştı. Ama şimdi dikkat edilirse seçimin üzerinden 4 hafta geçti ve böyle bir zam göremedik. Neden? Çünkü, temmuza kadar bu erteleniyor. Çünkü, bugün yapsalar bir enflasyonu yukarı çeker, enflasyonu yukarı çekince siz kamu çalışanlarına ve emeklilere ücretini daha fazla artırmak zorunda kalırsınız. O nedenle temmuz sonrasına erteleniyor. Yani siz ay başında gideceksiniz elinize biraz daha fazla para geçtiğini göreceksiniz ama markete gittiğiniz zaman tüm ürünlerin mevcut enflasyonun üzerine bir de KDV ÖTV bindirilerek daha pahalı hale geldiğini göreceksiniz."