İstanbul Havalimanı'nın inşaatını üstlenen konsorsiyumun içerisinde yer alan Kalyon Holding, havalimanını vatandaşlara 'anlatamadıklarını' itiraf etti. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, "Amerika'da ve Afrika'da konuştuğum da İGA'dan bahsediyor...Biz bunu vatandaşlarımıza anlatamadık" dedi.

İstanbul Havalimanı ile ilgili tartışmalar devam ederken havalimanının ihalesini alan konsorsiyumun içinde olan Kalyon Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Anadolu Ajansı'na konuştu.  İstanbul'daki kar fırtınasında kullanılamayan İstanbul Havalimanı'nı öve öve bitiremeyen Kalyoncu, "Dünyanın en büyük, en sağlıklı ve en fonksiyonel havaalanını yaptık" dedi. Uzmanların ısrarlı uyalarına rağmen ekolojik dengeyi gözetmeksizin yapılan İstanbul Havalimanı'nda 'uçakların kuşlarla çarpması' içinde konuşan Kalyoncu,  kuş çarpma olaylarının yüzde 50 azaldığını 'açıkladı'.  Kalyoncu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"VATANDAŞLARIMIZA ANLATAMADIK"

Cemal Kalyoncu, "Hindistan'da karşılaştığım adam da, Amerika'da ve Afrika'da konuştuğum da İGA'dan bahsediyor. 'İstanbul'a gittik orada çok farklı bir havaalanı gördük' diyorlar. Biz bunu vatandaşlarımıza anlatamadık. Ancak anlatacağız inşallah." diye konuştu.

"KUŞ ÇARPMA OLAYI YÜZDE 50 AZALDI"

Kalyoncu, İstanbul Havalimanı'na geçtikten sonra kuş çarpma olayının ve uçakların pas geçme sayısının yüzde 50 azaldığını kaydederek, uçakların iniş için bekleme süresinin de kısalarak İstanbul’un kent içi hava kalitesinin arttığını ve gürültü kirliliğini azaldığını anlattı.

"KİRAMIZI ÖDÜYORUZ"

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, Dünya Bankası'nın en çok kamu ihalesi kazanan şirketlere ilişkin raporun doğru olmadığını iddia ederek şunları söyledi:
"Şu anda o raporu düzelttiler. En çok iş yapan müteahhitler arasına bizi de yazmışlardı. 'Biz nasıl buraya girdik' diye baktığımızda hesabı şu şekilde yaptıklarını gördük: İstanbul Havalimanı'nın yatırım değeri 10 milyar 250 milyon avro. 25 yılda devlete 26 milyar avro para ödeyeceğiz. Bu cebimizden devlete ödeyeceğimiz parayı devletten aldığımız ihale gibi göstererek havaalanının ihale değerini (26+10,25 milyar avro şeklinde) 37 milyar avro olarak yazıyorlar. Bunu şimdi düzelttiler. Şirket başı 37 milyar avro ihale aldığımızı yazmışlar. Gerçek şu: Orada devletten bir kuruş almadan 10 milyar 250 milyar avro para harcıyoruz. 25 yılda devlete 26 milyar avro kira ödüyoruz. Her yıl kiramızı ödüyoruz."
https://tele1.com.tr/ataturk-havalimani-yikimi-yargilanabilir-605243/