CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde onay verdiği ÇED raporunu TELE1 ekranlarında gösterdi.

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin işlettiği Çöpler Madeni’nde dün siyanür barajının olduğu bölgede toprak kayması yaşandı. Faciada kaybolan 9 madenci ise henüz bulunamadı. Bölgeye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz TELE1 mikrofonuna konuştu. Facianın yaşandığı maden için, "ÇED raporlarıyla birlikte kapasitesi arttırılan bir yer diyen" Deniz Yavuz Yılmaz tesisi şöyle anlattı:

"ÜÇ NOKTA BİRBİRİNE YAKIN, ORTADA FAY HATTI VAR"

Bölgedeki milyonlarca ton ağırlığındaki çamurlaşmış haldeki kimyasal atık içerikli kütle bir heyelan görüntüsü vererek akarken aynı bölgeye çok yakın bir siyanür atık havuzu bulunuyor. Yine aynı şekilde çok yakınında Karas Nehri bulunuyor, Karasu Nehri de doğrudan Fırat Nehri'ne bağlanıyor. Dolayısıyla bu üç nokta birbirine çok yakın. Tam üçünün ortasından da fay hattı geçiyor. Yani deseniz ki 'Türkiye'de nerede madencilik yapılmaması gerekli?' ders olarak okutulacak yer. Burada bir maden işletmesi kurulmamalı, işletilmemeli denilecek yer. Daha önce siyanür borusunda bir patlama olduğu için çevreye kirlilik yayılması oldu. Bir süreliğine faaliyet durduruldu, 16 milyon lira ceza kesildi sonra yine aynı şirkete bu kez 7.2 milyon dolar vergi avantajı sağlandı. Bir cebinden çıkan diğer cebine fazlasıyla girdi. Bu şirket nasıl bu kadar rahat hareket edebiliyorlar sorusunun cevabı da ortaklık yapısında yatıyor. Anagold şirketinin yüzde 80'i Kanada borsalarında işlem gören bir şirkete ait, yüzde 20'si de Lidya Madencilik adı verilen Ak Parti'ye çok yakın, Çalık Grubu'na bağlı bir şirkete ait. Dolayısıyla bu gibi prosedürlerin aşılmasını oldukça kolaylaştıran bir şirket gibi görünüyor. ALTINDA MURAT KURUM'UN İMZASI VAR 2009 ÇED raporunda, bu çamur denizine dönüşen kısım ve 100 milyon ton kapasiteye izin verilmiş, 2014'te 173 milyon ton pasaya müsade edilmiş, yetmiyor böyle bir sıkıntılı bölgede ikinci kapasite artışı yapılıyor 147 milyon ton, toplamda da 420 milyon tona ulaşıyor. Böylelikle de dağların seviyesini aşan, artık kontrol edilemeyen, bilimsel parametrelerin dışına çıkıp artık zorlamaların içine giren bir durum oluşuyor. Ve 2021 yılında da nihayet ÇED raporu 'olumlu' özelliği kazanıyor. Peki altında kimin imzası var? Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum adına imza var. Bu belge Murat Kurum'un imzasıyla hayata geçmiştir. Buradaki acı felakete giden yolun taşlarının en büyüğünü Murat Kurum ÇED raporunu imzalayarak döşemiştir. Resim