İstanbul’da Kanlı Ay (Süper Ay) adı verilen gök olayı gerçekleşti.
Tutulmalar çok eskiden beri bilinen gök olaylarıdır. Yer ve Ay, diğer gezegenler gibi Güneş’ten aldıkları ışınları yansıtarak kendilerini gösterirler. Ay, Yer çevresinde; Yer, Ay ile birlikte Güneş çevresinde yörünge hareketlerini yaparken Güneş’e dönük yüzleri aydınlık, öbür yüzleri karanlıktır ve karanlık tarafta uzayda birer gölge konisi oluştururlar. Ay, Yer’in gölge konisine girdiğinde Ay tutulması Ay’ın gölge konisi Yer üzerine düştüğünde ise Güneş tutulması meydana gelir. Özetle, Ay ve Güneş Tutulmaları Ay, Güneş ve Yer’in uzayda birbirlerine göre konuşlanmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
KANLI AY TUTULMASI NASIL OLUYOR?
Kanlı Ay tutulması Dünya’nın gölgesinin Ay’ı tamamen karanlığa bürüyerek Tam Ay Tutulması yaşandığı zaman gerçekleşir ve bu sebeple Ay kırmızı renk görünür. Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar ve 29.5 günde döngüsünü gerçekleştirir. Ay’ın iki döngüsü arasındaki farkları, Ay’ın, Dünya’nın ve Güneş’in Ay yörüngesi sırasında değişen göreli konumu sebebiyle ortaya çıkar. Kanlı Ay Tutulması yalnızca Ay’ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması sırasında yaşanır. Kanlı Ay Tutulması sırasında Dünya, Ay ve Güneş’in arasında kalır ve Güneş’ten Ay’a giden ışığı keser. Böylece Ay, Dünya’nın gölgesi tarafından örtülür. Bu sırada Dünya’da Güneş’in yeni doğduğu ve battığı yerlerdeki Güneş ışıkları Ay’ın yüzeyine ulaşır. Ay’ın yüzeyine ulaşan Güneş ışığı geniş yayılarak Ay’a kırmızı bir görüntü verir. Böylece Kanlı Ay Tutulması oluşur. Havanın kirlilik oranı ve bulutlar, Ay’ın renginde etkili olabilir.
NE ZAMAN MEYDANA GELİYOR?
Bugün dünyanın gölgesinden geçerek tam bir ay tutulması meydana gelecek. Yılın ilk tutulması, Türkiye saatiyle 13: 13’de, 5 derece ile Yay burcunda meydana geliyor olacak.
2021’in ilk Ay tutulması Güney Asya, Doğu Asya, Avustralya, Kuzey Amerika’nın büyük bölümü, Güney Amerika, Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu, Hint Okyanusu ve Antarktika’da da görülebilecek. Türkiye’de ise Ay tutulması gözlemlenmeyecek.