Küçükçekmece'de 1 kişinin yaşamını yitirdiği 8 yurttaşında yaralandığı bina çökmesinin ardından gözler ilçede bulunan yapı stokuna çevrildi. Küçükçekmece'de bin kişinin yaşadığı bir sitede 12 katlı bir apartmanın kolonlarının patladığı girişinin çökük olduğu ve merdivenlerinin de kırık olduğu görüldü.
İstanbul Küçükçekmece'de geçtiğimiz pazar günü büyük bir gürültüyle çöken binada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştı. Binanın deprem olmadan kendi kendine yıkılmasıysa, İstanbul'da endişe yarattı. Son 1 ay içerisinde 4 binanın balkonu çökerken 1 binanın da tamamen yıkılması gözleri İstanbul'daki diğer binalara çevirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kentteki yapı stokunun tespiti ve kentsel dönüşümü hızlandırma amacıyla başlattığı hızlı tarama testlerinde bugüne kadar yüksek riskli ve çok riskli 1556 bina tespit edildi.
A Haber'de yer alan habere göre, gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı 1 yurttaşın hayatını kaybettiği 8 kişinin de yaralandığı bina çökmesi olayının yaşandığı Küçükçekmece'de riskli binaları gösterdi. Özelmacıklı'nın örnek verdiği, 5 bloktan oluşan ve yaklaşık bin kişinin yaşadığı Doğuş Sitesi'nde durum oldukça endişe verici. Sitenin temelinin kırılıp göçtüğü ve içine de çöp atıldığı görüldü.
https://tele1.com.tr/istanbulda-alarm-1-ayda-4-balkon-1-bina-coktuu-1080269/
KOLONLAR ERİMİŞ DEMİRLER ÇÜRÜMÜŞ
Sitede bulunan 12 katlı bir binanın taşıyıcı kolanları tahrip olmuş ve bina neredeyse yıkılacak durumda. Sitede bulunan diğer bloklar neredeyse aynı durumda. Binada kolonlar erimiş, demirler çürümüş durumda. Binay yüzeyinde ise derin çatlaklar var.
"ÇOK CİDDİ TEHLİKELER VAR"
Demirlerin çürüdüğü, kolonların eridiği binayı anlatan Mustafa Hakan Özelmacıklı şunları söyledi:
"Küçükçekmece'de yerinde yıkılan binadan sonra aslında yıkılma riskinin çok yüksek olduğu binalarla ilgili örnekler daha da göze çarpmaya başladı. Bu ilçede riskli yapılar dikkat çekiyor. Doğuş Sitesi'ndeki A2 Blok'ta daha giriş merdivenlerinde yaşanan tahribat ortada. Giriş merdivenlerinin ne kadar riskli ve sağlıksız olduğu gözler önünde. Daire içlerinde çok ciddi tehlikeler var."
"DURDUĞU YERDE YIKILACAK DURUMDA"
"Bu sitede 12 katlı binaların olduğu bir yerdeyiz ve bir dairenin içindeki kolonlar artık mevcut yükü taşıyamayacak durumda. Normalde bu tarz durumları temelde görürüz korozyon nedeniyle ama bunlar daire içlerine kadar girmiş durumda. Dokunduğumuzda patlayan kolonların ne hale geldiğini ve demirlerin ne kadar dayanıksız olduğunu görüyoruz. Artık bu kolonların ve demirlerin bir taşıma mukavemetinin kalmadığını görüyoruz. Binanın durduğu yerde yıkılacak duruma geldiğini görüyoruz."
"ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ"
"Binaların bodrum katlarına girdiğimizde taşıma yükünün ne kadar düştüğüne şahit oluyoruz. Doğuş Sitesi'nden 162 tane daire var. Bunun çevresinde bulunan başka sitelerde de benzer durumlar var. İşte tüm bu örneklere bakıldığı zaman durum çok ürkütücü hale gelmiş vaziyette. Bu binalar 1986 yılı ile 1990 yılların arasında yapılmış. 1999 yılı öncesinde yapılan binaların mühendislik oranı yüzde 17 gibi bir rakamda kalıyor. Bu çok oldukça düşük bir oran. Yeni mevzuatlar kazandırıldı ama eski binalar Çürümeye terk edildi."
[caption id="attachment_1080335" align="alignnone" width="690"]
Sitenin bodrumunda duvarların yıkıldığı görüldü.[/caption]
[caption id="attachment_1080337" align="alignnone" width="690"]
Bodrumda duvarlarda rutubetlenmenin olduğu kolonların üzerinde çürümelerin olduğu gözlemlendi.[/caption]