Erzincan İliç'teki maden faciasında göçük altında kalan 9 işçi arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. TELE1 muhabiri Gönül Kasap, göçük altında kalan bir kamyonun parçalarına ulaşıldığını söyledi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninde 13 Şubat Salı günü saat 14.28’de toprak kayması meydana geldi. Altın madeni faciasının ardından 9 işçiyi arama çalışmaları devam ediyor. Bölgede bulunan TELE1 muhabiri Gönül Kasap'ın İliç'ten aktardığı bilgiye göre, altın madeni faciasında göçük altında kalan kamyonun parçalarına ulaşıldı. TELE1 Ana Haber'e bağlanan Kasap şu bilgileri verdi: "Facianın 4. gününün akşamındayız. 9 işçi hala toprak altında. Arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. bugün itibari ile artık tarama çalışmaları tamamlandı ve 9 işçiyi kurtarma çalışmaları için harekete geçildi. Güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre, 3 işçi bir kamyondaydı, onların lokasyonu zaten belliydi. O kamyonun parçalarına ulaşıldı. Bir tekerlek ve şoför koltuğuna çıkılan basamakların alt kısmından kopan bazı parçalara ulaşıldı. Tabii ulaştıkları bölgeden muhtemelen edindiğimiz bilgilere göre o kamyonun metrelerce sürüklendiği tahmin ediliyor, içerdeki bilim insanları tarafından ama işçilerin yerleri tespit edildi bugün, tespit edilen yerlere de çok yakın bir konumda da o kamyon parçalarına rastlanıldı. 6 işçi farklı bir lokasyonda, 3 işçi de farklı bir lokasyonda yerleri tespit edildi. Onları kurtarma çalışmalarına da bugün başlandı."

'TEKERLEK, ŞOFÖR KOLTUĞU PARÇALARI BULUNDU'

Kasap, Burçin Atılgan'ın sunduğu 'Kamu-Oyu' programında ise son durum ve çalışmalara ilişkin şunları söyledi: "İhmal zincirinin getirdiği facianın 4. günündeyiz. Hala 9 işçi 10 milyon küp toprağın altında. Arama çalışmaları bugün itibariyle tamamlandı. İşçilerin lokasyonları tespit edildi. Artık kurtarma çalışmaları için start verildi. Bugünkü sıcak gelişmelerden bir tanesi üç işçinin bulunduğu kamyona ait üç farklı parça bulundu. Toprağın 33 metre altında bulundu. Bir kamyon tekerlek, şoför koltuğu parçaları. Bilim insanlarının yaptığı tespitlere göre bu kamyon üç kez savruldu.

'BUGÜN İKİ DEFA TOPRAK KAYMASI OLDU'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı bugün açıklamalar yaptı ama somut bilgiler vermedi. Kriz masasından iki önemli konunun gündeme aldığını söyledi. Bunlardan biri zehirli siyanürün toprak altından yer altı kaynaklarına geçişinin engellenmesi. İkincisinde ciddi bir toprak yığını var. Bayraktar'ın açıklamalarına göre 400 bin kamyonluk bir toprak yığını. Hareketli bir toprak var, aldığımız bilgilere iki defa içeride toprak kayması oldu ve müdahale edildi.

'BASIN ENGELLEME SÜRÜYOR, DRONE KESİCİLER VAR'

Basına yönelik engellemeler sürüyor. Burada drone kesiciler var. Drone uçurmayı denedik içeriden görüntü almadık. Drone en fazla 5 ya da 10 metre kalkabiliyor. Madencilerin aileleri konteynerde bekletildiler. Aileler hiçbir şekilde saha çalışmasının yapıldığı alana götürülmüyordu. Ancak baskılar üzerine birer birer saha çalışmasının olduğu alana götürüldü. Şu an kamyonlar boş gidip dolu dönüyor. Tesise çok yakın iki köy var. Ama oralara da girişler yasaklandı. Ne siviller, ne de basın mensupları içeri alınmıyor. Artık 'gizlenme' tabirini kullanacağım. Ne şeffaf bir veri, ne bizi rahatlatacak bir açıklama var. 2 bin 500'den fazla işçi arama kurtarma çalışmalarında. O işçilerin güvenlik önlemi alınıyor, aileler de çalışmaları izliyor. Çalışmalara ilişkin görüntü almak istiyoruz. Bakana 'En azından siz çekin' dedik. Şayet biz ne gibi tehdit oluşturuyoruz, bilemiyoruz." https://tele1.com.tr/maden-faciasinda-on-bilirkisi-raporu-anagold-asli-kusurlu-bulunmadi-1010595/