İktisat Tarihçisi Serdar Şahinkaya, Atatürk Türkiye'sinin ekonomisiyle bugünü kıyasladı. Şahinkaya, iktidarın hedeflediği büyüme hızının 100 yıllık ortalamanın gerisinde olduğunu söyledi.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti 100. yaşına girdi. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle Türkiye ekonomisinde de yeni dönem başladı. TELE1'den Miray Mert'e Atatürk Türkiye'sinin ekonomisiyle bugünü kıyaslayan İktisat Tarihçisi Serdar Şahinkaya, "Geçen gün dediler ki, "Biz 2024'te yüzde 4,5 büyüme hızını hedefliyoruz", ya senin hedeflediğin büyüme hızı Cumhuriyet'in 100 yıllık yıllık ortalama büyüme hızının gerisinde" dedi.
Şahinkaya'nın, konuşmasından satır başları şöyle:
"2020'lere kadar getirdiğimizde Türkiye'nin yıllık ortalama büyüme hızı, 100 yılın ortalaması diyebiliriz buna, milli geliri yüzde 5. Bu 100 yıllık ortalama her yılın ortalaması olan yüzde 5 büyüme hızını aştığımız iki tane dönem var. Bir tanesi 1924-1939 dönemi, yani Kuruluş ve yeniden inşaa ve devletçilik dönemi. Burada yıllık büyüme hızı yüzde 7.8. Şimdi kimse kimseyle dalga geçmesin. Geçen gün dediler ki, "Biz 2024'te yüzde 4,5 büyüme hızını hedefliyoruz", ya senin hedeflediğin büyüme hızı Cumhuriyet'in 100 yıllık yıllık ortalama büyüme hızının gerisinde, neyden bahsediyorsun? Hem de bu kadar dışa bağımlı bir ekonomik yapıya gelmişsin. 1930'larda imalat sanayi katma değerinin milli gelir içindeki payı yüzde 3,5 yüzde 4'lerden yaklaşık olarak yüzde 9'lara geliyor, 5'e katlıyorsunuz. Bu imalat sanayi katma değerini öne çıkarmamın nedeni üretici ve yaratıcı aklın ürünü olan sanayiden bahsediyoruz. "
https://tele1.com.tr/ekonomistler-tcmbnin-faiz-kararini-yorumladi-enflasyonu-dusunursek-yeterli-olmayabilir-939583/