Mersin'de Büyükşehir Belediyesi, haşere ve sinekle mücadeleye karşı sulama havuzlarına lepistes balığı bıraktı.

Büyükşehir Belediyesi, sulama havuzlarına bırakılacak lepistes balıklarının sivrisinek larvalarıyla beslenmesine dayanan biyolojik mücadeleyi hayata geçirdi. Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan proje ile hem haşereyle mücadele ilaç kullanılmayacak hem de milyonlarca lira tasarruf edilecek. Büyükşehir Belediyesi, merkez Mezitli ilçesinde tarım alanlarının yoğun olarak yer aldığı Eskiköy Caddesi üzerinde bulunan sulama havuzuna lepistes balıklarını bırakarak projenin startını verdi. Sulama havuzuna lepistes balıklarını bırakan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, "Geçtiğimiz yıl 4 ayrı sulama havuzunda bir yıl boyunca bu balıkları takip ettik. Gerçekten başarılı bir sonuç alındı. Balıkların sivrisinek larvalarını yediklerini, onunla beslendiklerini gördük ve hiçbir kimyasal kullanmadan orada sivrisinekle mücadelede başarılı olduk. Çünkü lepistes balıkları bu görevi yerine getirdi. Şimdi bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Kimyasal kullanıyoruz, çevreyi kirletiyoruz. Önemli bir emek kaybı, yüzlerce personelimizi bu konuda seferber etmişiz, yüzlerce aracımız yine sinekle mücadelede çalışıyor. Bütün bunları biyolojik savaş yöntemiyle önleyebileceğimizi düşünerek bir proje geliştirdik. Şu anda AB'den de bu konuda fon alıyoruz, onun çalışmaları var" diye konuştu.

KİMYASAL KULLANMADAN ÇÖZÜM

Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yaklaşık 46 bin sulama havuzu olduğuna işaret eden Seçer, sivrisineğin de en çok durgun sularda, sulama havuzlarında ürediğini kaydetti. Seçer, "Bir bardak suda 6 bin sivrisineğin ürediğini düşünürseniz, bu göletlerin bize verdiği zararı tasavvur edebilirsiniz.Bunları lepistes balıklarla yapacağımız biyolojik mücadelede disiplin altına alabiliriz diye düşünüyoruz. Birçok yönden de bize önemli katkılar sağlayacak. Milyonlarca lira değerinde kimyasal kullanmaktan ve çevreyi kirletmekten kurtulmuş olacağız" dedi.

KADIN İSTİHDAMI SAĞLAYACAK

Proje ile kadın istihdamı da sağlayacaklarını kaydeden Seçer, "AB projemizde bunu da işin içerisine koyduk. Kadın kooperatifimiz aracılığıyla 20 kadın üreticimize bu balıklardan verip üretmelerini sağlayacağız ve onlardan satın alacağız. Gelecek yıllarda diğer sulama göletlerine bu balıkları bırakmak istiyoruz. Kendi ayağımıza sopa vurma gibi bir şey. Biz bunları önleyemezsek sivrisinekle mücadelede başarısız oluyoruz. Vatandaşlarımızın da duyarlı olmalarını istiyorum, su birikintisi bırakmasınlar, bu konuda bize yardımcı olsunlar. Bizzat ben de takip edeceğim, çünkü bölgemizin en büyük sorunu. Geçen yıl göreve geldiğimizde bu konuda çok şikayet alıyorduk. Çünkü seçim tarihi itibariyle larva mücadelesinde gecikmiştik" diye konuştu.