Baro başkanları ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen avukatlar, Ankara Valiliği’nin 15 günlük eylem ve etkinlik yasağı ile “Büyük Savunma Mitingi”ni de engellemesine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçelerle suç duyurusunda bulunmak için toplandı. Baro başkanlarının Ankara Adliyesi’nde yapacakları suç duyurusu öncesi polis adliye çevresini bariyerlerle çevirdi. Adliye önünde toplanan avukatlar, TBMM önünde baro başkanlarının yaptığı eyleme yönelik müdahale ve yasakları protesto etti. Avukatlar, "Savunma susmadı, susmayacak" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atarak Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nu istifaya davet etti. Sloganlar atan ve yürüyüşe geçen baro başkanları ve avukatları darp eden polis biber gazı da sıktı. Polisin müdahalesinin ardından avukatlar oturma eylemi başlattı. Baro başkanları kararlı bekleyişleri sonucunda Meclis'e gidiyorlar. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, baro başkanlarının tek tek TBMM’ye alınacağını söyledi.
TBMM Adalet Komisyonunda barolara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine katılmak isteyen bazı baro başkanlarının, Meclisin Çankaya kapısındaki bekleyişleri sürüyor. Baro başkanları ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen avukatlar, Ankara Valiliği’nin 15 günlük eylem ve etkinlik yasağı ile “Büyük Savunma Mitingi”ni de engellemesine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçelerle suç duyurusunda bulunmak için toplandı. Baro başkanlarının Ankara Adliyesi’nde yapacakları suç duyurusu öncesi polis adliye çevresini bariyerlerle çevirdi. Adliye bahçesinde bulunanları “güvenlik” ve “arama gerekçeleriyle çıkaran polis basın mensuplarının da alanda bulunmasına izin vermedi. Avukatların kimlik göstererek girişine izin verilirken çok sayıda polis adliye bahçesine konuşlandırıldı. Avukatlara biber gazlı müdahalede bulunulurken, gözaltıların olduğu da bildiriliyor. “Savunma susturulamaz” yazılı pankart ve dövizler taşıyan avukatlar, “Hak, hukuk adalet. Savunma susturulamaz. Feyzioğlu istifa” sloganları attı.
AVUKATLAR OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI
Polisin yürüyüşü engellemesinin ardından avukatlar oturma eylemi başlattı
Baroları Meclis’e sokmayanlar yarın Ankara’da ne yapacak?
MÜZAKERE GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR
Adliye önünde bekleyişini sürdüren polis ile avukatlar arasında müzakere görüşmeleri sürüyor.
FEYZİOĞLU BARO BAŞKANLARINI SUÇLADI
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, "Baro başkanlarına sesleniyorum, dün TBMM'de komisyona çağrıldınız gelmediniz, yine aracılık edelim lütfen gidin konuşun. Diyalog imkanının reddedilmesini doğru bulmuyorum. Diyalog kurmadan dava kazanabiliyor muyuz ki kendi mesleki davamızı kazanalım?" açıklamasında bulundu.
İZMİR BAROSU ANKARA'YA GİRİŞ YAPTI
İzmir Barosu avukatları otobüslerle, polislerin kontrolü altında Ankara'ya giriş yaptı.
ABB GÖNDERDİ CHP'Lİ VEKİLLER DAĞITTI
Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis'te bekleyişleri devam eden baro başkanlarına yemek gönderdi. Ankara Büyükşehir'in gönderdiği yemeği CHP'li vekiller dağıttı.
SAAT 15.00'TE SIHHİYE ADLİYESİ'NE BEKLİYORUZ
Ankara Barosu'ndan engellenen mitinge ilişkin suç duyurusu: Pandemi bahanesi ile savunma mitingi engellenmiştir. Suç duyurusuna imza vermek isteyen meslektaşlarımızı saat 15:00'te Sıhhiye Adliyesi'ne bekliyoruz.
POLİSTEN CHP'Lİ VEKİLLERE KÜFÜR
Meclis’in Çankaya Kapısı önündeki alanda bekleyen bazı baro başkanları, bugün bir toplantı yapmak üzere alandan ayrıldı. Toplantının ardından Çankaya Kapısı önündeki alana dönen baro başkanları, polis tarafından içeri alınmadı. Baro başkanları, polisin tavrına tepki gösterdi, kısa süreli tartışma yaşandı.
‘SOSYAL MESAFE CEZASI’ TALİMATI
Öte yandan Meclis Çankaya Kapısı önündeki bekleyiş sürerken polise ‘ceza’ talimatı geldi. Çankaya Kapısı önündeki yoğunluğu bahane eden polis, sosyal mesafeye uyulmaması halinde idari para cezası kesileceğini belirtti.
GAZETECİ SİBEL HÜRTAŞ GÖZALTINA ALINDI
Meclis'in Çankaya kapısındaki bekleyişi takip eden Artı TV Ankara temsilcisi Sibel Hürtaş gözaltına alındı.
Sibel Hürtaş'ın gözaltına alındığını belirten HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş "Sibel Hürtaş Çankaya Kapısının önünde haber için bulunurken gözaltına alındı. Gazetecileri gözaltına almayı, haber yapmalarını engellemeyi bırakın. Sibel Hürtaş’ı aldığınız emniyet arabasının içinden derhal serbest bırakın" dedi.
Sosyal medya hesabından gözaltına alındığını duyuran Hürtaş, karakola götürülürken kötü muameleye uğradığını belirtti.
MECLİSE ALINMADILAR
Komisyonda görüşülmeye başlanan “çoklu baro” düzenlemesine dair yasa teklifiyle ilgili görüşlerini iletmek isteyen baro başkanları Meclis’e alınmadı.
BAŞKANLAR MECLİS KAPISINDA SABAHLADI
Meclis Adalet Komisyonunda, barolara yönelik düzenlemeler içeren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine alınmayan baro başkanları, Meclis önünde sabahladı.
Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın bu fotoğrafı "Birazcık uyuduğum doğrudur" notuyla sosyal medyadan paylaştı.
Baro başkanları talepleri karşılanana kadar Meclis girişinde bekleme kararı aldı. Çevrelerindeki polis ablukasıyla Çankaya Kapısı önünde bekleyişleri sürüyor.
Baro başkanlarına gelen bankları polis engeline takıldı! CHP’li vekiller taşıdı
Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Saat 04.15. Adalet Komisyonunda görüşmeler devam ediyor. Meclis önünde Baro Başkanlarım ve meslektaşlarımızla beklemeye devam ediyoruz. Tabi ki #Vazgecmeyeceğiz” ifadelerinde bulundu.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop Koronavirüs tedbirleri kapsamında Meclis'e ziyaretçi yasağının uzatıldığını hatırlatarak, "Baro başkanları için istisna söz konusu değil" dedi.
Şentop'un açıklamaları şu şekilde;
En son 1 Temmuz itibariyle 31 Temmuz ‘a kadar girişle ilgili kısıtlama uzatıldı. Meclisin güvenliği ile ilgili, yetki iç tüzüğe Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’ndadır. İdare Amirlerimizden kendi aldıkları kararın titiz bir şekilde uygulanmasını tekrar rica ediyorum. Bizim ayrıca iç tüzüğün öngördüğü güvenlik yönetmeliği de var. Meclise giriş ve çıkışlarla ilgili ve kimlik bilgileri, giriş kartları ile ilgili hükümler içeriyor. Milletvekillerimizin kendi yanlarında getirmiş olduğu kendi araçlarında getirmiş olduğu misafirlerinin de kaydının yapılmış olması ve giriş kaydı yapılarak sokulması yönünde hükümler var. Dolayısıyla bu kararı tekrar okudum ben baktım baro başkanları içinde veya bir başkaları içinde bir istisna söz konusu değil.Ben idare amirlerimizden de kendi aldıkları kararın altında imzası bulunan kararın titiz bir şekilde uygulanmasını tekrar buradan rica ediyorum kendileriyle de görüştüm zaten.
Bazı milletvekili arkadaşlarımızın kimlik bilgisini güvenliğin bilmediği, kim olduğunun kaydettirilmediği, giriş kartı alınmadan Meclise sokulmaya çalışıldığına dair bilgiler oldu. Ben bu arkadaşlarımızı ikaz ettim. Böyle bir şey olamaz. Burada milletvekillerinin öncelikle Meclis’in güvenliği ile ilgili İç Tüzük’e bizzat kendilerinin riayet etmesi lazım.