Kaz Dağları'nda devam eden madencilik faaliyetlerine karşı başlatılan çevre mücadelesi sürüyor.

Ünlü piyanist Fazıl Say, Su ve Vicdan Nöbeti Kamp alanında konser verdi. Konser sırasında bir konuşma yapan Say, "Onur duydum Türk halkıyla bugün. İlk gününden itibaren doğayı savunanlara da bir teşekkür etmek isterim. Onlar hepimizi yönlendirdiler ve konserin olmasına da ilham kaynağı oldular. Yaşatmaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor diye düşünüyorum" dedi. Sabah saatlerinde bölgeye giden ünlü sanatçı saat 09.30’da sound check için alana yerleştirilen piyanosunun başına geçti. Sanatçının performansı alkışlarla bölündü.

‘YAŞATMAKTAN YANA OLMALIYIZ’

Saat 11:00’de başlayan ve 12:30 civarında sona eren konsere gitmek isteyen vatandaşlar şehir merkezinde uzun kuyruklar oluşturdu. Konser sırasında bir açıklama yapan Fazıl Say, “Bugün burada doğayı korumak için bu kadar kabalık olması, bu kadar aydının bir araya gelmesi beni çok heyecanlandırdı, mutlu etti. Onur duydum Türk halkıyla bugün. Aslında Kaz Dağları için başlatılan kampanyanın 24’üncü gününde, ilk gününden itibaren doğayı savunanlara da bir teşekkür etmek isterim. Onlar hepimizi yönlendirdiler ve konserin olmasına da ilham kaynağı oldular. Onları yalnız bırakmamak için burada amacımız bu gezegende insanlar olarak bitkiler, hayvanlar, hep beraber gelecek için bir şey bırakmak istiyorsak korumak zorundayız. Yaşatmaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor diye düşünüyorum” dedi. Fazıl Say, konser sırasında kendi bestelemiş olduğu Kaz Dağları marşını da çaldı. Bu arada bölgedeki yoğunluktan dolayı internete erişim konusunda sıkıntılar yaşandığı da bildirildi.

BAŞKANDAN TRUVA ATI BENZETMESİ

Fazıl Say'ın konser verdiği alanda bir konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da “Muhteşem hikâyeler iki şekilde başlar. Ya bir insan yolculuğa çıkar. Ya da şehre bir yabancı gelir. Bugün şehrimize Kaz Dağları hepimizin, ormanlar hepimizin muhteşem bir hikâye yazmaya gelen güzel yürekli insanlar hoş geldiniz. Şehre yabancıların gelmesi her zaman muhteşem hikâyelerin başlangıcı olmuyor. Şehre gelen yabancılar bazen güzelliklerinizi görmek için değil, onları sizden çalmak için geliyor. Bu topraklara Truva atının içine gizlenerek girmiş yabancılar vardı. Coşku ile karşılanan kahraman at bir efsanenin sonu oldu. Asıl niyeti kötü olanlar cömerttir ilk bakışta yardımseverlerdir hatta. Truva atı aynı coğrafyada yine sahnede” dedi.

KAZ DAĞLARI'NDA NE OLMUŞTU?

Çanakkale’nin Kaz Dağları bölgesinde yer alan Kirazlı köyünde Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik şirketi tarafından yürütülen altın madeni projesinde, ÇED raporunda 45 bin denmesine rağmen yaklaşık 195 bin ağaç kesildiği ortaya çıkmıştı. Çok sayıda tepki alan olay sonrası birçok siyasi, ünlü isim ve vatandaşlar Kaz Dağları’nda yapılan katliamın durdurulması çağrısında bulunmuştu. Ayrıca 26 Temmuz’da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde maden şantiyesinin yakın bir alanına kamp kurularak ‘Su ve Vicdan’ nöbetlerine başlanmıştı. Fazıl Say, Kaz Dağları’ndaki doğa katliamına dikkat çekmek için paylaştığı notta şöyle demişti: “18 Ağustos Pazar sabahı Kaz Dağları'ndaki korkunç doğa katliamına ‘dur' demek için bir orman konseri planlıyoruz. Orman içindeki müsait mekanın tam yerini sizlere bir kaç gün içinde bildireceğiz. Piyano; bu sefer orman için geliyor Kaz Dağları'na. Geçen yıl Truva için gelmiştim. Hatta bir de; bugün bestelediğim ‘Kaz Dağları Marşı' bestesinin ilk seslendirilişi olacak o sabah. Bu ağaçlara, doğaya, yaşamaya ithaf bir marş. Dostlar; söz müziğin olsun. Konser doğa orman için, ama elbet insanlar da davetlidir. ‘Doğadaki en büyük erdem yaşatmaktır' der düşünürler… Biz de ‘bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine' olacağız bu durumda, güzel ülkemizin, binlerce yıllık tarihine ve doğasına elimizden geldiğince sahip çıkacağız. Sesimizle, müziğimizle… Çanakkaleliler ve tüm Türkiye ile beraber.”