Eski Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım, Hamas lideri İsmail Haniye'nin uğradığı suikast ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yardım, "Benim endişem bu tür üst düzey suikastların diğer Hamas yöneticilerine de planlanmakta olduğu yönünde. İsrail senaryosunun unsurları içerisinde Hamas'ın liderliğinin tasfiyesi olduğu gibi bir endişe duyuyorum" dedi.
Eski Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım, TELE1 TV'de ekrana gelen 'Asıl Mesele' programında İnan Demirel'e konuk oldu.
Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikast sonucunda öldürülmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Yardım, şunları söyledi:
-Suikastın İran'da yapılması ve İran'ın niçin koruyamadığı sorusu spekülasyonlara açık olacaktır. Suikastın zamanlaması çok önemli ve anlamlı. Bunun evveliyatı var. Bunun hem Filistin/Hamas çevrelerine, hem İran, hem de bölgeye yönelik mesajları var. Özellikle Netanyahu'nun kongre konuşmasının hemen birkaç gün sonrasına denk gelmesi itibarıyla...
https://tele1.com.tr/hamas-lideri-ismail-heniyyenin-suikastinin-detaylari-ortaya-cikti-1111052/
"İRAN'IN ÜST DÜZEY KORUMA DÜZENLEMESİ YAPMIŞ OLMASI BEKLENİRDİ"
-İran neden koruyamadı? Aslına bakarsak İsmail Haniye, orada tek başına değil. Çok önemli isimler var. Hepsi üst düzey. Genel anlamda bu vesileyle İran'ın ilgili kurumlarının üst düzey koruma düzenlemesi yapmış olmaları beklenirdi. Suikastın, özellikle bu ortamda yapılmış olması çok daha özel anlam içeriyor. Burada İran'ın zafiyeti vardır mutlaka. Reisi'nin helikopter kazasından sonra da bu gibi spekülasyonlar gündeme gelmişti. İran'ın, genel anlamda İslam Cumhuriyeti'nin ilk ilan edildiği gününden bu yana bu tür sorulara zemin hazırlayan bir siyasi ve güvenlik ortamı var. İran ilk günden bu yana suikastsız dönem geçirmedi.
-İran başsağlığı diledi ama teknik olarak neden böyle bir zafiyet ortaya çıktı bunu açıklamadılar. Belki bu sorunun cevabını hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz.
-Bu süreç 7 Ekim sonrası sürecin, bir önemli son halkası. Ben öyle görüyorum. İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin yeni bir aşaması olarak görüyorum. Nedir bu aşama? Bütün uluslararası hukukun zafiyetine, BM'nin kararların yetersizliği gibi bütün unsurlara rağmen bu kadar baskıya, kamuoyunda, üniversitede, sokaklarda bu kadar güçlü tepkiler olmasına rağmen İsrail'in bugün için bölgede getirdiği tablo net. Sonuçta 10 binlerce ölüm var. Artık Gazze halkı diye bir kitle kalmadı.
"İSRAİL İLK AŞAMAYI YAMAMLADI, İKİNCİ AŞAMAYA GEÇTİ"
-İsrail çok vahşi yöntemlerle, ilk aşamayı tamamladı. Bundan sonraki aşama artık Hamas'ın siyasi liderliğini alan birtakım siyasi süreç... Yani ikinci ve siyasi süreci. Bunun ipuçları verildi. İsrail Parlamentosu, iki hafta önce ortak bir karar aldı. O kararı da bütün İsrailli farklı siyasi partilerden üyeler de desteklediler. Nedir? Artık Filistin devletinin söz konusu olmadığı. Bu bir.
-İkincisi Netanyahu'nun kongre konuşması. Netanyahu gibi bir liderin, BM'de ya da ABD gibi bir kongrede yaptığı konuşmalar aslında İsrail'in yol haritasını çizer. Yüzeysel değildir, anlam içerir. İsrail bu yeni aşamada siyasi bir süreci canlandıracak. Ona yönelecek. Bunun önemli unsurlarından birisi de Hamas siyasi liderliğinin elimine edilmesi olacak.
"DİĞER HAMAS YÖNETİCİLERİNE SUİKASTLAR PLANLANMIŞ OLABİLİR"
-İşte Beyrut'ta yapılan suikast... İki gün önce. Fuat Şükrü. Hizbullah, Hamas'ın en önemli saha destekçisidir. İkincisi de maalesef İsmail Haniye. Benim korkum, sonuçlardan biri şu olacaktır. Benim endişem bu tür üst düzey suikastların diğer Hamas yöneticilerine de planlanmakta olduğu yönünde. İsrail senaryosunun unsurları içerisinde Hamas'ın liderliğinin tasfiyesi olduğu gibi bir endişe duyuyorum. İsrail'in yeni Ortadoğu ve Filistin yapısı içindeki tabloya Hamas liderliği oturmuyor.