İstanbul sözleşmesinden bir gecede çıkan AKP iktidarı göstermelik düzenlemelerle uğraşırken erkek şiddeti bir kadını daha yaşamdan kopardı. İstanbul’da Alpaslan Çay tarafından sokakta katledilen Kader Gökçe’nin, 4,5 ay önce katilden şikâyetçi olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Esenyurt’ta Alpaslan Çay adlı bir erkek, önceki akşam Haramidere durağında metrobüsten inen Kader Gökçe’yi kolundan sürükleyerek bir ara sokağa götürüp silahla vurdu, ardından intihar girişiminde bulundu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 23 yaşındaki Kader Gökçe yaşamını yitirdi. Katil de kaldırıldığı hastanede öldü. Kadının eski erkek arkadaşı olan katil Alpaslan Çay’ın çeşitli suçlardan poliste kaydının olduğu ortaya çıktı. Kader Gökçe’nin 14 Aralık’ta Bakırköy Aile İçi Büro Amirliği’ne gelerek aldığı tehditlerden ötürü Çay’dan şikâyetçi olarak koruma istediği öğrenildi.

KORUMA İSTEMİŞ

Kader Gökçe’nin cenazesi dün Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Cenazeyi, Gökçe’nin ailesi ve yakınları teslim aldı. Kadir Gökçe’nin kuzeni Tolunay Uğurlu, Adli Tıp Kurumu önünde yaptığı açıklamada, “Bu ülkede bu son bulmuyor. İnsanlar sadece kendi başına gelince durumun ciddiyetini anlıyor. Yine bir erkek cinayeti. Bu ülkede ben erkeğim demekten utanır hale geldim. Söyleyecek bir şey yok” dedi. Katili tanımadığını belirten Uğurlu, “Kuzenimi rahatsız ettiğini, kuzenimin onu mahkemeye, savcılığa verdiğini, koruma istediğini biliyorum. O da olmayınca... Önceden ilişkileri olmuştu. Anlaşamayınca ısrar etti, çareyi böyle bir şeyde buldu” diye konuştu. Bakırköy’de bir AVM’de çalıştığı öğrenilen Kader Gökçe için Güngören’de bir camide cenaze töreni düzenlendi. Tören boyunca kadının ailesi ve sevenleri gözyaşı döktü. Ardından cenaze, Sarıyer’deki Yeni Ayazağa mezarlığında toprağa verildi. Kader Gökçe ne ilk ne de son. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, yalnızca geçen ay en az 24 kadın katledildi, 19 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Öte yandan AKP’nin hazırladığı, kadına karşı işlenen bazı suçlarda cezai yaptırımların artırılmasını öngören yasa teklifi, geçen hafta Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor. Muhalefet partilerinden milletvekilleri ise kaleme aldıkları muhalefet şerhlerinde, teklifteki düzenlemelerin ‘göstermelik’ olduğunu, şiddeti azaltamayacağını vurguluyor. https://tele1.com.tr/istanbulda-kadin-cinayeti-metrobusten-inen-kadini-ara-sokaga-goturup-katletti-595859/

CEZALARI ARTTIRMAK YETERLİ DEĞİL

CHP’nin muhalefet şerhinde, AKP’nin bu teklifi hazırlarken kimsenin görüşüne başvurmadığı belirtildi ve şöyle dendi: “Şiddetin bütüncül politikalar ve bakış açısıyla şekillendirilmiş bir yasama faaliyeti ile ele alınması gerekmektedir. Ancak ilgili kanun teklifi, özü itibarıyla yalnızca cezaların artırılması ile suçun azalacağını varsayan tek yönlü bir bakış açısıyla hazırlanmıştır. İlgili kanun teklifinin hazırlanmasında alanda çalışmalar yürüten örgütlerin ve hak temelli sivil toplum temsilcilerinin görüşleri alınmamış olmakla birlikte, bu örgütler ve temsilciler komisyon toplantılarına da davet edilmemiştir.” Teklifte ‘ısrarlı takip’ suçu düzenlenirken kadınlar arasında ayrımcılık yapıldığına da dikkat çeken CHP’li vekiller, “Getirilmek istenen ısrarlı takip suçunun ağırlaştırıcı unsuru olan, ‘ayrılık karan verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi’ ifadesi, kadının ilişkideki konumu ve ilişkinin de meşru-gayrimeşru olma durumunu değerlendirmeye açmaktadır. Bu da Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır” ifadelerini kullandı. İYİ Parti’nin muhalefet şerhinde de teklifin yetersiz olduğunun altı çizildi: “Sadece cezalar artırılarak caydırıcılığın sağlanamayacağı gibi şiddetin engellenmesi ve sorunların çözülmesi de mümkün değildir.”