İzmir’deki depremde Emrah Apartmanı’nın enkazından kurtarılan Oğuz Demirkapı, şimdi diğer depremzedelere yardım ediyor. Demirkapı, devlet kurumlarında ‘rüşvet çarkı’ olduğunu belirterek, “Daha bugün İnşaat Mühendisleri Odası görev almak istemesi bakanlık tarafından reddedildi. Biz şu an bataklığa bir şeyler taşıyoruz gibi. Bataklık kurutulmadığı sürece bu iş çözülmeyecek” dedi.
zmir depreminde Emrah Apartmanı’nın enkazından kurtarılan Oğuz Demirkapı, şimdi diğer depremzedelere yardım ediyor. Binaların denetim sorununa dikkat çeken Demirkapı, devlet kurumlarında ‘rüşvet çarkı’ olduğunu belirterek, “Daha bugün İnşaat Mühendisleri Odası görev almak istemesi bakanlık tarafından reddedildi. Daha nerede suç var, bunu çözemiyoruz. Biz şu an bataklığa bir şeyler taşıyoruz gibi. Bataklık kurutulmadığı sürece bu iş çözülmeyecek” dedi.
https://tele1.com.tr/enkaz-altindan-saatler-sonra-cikarilan-depremzede-nasil-kurtuldugunu-anlatti-255841/
İzmir’de 6.9 büyüklüğündeki depremde Bayraklı ilçesindeki Emrah Apartmanı tamamen yıkıldı. Enkaz altında kalan Oğuz Demirkapı, İzmir’e Temmuz ayında taşınmıştı. İnternetten ev baktı ve Manavkuyu’daki Emrah Apartmanı’ndaki daireyi tuttu. Demirkapı evi görünce, “Gözümle görsem bu evi tutmazdım” dedi. En kısa sürede başka bir daireye taşınmayı düşünüyordu. Fakat Demirkapı, taşınamadan bina yıkıldı.
7 katlı apartmanın üçüncü katından kırılarak öne doğru yıkılması Oğuz Demirkapı’nın hayata tutunduran en büyük şanslardan biriydi. Üçüncü katta oturan Demir, enkazın en üst kısmında kaldı ve yaklaşık 45 dakika içinde kurtarılabildi.
Depreme salonda yakalanan Demirkapı, hemen yaşam üçgeni oluşturdu ve cenin pozisyonuna geçti. Binanın çökmesinin ardından kafası sıkıştı. Hareket edemez haldeydi. İletişim yoktu, nefes aldıkça toz geliyordu. Nefes almakta zorlanıyordu. Bir süre sonra telefonu otomatik olarak kuzenini aradı. Bu arama acil durum sinyaliydi. Demirkapı, kafası sıkışık olduğu için ekranı göremiyordu ancak ellerini hareket ettirebildiği için telefonu açabildi. İtfaiye ilk Demirkapı’ya yardım etti. O an Demirkapı, kurtarmaya gelenleri uyardı. “Ayak tarafından açın” dedi. Betonu oynattıklarında kafasının sıkışıp öleceğinden korkuyordu. Demirkapı, kuzeninin ve itfaiye ekiplerin çalışması sonucu kurtarılabildi.
İtfaiye ambulansıyla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürülen Demirkapı, hastanede kafasına bakılması konusunda uyarıda bulundu. Kafası sıkıştığı için hasar oluştuğunu düşünüyordu. Bilgisayarlı tomografi çektirdi ancak sonucu bir türlü gelmedi. Hastane kalabalıktı ve sağlık emekçilerini daha fazla yormak istemiyordu. Pandemi hastanesi olmasına rağmen sevkini Bornova Türkan İlhan Hastanesi’ne yaptırdı. Kafasının durumuna ilişkin çekilen tomografinin sonucu iyi geldi. Demirkapı, küçük sıyırıklarla depremi atlatmıştı. Demirkapı, bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edildi ve sağlığı şimdi iyi durumda.
Demirkapı, acile götürüldüğü sırada ateşinin 39 dereceye çıkması üzerine koronavirüs testinin yapıldığını ve sonucunun negatif çıktığını tebessüm ederek anlatıyor.
‘DENETÇİYE İNŞAATÇININ PARA ÖDEDİĞİ ORTAM’
Demirkapı, Emrah Apartmanı’na daha önce çürük raporu verildiğini hastanede öğrendi. Hemşirelerden birisi daha önce aynı apartmandan çürük raporu verildiği için ayrılmıştı. Binaya çürük raporu verildiğini depremzede olarak hastanede öğrenen Demirkapı yetkililerin denetim yapmamasına tepkili. Demirkapı, yetkililere tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
“Klasik Türkiye sorunu. Denetçiye, inşaatçının para ödediği bir ortam. Bağımsız bir denetim organı çalışmıyor. Hatta hasar raporu oluştururken İnşaat Mühendisleri Odası’nın dahi dışlandığı bir ortamdayız. İnsanların hayatını sayan insanların varlığı ana sıkıntımız. Devlet organlarıyla denetim yapamadığımız bir ortamda bu insanların insafına kalan bir toplum var şu anda.”
‘DEVLET KURUMLARI RÜŞVET ÇARKININ İÇİNDE’
“Bundan sonra acaba buraya böyle bir bina yapılmamasını sağlayacak yasamız yok mu, var. Bu uygulanmıyor. Denetlenmiyor. Devlet kurumlarının bu çıkarılan şeyleri denetler olacak güçte olması lazım. Ne yazık ki Türkiye’de belediyecilik ve politik olarak devlet kurumları rüşvet çarkının içinde. Bundan nemalanan çeteler var. Bundan sıyrılmak adına bir şey yapmak lazım. Daha bugün İnşaat Mühendisleri Odası görev almak istemesi bakanlık tarafından reddedildi. Daha nerede suç var, bunu çözemiyoruz. Biz şu an bataklığa bir şeyler taşıyoruz gibi. Bataklık kurutulmadığı sürece bu iş çözülmeyecek.”
‘ÇAKALLARIN OLDUĞU BİR YERDEYİZ’
Demirkapı, şimdi depremzedelere yardımcı olmak için her gün onlara yardım götürüyor, ihtiyaçlarıyla ilgileniyor. En çok korktuğu da depremin enkazı kalktığında İzmir’de evleri yıkılan insanların unutulacak olması. “Şu an sokaklarda kalan, gelir durumu olmayan binler var. 1 ay, 6 ay sonra ne yapacak bu insanlar?” diye soran Demirkapı, şunları belirtiyor:
“Depremin ardından evlerin kiralarına bin lira, 2 bin lira zam yapan çakalların olduğu bir yerdeyiz. Artık fırsatçıların elinde varlığımıza devam etmeye çalışan bir yerdeyiz. Her türlü felaket yoksulu vuruyor. Onların koşulları çok sıkıntılı. Pandemi, işsizlik üstü üste bindi. Gerçekten işe ekmeğe ihtiyacı olan insanların varlığı da sokakta yüzümüze tokat gibi çarpıyor.”
‘DEVLETİN DEPREM VERGİLERİYLE YAPIYOR OLMASI LAZIM’
Demirkapı, evsiz kalan insanların durumuna dikkat çekerek, “Burada gönüllü kuruluşların yardımları değil de devletin deprem vergileriyle bunları yapıyor olmazı lazım. Bakan açıkladı. 5 milyon gibi komik bir rakamdan bahsediyor. Dalga geçiyor bizle. Böyle bir ortamda nereye gideceğiz, nasıl yapacağız bilmiyorum” dedi.