Ekonomist Selçuk Geçer, TELE 1'de katıldığı programda Gezi Direnişi sırasında döviz kurundaki yükselmelerin asıl sebeplerini anlattı. 2007-20008 ekonomik krizine değinen Geçer, dönemin hükümetinin Gezi'yi kullanarak doların asıl yükselşinin üstünü örttüğünü söyledi.

Ekonomist Selçuk Geçer, TELE 1 ekranlarında Tuba Emlek'in sunduğu Mercek programına katıldı. Geçer, Gezi Direnişi sırasında Dolar kurunun yükselmesinin asıl sebebinin 2008 krizinde Türkiye'ye dışarıdan gelen para akışının daha sonra kesilmesi olarak açıkladı. Geçer'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: "Gezi olayları 2013 Haziran ayında oldu. 2007- 2008 dünyada büyük bir ekonomik kriz yaşandı. Bugünden daha hafif ama bütün Avrupa'yı kasıp kavuran bir ekonomik krizden bahsediyoruz. Hani bizi teğet geçen ekonomik kriz vardı, ondan bahsediyorum. Bununla Gezi olaylarının ne alakası var diyenlere anlatacağım."

TÜRKİYE VARLIK ALIMLARINI DOĞRU KULLANMADI

"2007 yılında inanılmaz bir parasal genişlemeye gidiliyor. Varlık alımları hızlandırılıyor. Piyasaya korkunç miktarda para veriliyor. Bu para bugünden farklı olduğu için para ülkelerin içerisinde kalmıyor. Ülkelerin içerisinden ülkelerin dışına gidiyor. Özellikle gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere..." "Amerika'dan Avrupa'dan para genel itibarıyla Türkiye gibi ülkelere geliyor ve Türkiye gibi ülkelerde korkunç bir parasal bollaşma oluyor. Bu parasal bollaşmayı avantajlı olarak kullananlar var dezavatajlı olarak kullananlar var. Daha doğrusu şöyle söyleyeyim, kendi için kullanan var milleti için kullanan var." "Biz genel itibarı ile 2007 sonrası gelen parayı inşaat sektörüne, yola, köprüye, ona buna gömdük ve tüketen taraf olduk. Yani hep gelecekmiş gibi düşündük."

"FED BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI, KRİZ ÇIKTI"

Gezi olayları Haziran 2013'te oldu. Peki onun bir ay öncesi dünyada ne oldu? Mayıs 2013'te o dönemin FED Başkanı olan Ben Bernanke bir anda varlık alımlarını kesiyoruz dedi. Çok sürpriz br açıklama yaptı ve bunun sonucunda bir kriz oluştu. Bu aslında gelişmekte olan ülkelerdeki para akışının çok daha hızlı bir hale geleceği anlamına geliyordu. Bizim krizimiz de o gün başladı. Doların hızlı yükselişinin sebebi gezi olayları değildi aynı Ukrayna- Rusya krizi gibi aynı dış güçler gibi, aynı Suriye krizi gibi aynı S-400 gibi..."

"HÜKÜMET GEZİ İLE KRİZİN ASIL SEBEBİNİN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞTI"

"Suni bir kriz başlığı olarak Gezi olayları gündeme getirildi. Gezi olayları halkın bir özgürlük arayışıydı onu bir kenara koyuyorum ama o günün hükümeti için doların asıl yükselişinin üstünü örtmek için bir malzeme olarak kullanıldı." https://tele1.com.tr/ulastirma-bakani-zam-elestirilerine-karsi-hizli-tren-toplu-tasima-degildir-savunmasi-yapti-611781/