Döviz bürosu sahipleri, zorunlu sermaye miktarlarını artıran ve döviz işlemi sırasında kimlik tespiti zorunluluğu getiren düzenlemeyi yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Döviz alım satımında kimlik tespitini zorunlu hale getiren düzenlemede değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte, 100 dolar ve üzerindeki döviz alım satımında kimlik tespitinin zorunlu olacağı bildirildi. Maliye ve Hazine Bakanlığı'nın geri adım atarak kimlik tespitini 100 dolar ve üzerindeki işlemler için zorunlu hale getirmesini yeterli bulmayan dövizciler, kendilerinin ‘masum’, düzenlemenin ‘hatalı’ olduğunu belirterek Danıştay'a başvuracaklarını bildirdi. Ülke genelinde 852 döviz bürosu bulunduğunu belirten Türkiye Yetkili Müesseseler Platformu üyelerinin avukatı Can Bolat, Türkiye Yetkili Müesseseler Platformu kurucularından mali müşavir Adil Yazıcıoğlu ve döviz bürosu sahibi Ümit İlker Avcı, 29 Kasım’da Danıştay’a açılacak dava öncesi ANKA Haber Ajansı’na konuştu. 4 Kasım’da kepenk kapatarak düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten ve Cumhurbaşkanı’na çağrıda bulunan platform temsilcileri, dava açılmadan uygulamadan dönülmesini talep etti.

"YETKİLİLERİN BU HATALI DÜZENLEMEDEN DÖNEBİLECEKLERİNİ UMUT EDİYORUZ"

Platform üyelerinin avukatı Can Bolat, sektör temsilcilerinin ilk kez bir araya geldiğini belirtti. Bolat, eylemden sonra izlenecek yolla ilgili olarak şu bilgiyi verdi: "Sektörle ilgili yapılan düzenleme sonucunda döviz bürosu sahipleri ilk defa bir araya geldiler. Öncelikle hükümetimizin yetkilileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Yetkililerin bu hatalı düzenlemeden dönebileceklerini umut ediyoruz. Bu aşamadan sonra bundan bir dönüş olmayacağı konusunda izlenim alırsak dava açacağız. Bu tür durumlarda hukuki bir duruma başvurmak gerekli. 29 Kasım'da Danıştay'da dava açacağız. Kendi vekilleriyle dava açacak olan 400'ü aşkın döviz bürosu var." https://tele1.com.tr/resmi-gazetede-yayimlandi-100-dolar-ve-ustu-doviz-alim-satiminda-kimlik-zorunlulugu-509180/