YouTube'da yayın yapan Doç. Dr. Behçet Yalın Özkara, baraj puanının kaldırılmasının ardından bazı öğrencilerin eksi net yaparak üniversiteye yerleşmesini değerlendirdi. Özkara, "Biz böyle yaparak üniversitelerin diplomalarını değersizleştiriyoruz. Eskiden üniversitenin bir anlamı vardı. Artık bu anlam kalmayacak." dedi.

YouTube'da 'Akademiklink' isimli kanalda yayın yapan akademisyen Doç. Dr. Behçet Yalın Özkara, baraj puanının kaldırılmasının ardından, bazı öğrencilerin eksi net yaparak üniversiteye yerleşmesini değerlendirdi.

"DİPLOMALAR YIRTIP ATILACAK BİR KAĞIT PARÇASI OLACAK"

Bu uygulama ile diplomaların değersizleştiğini belirten Özkara, "Barajı kaldırdık, ne oldu? Herkes seviniyor kontenjanlar doldu diye ama sorunu çözmüşüz gibi yaparak erteliyoruz. Biz 3 yıllığına falan bu sorunu erteledik. Biz böyle yaparak üniversitelerin diplomalarını değersizleştiriyoruz. Bu arkadaşlarımız da mezun olacak ama artık diploması yırtıp atacağı bir kağıt parçası olacak." dedi.

"AKLINIZA GELENİ SALLAYIP ÜNİVERSİTEYE GİREBİLİYORSUNUZ"

Özkara, "Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı bölümüne sonuncu giren öğrencimiz eksi 3 netle giriyor. Yani Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı okuyacak ama Türkçe'de yaptığı net eksi 3. Tarih, sosyal bunların hepsinde eksi net yapmış. En yüksek neti ise 1.8 ile Fen alanı. Düşünsenize bir sınava giriyorsunuz, aklınıza geleni sallayın, Çağdaş Türk Lehçeleri bölümüne girebiliyorsunuz." dedi.

"BUNUN DIŞINDA BİRÇOK ÖRNEK VAR"

Birçok üniversiteye eksi netlerle yerleşebilen öğrenciler olduğunu söyleyen Özkara açıklamasının devamında şunları söyledi: "Bununla da bitmiyor. Fırat Üniversitesi Kimya bölümüne, Kimya'dan eksi 0.5 netle, Mimar Sinan'ın Fizik bölümüne 0.5 net yaparak, Trakya Üniversitesi Genetik Mühendisliği bölümüne Biyoloji'den 1.3 net yaparak girebiliyorsunuz. Bunun dışında bir sürü eksi net var canınızı sıkmamak için girmiyorum."

"ESKİDEN ÜNİVERSİTENİN BİR ANLAMI VARDI"

"Barajı kaldırdık, ne oldu? Herkes seviniyor kontenjanlar doldu diye ama sorunu çözmüşüz gibi yaparak erteliyoruz. Biz 3 yıllığına falan bu sorunu erteledik. Biz böyle yaparak üniversitelerin diplomalarını değersizleştiriyoruz. Bu arkadaşlarımız da mezun olacak ama artık diploması yırtıp atacağı bir kağıt parçası olacak. Eskiden üniversitenin bir anlamı vardı. Artık bu anlam kalmayacak. Dolayısıyla yeni önlemler alsak da almasak da bir önemi kalmayacak. Bunu anlatamayız kimseye. Eksi netle okusa ne olacak, okumasa ne olacak."

NE OLMUŞTU?

Baraj puanının kaldırılmasının ardından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nin Çağdaş Türk Lehçeleri bölümüne YKS'de Türkçe'den eksi net yapan bir öğrencinin yerleşmesi sosyal medyada gündem oldu. YÖK Atlas'ta farklı üniversitelerdeki, farklı bölümlerde de eksi netle yerleşen öğrencilerin olduğu ortaya çıkarken, baraj puanının kaldırılması sosyal medyada yeniden gündeme geldi. Birçok yurttaş, uygulamanın kaldırılmasına tepki gösterdi.