Fransa’da solun yükselişini değerlendiren Dış Politika Yazarı Barçın Yinanç, "Fransa'dan çıkan sonuç bize sadece kısmi bir nefes aldırır, Avrupa'da çok ciddi bir sağ yükselişi var." dedi. Yinanç'a göre sağ partiler seçimleri kazanmak için kenetlenmeye başladı.

Dış Politika yazarı Barçın Yinanç, Fransa'daki seçimlerin ikinci turunda sol ittifak olan "Yeni Halk Cephesi"nin kazanmasını değerlendirdi. TELE1'de Bilge Yurttagülen’in sunduğu Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programında konuşan Yinanç, “Umuyoruz ki sol partiler alacağı bir takım önlemlerle ırkçılığın islamafobinin yabancı düşmanlığının frenlenmesinde önemli bir rol oynar." dedi. Yinanç şu ifadeleri kullandı: "Fransa'da şimdilik aşırı sağ frenlenmiş olsa da Avrupa kıtasında genelde yükselmekte olan bir aşırı sağ var. Şunu da gözlemliyoruz, yükselmekte olan aşırı sağ partiler birbirleriyle de yavaş yavaş kenetlenmeye başladı. Örneğin bizdeki iktidarın çok sevdiği Macaristan'ın Başbakan Victor Orbán'ın liderliğinde sağ partiler birbirleriyle yakınlaşarak bir grup oluşturuyorlar. Hatta Orbán Amerika'daki seçimleri de ima ederek şöyle bir açıklama yaptı 'Çok yakında vatanseverlerin batıyı yönetecekleri bir sürece doğru gidiyoruz.' Dolayısıyla bugün Fransa'dan çıkan sonuç bize sadece kısmi bir nefes aldırır, yoksa Avrupa'da çok ciddi bir sağ yükseliş var. Bize nefes aldıracak bir diğer sonuç da İngiltere'de yaşandı. İngiltere'de sol çok ciddi bir başarıyla geldi. Umuyoruz ki sol partiler alacağı bir takım önlemlerle ırkçılığın islamafobinin yabancı düşmanlığının frenlenmesinde önemli bir rol oynar." https://tele1.com.tr/fransada-sandiktan-sol-cikti-macron-bekleyecek-1097611/

'YÖNETİM KRİZİ ENDİŞESİ VAR'

Yinanç, Fransa'daki seçimde parlamento çoğunluğunun hiçbir partiyi sağlamamasının da vatandaşları yönetim krizi endişesine sürüklediğini söyledi. Daha önce koalisyonla yönetilmeyen Fransa'nın buna alışkın olmadığını vurgulayan Yinanç, Fransız hükümetinin geleceğini şöyle değerlendirdi: "Şu anda Fransızların bir kısmı 'Oh şükür biz aşırı sağı bloke ettik' diye düşünürken, bir kısmı da, 'Ülkeyi bir yönetim krizine mi soktuk?' Şeklinde bir endişe içinde. Önümüzdeki günlerde ne olacağını anlamaya çalışacağız. İlk aşamada tabii ki Başbakan istifasını sunacaktır. Ama ülke aynı zamanda olimpiyatlara ev sahipliği yapacağı için, diğer partiler en azından mevcut hükümetin olimpiyatların sonuna kadar görevde kalmasına müsamaha edeceklerdir diye düşünüyorum. Macron'un yarın NATO zirvesi için Washington'a gidecek. Dolayısıyla önümüzdeki süreç bugünden yarına hemen ortaya çıkmayacaktır. Fransa'daki hükümet şekillenmesinin nasıl olacağı, zamana yayılacaktır. Bilirsiniz bir genelde koalisyonlardan hoşlanmayız, korkarız ama deriz ki Avrupa'ya bakın onlar ne güzel koalisyon hükümetleriyle yönetilmeyi başarıyorlar. Fransızlar koalisyona alışkın değiller. Belki de Fransız siyasetinin de aşırı sağı bloke edebilmek için daha taviz verebilmeyi ve uzlaşma kültürünü kullanmayı öğrenmesi gerekecek."