Hatay’ın İskenderun ilçesinde, depremde ağır hasar alan binalarını terk etmek zorunda kalan Semerci Ailesi, felaketten 16 gün sonra çadır bulabildi. Aile, taşıyıcı kolonları patladığı için binaya giremediğini ancak evlerine 'hasarsız' değerlendirmesi yapıldığını söyledi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen il olan Hatay'da daha sonra Defne merkezli bir büyük deprem daha yaşandı. Felaketten sonra evlerine giremediği ve çadır bulamadığı için parklarda bahçelerde yaşayan Semerci ailesi yaşadıklarını anlattı.
" 'ÇADIRIMIZ YOK' DEDİLER "
Depremin ardından fahiş fiyatlardan yakınan Pınar Semerci, şunları söyledi:
Evi taşıyacağım, ev bulamıyorum. 3-5 bin liralık evler 8-10 bin lira olmuş burada, İskenderun’da. Yani bulamıyorum. Onu da bulamıyorum. Mesela taşıma şirketleri 3, 4, 5 bin liraydı, şimdi olmuş 10-15 bin lira.”
Depremin ardından ilk gün çadıra yazıldığını vurgulayan Pınar Semerci, “Önümde 300 kişi vardı. ‘Bugün gelir, yarın gelir’ dediler. Gelmedi. Kızılay’a mesela başvurduk, ‘Mahallemizin önünde çadır kuralım veya açık bir alana, buralara kuralım’ dedik, çadır bile gelmedi. ‘Çadırımız yok’ dediler” diye konuştu.
“KOLONLAR PATLAMIŞ, ‘HASARSIZ’ DEDİLER”
Pınar Semerci, binalarında yapılan hasar tespit çalışmasını da şöyle anlattı:
“Gelen, bakanlar, hiç düzgün bakmıyor. Şöyle geliyor, dışarıdan bakıyor. ‘Tamam’ diyor, ‘Sadece binanızda var, kolonlarda çatlak yok’ diyor. Benim eve geldi. Benim evimin içi, duvarlarım çatlak, hasarlı. Öbür deprem, 6.4 vurduğunda benim dış kolonlarım patlamış. İçinden çıkan demirleri görseniz, un gibi. Yani ben bu eve nasıl girebilirim? Adam geldi, baktı, kontrol etti, dedi ‘Çatlaklarla bir şey olmaz ama ben size şunu da söyleyeyim, girin diyemem bu eve’. Peki biz ne yapacağız? Eve ‘hasarsız’ notu düşüyor, şu an hasarsız gözüküyor.”
“‘HASARSIZ’ YAZILAN EVİME GİREMİYORUM”
Şevket Semerci ise hasarsız belgesi verildikten sonra 6.4 ve 5.8’lik depremde binanın taşıyıcı kolonlarının patladığını dile getirdi. Semerci, “Şu an binanın alt taşıyıcı kolonları hep patlak, demirleri ortada. Şimdi nasıl olacak? ‘Hasarsız’ yazdılar, ben evime giremiyorum, kolonlarım patladı. Yani bilmiyorum. Ya ikinci kez gelip hasar tespit yapacaklar büyük depremden sonra ya da insanları bu şekilde mağdur etmeyecekler” diye konuştu.
“SUYU BİLE ZOR BULUYORUZ ŞU AN SU DAĞITIMI BİLE YOK”
Pınar Semerci, yardımlara ilişkin de şöyle konuştu:
“İlk üç gün verdiler yardımı, fazlasıyla. İskenderun’un dört bir tarafına fazlasıyla o TIR’lar geldi, yardım yapıldı. Ondan sonra bir ellerini çektiler zaten, şu an hiçbir şekilde yardım yok. Suyu bile zor buluyoruz. Şu an su dağıtımı bile yok. Suyu biz ta gidiyoruz limana, jandarmadan gittim, rica ettim. Dedim, ‘Çocuklarımıza su yok’. Çeşme suyunu açıyorum, simsiyah akıyor. İçilmiyor zaten… Yani üç gün tamam, güzel yardım yaptın, fazlasıyla yaptın, gereksizdi aslında. Düzenli bir şekilde yapılsaydı böyle olmazdı ama şimdi yok. Marketler de var, tek tük açanlar oluyor. Fiyatları öyle fahiş yapmışlar ki aldığım kötü yumurta 50 liraydı, 75 lira olmuş. Domatesi alıyorum, -söylemesi ayıp- 30 lira. Salatalığın kilosu olmuş 30 lira. Böyle bir şey olabilir mi ya? Yani bizim halkımız bu, daha da el atıp bize yardım edeceğine daha da üstüne katına, koyuyor. ‘Abla ne yapalım, hâllerde olmadığı için bu fiyat’ diyor. Diyeceksiniz ki alma o zaman. Olmuyor işte. Almak zorundasın. Çocuklar yiyor. Bir tane bir tane diliyorsun sofraya da.”
“COVİD’DEN DAHA BÜYÜK BİR TEHLİKE BİZİ BEKLİYOR”
Şevket Semerci, “Şu an önümüzdeki çok büyük bir tehlike var. Bunun hiç kimse farkında değil. Enkazların altında daha çıkmayan bir sürü insanlar var. Kokulardan duramıyoruz. Ekmek almaya giderken çok kötü kokuyor. İlaçlama yapılmıyor. Arama-kurtarma bitti ama daha enkaz altından vefat eden vatandaşlarımız çıkmadı. Covid’den daha büyük bir tehlike bizi bekliyor, kimse bunun farkında değil” diye konuştu.
https://tele1.com.tr/kiralari-once-enflasyon-sonra-deprem-vurdu-795632/