Dijital Medya ve Teknoloji Uzmanı Sinem Saka, TELE1‘de ekranlara gelen 'Sabah Pusulası' programına konuk oldu. Saka, 'deepfake' ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Ümit Zileli'nin sunduğu programa konuk olan Saka, 'deepfake' ile ilgili konuştu.
"İNANILMAZ DERECEDE İNANDIRICI OLABİLİYOR"
Zileli'nin "Deepfake diye bir şey var. Bu internetin, web'in karanlık yüzü. Orada her türlü yasa dışı şey yapılabiliyor ama aynı zamanda da teknoloji kullanılarak insanlarla ilgili sahte görüntüler, sesler yapılabiliyor. Ama nasıl? Nasıl yapıyorlar? Ne kadar inandırıcı olabiliyor? Ve ne kadar anlayabiliriz biz bunu?" sorusuna yanıt veren Saka, şunları söyledi:
"Zaten son birkaç yıldır biliyorsunuz bu üretken yapay zeka teknolojileri çok ilerledi ve aslında birçok şeyi çok kolay yapabiliyoruz. Cep telefonu applicationlarıyla zaten biz bunu pozitif tarafından mesela ele alırsak işte yüzlerimizi değiştirip, seslerimizi değiştirip güzel içerikler de üretebiliyorduk.Tabii ki bunun negatif boyutu da var. Ve dediğiniz gibi aslında deepfake teknolojisi artık günümüzde ücretsiz olarak bile birçok kişinin kullanımına açıldı ve inanılmaz derecede inandırıcı olabiliyor. Çünkü, deepfake derin öğrenme ve böyle hani makinelerin insan gibi düşünme gücünden aldığı yetkiye dayanarak gün geçtikçe de gelişmesinden dolayı yüzümüzü, sesimizi tamamen taklit edebiliyor. Zaten oraya kendi ben görsellerimi yüklediğim zaman, ses tonumu yüklediğim zaman gayet kendim konuşuyormuş gibi konuşturabiliyorum."
"O ESKİ ZAMANIN MONTAJLARI ŞİMDİ AYIRT EDİLMESİ ÇOK ZOR BİR HAL ALDI"
Saka, Zileli'nin "Bunun şöyle çok vahim bir tarafı var. O zaman gerçekten suç işleyen birisi bile, gerçekten o konuşmayı yapmış olan biri 'Yok, ben yapmadım vallahi bunu. Bunu deepfake ile yaptılar' diye işin içinden sıyrılabiliyor mu?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Tabii ki sıyrılabiliyor. Hatta eskiden de böyle değil miydi zaten? O eski zamanın montajları şimdi böyle ayırt edilmesi çok zor bir hal aldı. Anlaması biraz zor tabii ki. Özellikle de dijital medya okuryazarlığı çok iyi olmayan kişiler için çok daha zor. Çünkü, sonuçta biliyorsunuz ki kandıran kişi gibi kandırılmaya meyilli olan kişiler de çok. Ama bu tarz videolarda dikkat etmemiz gereken, yani en azından kabaca, tabii ki yüzde 100 öyledir ya da böyledir diyemiyoruz... Çözünürlüğüne, el hareketlerine, mimiklerine, dudağındaki o konuşmanın oturup oturmadığına ve normalde hani ilk başta şüphe çekebilecek bir içerik olduğunda hani artık 1 kere, 2 kere değil, 3 kere, 5 kere bunu kontrol etmek gerekiyor. Ve aslında internet üzerinde de kolay ulaşabileceğimiz bazı bu tarz videoları çekedebileceğimiz uygulamalar da mevcut. Ama ne kadarı ne kadar çalışır tabii ki bütün bunların hepsi de bir muamma."