Amasya'da çiftçilik yapan yurttaşlar, TTK ve bankalara olan borçlarına karşılık yaşadıkları kuraklık sorununa isyan etti. Tarlasının ve traktörünün satılık olduğunu belirten Çiftçi Sarıoğlu, "Buğday ekecek mazot parası, gübre, tohum parası bulamadım. Ankara'ya ayağınıza kadar geldik. Aşağı inip de bizlerin derdimizi dinlemediniz. Seçim zamanı köyümüze geliyorsunuz. Artık söyleyecek bir şeyim kalmadı" dedi.

Türkiye'nin hemen her bölgesinde önemli bir sorun haline gelen kuraklık, haciz ve maliyet baskısı altında bunalan çiftçilerin korkulu rüyası oldu. Ektikleri tohumların filizlenmemesinden şikayet eden çiftçiler "Ümitlerimizi toprağa serptik" diyor. Anka Haber Ajansı'ndan Dilan Kutlu'nun aktardıklarına göre; Beklenen yağışların olmaması, toprağın suya doymaması nedeniyle buğday ve arpa tarlaları hala kupkuru. Susuzluktan dolayı kimi çiftçiler kendi olanaklarıyla tarlalarına yağmurlama(sulama boruları) yaparken, kimisi ise hala yağışları beklediğini söylüyor. Hasattan alacakları gelirle TKK ve bankalara olan borçlarını kapatmayı ümit ederken sorunlarına bir de susuzluk eklenen çiftçilerin umutları giderek tükenmeye başladı. Tarım alanlarında filizlenmeyen buğdayları kuşlar ve karıncaların topladığını söyleyen kimi çiftçiler ise ikinci defa ürün ekmek zorunda kalıyor. Ancak ikinci ekim ve yağmurlama işlemlerinin bir çare olmadığını da belirten üreticiler Tarım ve Orman Bakanlığı ile tarım Kredi Kooperatifi'ne seslenerek ANKA Haber Ajansı'na şöyle konuştu:

"YAĞIŞ ALAMIYORUZ, ALSAK DA YETERLİ DEĞİL"

Toprağı eliyle eşeleyerek kuru buğday tohumuna "Gerçek bunlar, montaj değil" diyen Amasya Meşeliçiftliği köyünden Muzaffer Bolat, sıkıntılarını şöyle anlatıyor: "Bu tohum 3 aydır toprağın altında. Yağış alamıyoruz, alsak da yeterli değil. Ümitlerimizi toprağa serptik. 10 bin dönüm arazi bomboş. Bankalardan kredi alınarak bu toprağa milyarlarca dolar dökülmüş. Aldınız yediniz diyorlar. Çiftçiler başıboşluk yapmıyor. Çimlenmiş tohum bulamıyoruz , şu an da bu buğdaylar çürüme safhasında. Siz hala bu çiftçiyi görmüyor üzerindeki borcu kaldırmıyorsunuz. şu tohumun 10 günlük ömrü kaldı. Şu an çürümeye yüz tutmuş" diyerek Bakan Bekir Pakdemirli'ye seslenen Bolat, "İstafa edin. Ankarada oturarak, zenginlerin projelerini onaylayarak bu işler yürümüyor. Sahaya inin."

"ANKARA'YA AYAĞINIZA KADAR GELDİK. AŞAĞI İNİP DE BİZLERİN DERDİNİ DİNLEMEDİNİZ"

TKK'ya olan borcundan ötürü tarlası ve traktörü satılık olan Eskişehirli Çiftçi İbrahim Sarıoğlu ise, "2 ay oldu buğdaylarımızı toprağa atalı. Yağış olmadığı için yağmurlama sistemi kuruyorum. Sayın Poyraz ve Pakdemirli çiftçiler buradan para kazanacak ki size olan borcunu ödeyecek. Tabi de onu hacizlerden ödeyebilirse..." dedi. Sarıoğlu tarlasını nadasa ayırdığını söyleyerek, "Buğdayekecek mazot parası, gübre, tohum parası bulamadım. Ankara'ya ayağınıza kadar geldik. Aşağı inip de bizlerin derdimizi dinlemediniz. Seçim zamanı köyümüze geliyorsunuz. Artık söyleyecek bir şeyim kalmadı" diyerek sitem ediyor.

"TOHUMLARI KARINCALAR TOPLADI"

Amasya Terziköylü Faruk Öksel:Kurudu her taraf, tohumları karıncalar toplamış. Devlet çiftçiye ne yapıyor ki, çiftçi bitti. Bu sene ekin de olmaz. Amasya Suluova köyünden Mustafa Yalnız: Devlet büyüklerimizin çiftçilere yardım etmesini istiyoruz. Hazirandan beri toprak yağmur almadı.