İstanbul Kartal'da yıkılan Sema Apartmanı ve hasar gören diğer binaları kapsayan kentsel dönüşüm tamamlandı. Mahalle sakinlerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 150 ila 170 bin lira arasında değişen bedellerle yeni daire sözü verildi. Ancak aradan geçen 4 yıllık süreçte artan enflasyon nedeniyle maliyetler katlandı. 150 bin liralık bedel 1 milyon 600 bin liraya yükseldi. Vatandaşlar zam oranına tepki gösterirken, bakanlığın teklifini kabul etmemeleri durumunda ise 1 ay içinde daire ile ilişiklerinin kesileceğini ifade etti.
İstanbul'un Kartal ilçesinde 2019 yılında çöken Sema Apartmanı ve hasar gören diğer binalarda yaşayan vatandaşlara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, kentsel dönüşüm kapsamında, 150 ile 170 bin liralık bedelle yeni daire sözü verildi.
Vatandaşlar 2019'dan bu yana inşası süren yeni evlerine geçmeye hazırlanırken, fiyat farkı mağduriyetiyle karşı karşıya kaldı.
200 bin liralık fark, aradan 4 yıl geçmesinin ardından 1 milyon 600 bin liraya yükseldi. Bakanlık yetkilileri, fiyat farkına tepki gösteren yurttaşlara, "İstemiyorsanız 971 bin lira karşılığında binayı bize devredin. 1 ay içinde imza atmazsanız daire ile ilişiğiniz kesilecek" yanıtını verdi.
TELE1 muhabiri Hude Gürbüz ve kameran Umutcan Yitük fiyat farkı nedeniyle mağdur olan vatandaşlara mikrofonunu uzattı. Vatandaşlar, "Cumhurbaşkanı bize söz vermişti, mağdur edildik" diyerek, bakanlığa tepki gösterdi.
Mağdur olan bir vatandaş süreci şu şekilde anlattı:
"Burada bina yıkıldığında, herkes tereddüte düştü dairelerini verdi. Bakanlık hepsiyle tek tek görüştü, bina bina... Sonra hepimize 'size tahmini çıkacak rakam 150-170 bin lira' denildi. İnsanlar ikna olup verdi. 2021'de inşaatın kabası bitti, yaklaşık bir sene inşaatlar bekledi. 2023 Mart ayında teslim etmeye başladılar. Kimimize 1 milyon 300 bin, kimimize 1 milyon 600 bin şeklinde hesap çıkarıldı. Dediler ki, 'İsterseniz alırsınız, isterseniz geri ödemesi 900 bin lira biz size öderiz'. Biz 170 bin sanıyoruz, hadi enflasyon farkı gelsin yüzde 200, o 180 bin olsun 300-350 bin. Biz 1 milyon 600 bine çıkınca şaşırdık ne yapacağımızı. İnsanlar mağdur. Bunun geri ödemeleri, aylık taksidi 7 ila 9 bin arası. TOKİ ev yapıyor 600 bin liraya veriyor. Adamın ne arsası var ne başka bir şeyi. Biz burada arsamız karşılığında verdik. Üstüne 1 milyon 300 bin, 1 milyon 600 bin borçlandık. Ee biz TOKİ'den alsak 600 bin liraya alırdık. Herkes mağdur. Bu işte bir yanlışlık olduğunu düşünüyoruz. Müteahhide verseydik belki 400-500 bin verecektik, dairemize geçecektik"
"BAKANLIK TARAFINDAN DOLANDIRILDIM DİYE PANKART ASACAĞIM"
Bir başka mahalle sakini ise, "İmza atmazsak, 'Sizin direkt hesabınıza bu paraya atacağız. Daire ile ilişkiniz kesilecek' diyorlar. Şimdi burada 7-8 bin aylık ödemesi var. Asgari ücret 8 bin 500 lira. Bizden nasıl bir ödeme bekliyorlar. Şurada ikinci katta yerim var. Ben oraya 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dolandırıldım' diye pankart asacağım. Bizim bu dairenin yapımına başlandığında enflasyon yoktu. Kabası bitmişti. Ondan sonra bu zamlar geldi. Ama bize her şeyi yansıtıyorlar." ifadelerini kullandı.
"CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN MAĞDUR EDİLDİK"
"Cumhurbaşkanı geldi burada hepimize söz verdi. 'Herkes katılabilir' dedi. Ama hepimiz cumhurbaşkanı tarafından mağduruz. 180 dediler şu an da 1 buçuk milyon. Öyle şey olmaz. Ben 5 senedir kirada sürünüyorum. Bir lira veren yok. Biz aç kaldık aç. Yazık, günah bize."
https://tele1.com.tr/kentsel-donusum-magduru-ihaleyi-yandas-muteahhitlere-verildi-747582/