Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, açlık ve yoksulluk sınırının araştırılması ile ilgili olarak, “Kamuoyu oluşturmak açısından faydalı olabilir ama bundaki keyfiliğin ve bilim dışılığın altını çizmek isterim” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri ile 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşülerek kabul edildi.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, görüşmelerde açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarına ilişkin, “Açlık ve yoksulluk sınır ile ilgili çeşitli konfederasyonlar araştırmayı yapıyor. Sizin ifade ettiğiniz rakamla ilgili araştırmayı yapan konfederasyon bunu kamuoyu oluşturmak için yapıyor. Ben hem yapan arkadaşları tanıyorum hem de yöntemini biliyorum. Sadece Ankara’da 15 tane marketten fiyat alınarak oluşturulan bir şey. Kamuoyu oluşturmak açısından faydalı olabilir ama bundaki keyfiliğin ve bilim dışılığın altını çizmek isterim” diye konuştu.

Bilgin, asgari ücretle ilgili ise şunları söyledi:

“Asgari ücreti siz artırdığınız zaman, 12 bin lira veya 9 bin lira yapıldığı zaman onun üzerindeki bütün ücretlilerin ücreti yukarı doğru farklılaştırıyor. Bu benim iddiam değil bu bir olgu. Bunu da nereden izliyoruz, bize bildirilen primler ve vergiler üzerinden biz tablolarımızdan bunu görüyoruz.”

EYT İÇİN TARİH: 10-15-20 GÜN SONRA

Bilgin EYT ile ilgili de “Bütün veriler ortaya çıktıktan sonra karar vereceğiz, buradan karar açıklamam beklentisi doğru değil. Zaten çok geçmeyecek, 10-15- 20 gün sonra, bu ay içerisinde Meclis’e intikal edecek. O zaman etraflıca açıklayacağız” dedi.

"İTİRAF OLARAK DEĞİL HÜSNÜ KABUL OLDUĞU KANAATİNİ TAŞIYORUM"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, RTÜK’ün iktidara yakın ve muhalif kanallara kestiği cezalar arasındaki farkı cezalarla ilgili Bakan Nuri Ersoy’a açıklayarak, “RTÜK’ün adalet kantarında odun bile zor tartılır” dedi. Dervişoğlu, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’e de “İktidar son 5 yılda 3 milyon istihdam yaratıldığını söylerken, haftalık çalışma saati toplam 1 milyon 340 binden 1 milyon 260 bine azalmıştır. İstihdam edilenlerin sayısı artarken çalışma saati toplam olarak nasıl azalmaktadır” diye sordu. Dervişoğlu, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili de “Zatıalinizin ifadelerinden yasaları bakanlıklarda bürokratlarca hazırlandığı ve Meclis’e gönderilerek, onaylattırıldığı sonucunu çıkardım. Bunu itiraf olarak değil hüsnü kabul olduğu kanaatini taşıyorum” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Dervişoğlu’nun çalışma süreleri ve istihdam ilişkisiyle ilgili sorusuna, “Mevsimlik işçiler, geçici işçiler her yıl çalışma süreleri değişiyor. O toplam çalışma süresini etkileyen faktörlerden biri. Bir diğeri de son yıllarda önemli faktörlerden biri. Uzaktan, esnek çalışma gibi özellikle pandeminden sonra yaygınlaşan şeyler var. Bunlar istihdam görülüyor, primleri yatıyor ama ortalama çalışma sürelerinden kısalmaya sebep oldu” dedi.

Bilgin, “Müsavat Beyin önemli bir sorusu daha oldu. Bürokratlar mı hazırlıyor bütün bunları. Evet, hizmetleri bizler belirliyoruz. Milletvekillerimizin gelip herhangi bir yerde SGK’lı sayılarının. EYT’yi ele alırsak, milletvekillerimizin gelip 99’dan önce inceleyecek halleri yok. Bu çalışmaları yapıyoruz. Bunun siyasallaşma süreci ise, grubumuza sunulduktan sonra işliyor” diye bilgi verdi.

https://tele1.com.tr/asgari-ucret-tespit-komisyonunun-ilk-toplantisi-gerceklesti-750821/