DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, deprem felaketinde ilk 48 saat neredeyse hiçbir çalışmanın yapılmadığını vurgulayarak, "Şu anda enkazdan çıkartılan cenazeler kimliği tespit edilirse istatistiğe ekleniyor. Yoksa eklenmiyor" dedi.

TELE1'de Ülkü Çoban'a konuk olan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, depremin merkez üssü Kahramanmaraş'tan son durumu bildirdi. Babacan, felaketinde televizyon ve cep telefonu ekranlarına sığamayacak kadar büyük olduğunu dile getirdi. Babacan, can veren kişilerin kimliği tespit edilmediği takdirde ölüm istatistiğine eklenmediğini dile getirdi. Babacan şunları dile getirdi: "Ülkemiz çok büyük bir felakette karşı karşıya. Televizyon veya telefon ekranlarına sığamayacak kadar büyük. Üzerinde çalışma yapılan enkaz sayısı, çalışma yapılamayan ile mukayese ettiğinde neredeyse 1'e 100. Yıkım çok büyük. Devletin, sivil inisiyatifin çabaları yıkımın büyüklüğü karşısında çok çok yetersiz kalıyor. Bir binada arama kurtarma yapılıyorsa karşısındaki 100 binada bir şey yapılamıyor.

"ÖLÜ SAYISININ ARTMASI KAÇINILMAZ"

Şu anda enkazdan çıkartılan cenazeler kimliği tespit edilirse istatistiğe ekleniyor. Yoksa eklenmiyor. Daha enkaz çalışması devam eden binlerce bina var. Yaralı ve ölü sayısının artması kaçınılmaz. Depreme müdahale çok çok geç başladı. İlk 48 saat neredeyse hiçbir ilde çalışma olmadı. İlk 48 saat sistem felçti.

"TÜRKİYE'DE NE KADAR İNŞAAT ŞANTİYESİ VARSA BURAYA SEYYAR TUVALET YOLLAMALI"

İhtiyaçlar gerçekten sınırsız ama 5. günde, çok sayıda tırın kamyonun ulaştığını görüyoruz. Ancak gece barınma en büyük sorun. 5. geceye doğru gidiyoruz. Çadırlar yetişmiyor. Çadırlarda kurulsa bile yeterli ısıtma yok. Seyyar tuvaletler gerekiyor acilen. Türkiye'de ne kadar inşaat şantiyesi varsa. Seyyar tuvaletler konteynerler ne kadar hareket edebilir şey varsa buraya taşınmalı. Şu an Türkiye'nin başka önceliği yok. Ne kadar iş makinası varsa, ne var yoksa buraya gelmeli. Tuvalet konusunda gerekli önlem alınmazsa, salgın hastalıklar artacak. Gıda giyim fena değil ama en azından bir battaniye çadır ısıtma. İlaç konusunda seyyar eczanelerin kurulması gerekiyor. İlaca erişim büyük sorun. OHAL'i asla ve asla temel hak ve özgürlüklerini kısıtlamak için kullanılmaması lazım."