Ankara Sakarya Meydanı'nda bir araya gelen engelli yurttaşlar, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Yurttaşlar, atama sayısının 10 bine, yüzde 3'lük kadro kotasının ise yüzde 6'ya çıkarılmasını talep etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın "2022 yılı ocak ayı sonunda 2 bin 927 engelli memurunun kamuya atamasının" yapılacağını duyurmuştu. Engelli yurttaşlar, kendilerine verilen 5250 atama sözünün yerine getirilmesini talep etmek için Ankara Sakarya Meydanı'nda bir araya geldi. Yurttaşlar, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek atama sayısının 10 bine, yüzde 3'lük kadro kotasının ise yüzde 6'ya çıkarılmasını talep etti.
Atama bekleyen 19 yaşındaki fiziksel engelli Nazlıcan, gözyaşlarını tutamayarak; "Herkes çalışırken biz niye evdeyiz? Neden? Çünkü atama yok. Biz insan yerine bile konmuyoruz. Bütün engelliler dört duvar arasında kalmak zorunda değil” dedi.
"ENGELLİ ALANINDA PANDEMİYİ BAHANE EDİYORLAR"
Açıklamayı, engelliler adına Engelliler Konfederasyonu Başkanı Fermani Kurtel yaptı. Bakan Derya Yanık’ın açıklaması ile hayal kırıklığına uğradıklarını söyleyen Kurtel, "Kamuda 42 bin açık var. Aile ve Sosyal Bakanlığı’nın sitesinde 7 bin 600 engelli açığı olmasına rağmen bu açığı dolduramıyorlar. Kendi sitelerinde yayınlıyorlar ama kendilerini yalanlıyorlar” dedi. Kurtel, şöyle konuştu:
“Bugün görüyoruz ki engellileri açlığa sefalete terk ediyorlar. Engeliler zaten fakir ve yoksul kesimden oluşmaktadır. Engelli yasasına göre yılda 4 kez atama yapılması gerekiyor. Bugüne kadar buna da uyulmadı. 2018-2019 da hiçbir engelli ataması yapılmadı. 2021 sadece 1961 kişi 2022’de de açıklanan sayı 2927.”
Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı Başkanı Avukat Turhan İçli ise yıllardan beri hükümetlerin engellilere verilen sözleri yerine getirmediğini belirterek, “Yüzde 3, yüzde 4 kotalar doldurulmuş değil. Halen devletin 10 bin civarında kamu personel açığı var. Engelli alanında pandemiyi bahane ederek atama yapmıyorlar” dedi.
Turhan İçli engelli vatandaşların “ailelerin yanında sığıntı olarak” verilen 1300 TL yardımla açlık sınırının altında geçinmeye çalıştıklarını söyledi.
"EKPSS'YE GİRMEK İÇİN ÜNİVERSİTEYİ KAZANDIM, YURTLARA KABUL EDİLMEDİM"
Atama bekleyen görme engelli Yeşim isimli vatandaş, ANKA Haber Ajansı’na; “Lise mezunuyum EKPSS’ye girebilmek için üniversitede kazandım. Yurtlara kabul edilmedim. Üniversitemi okuyamıyorum, şu an tama bekliyorum. Bin küsür lira gibi bir parayla lütuflarla, yardımlarla aile desteğiyle geçinmeyi sürdürüyoruz. Hükümete diyorum ki kendinizi bizim yerimize koyun. O zaman anlarsınız” dedi.
"BÜTÜN ENGELLİLER DÖRT DUVAR ARASINDA KALDI"
Bedensel engelli 19 yaşındaki Nazlıcan, “Sayın Cumhurbaşkanım, bize verilen 2927 sayısını kabul etmiyoruz. 5250 sayısını istiyoruz. Biz engellilerin de çalışmaya hakkı var. 19 yaşındayım, evdeyim, Bütün engelliler gibi evdeyim. Ortopedik engelliyim. Çok zor geçiyor, bütün engelliler dört duvar arasında. Herkes çalışırken biz evdeyiz. Tek başımıza ayakta duramıyoruz. Bunları duyun lütfen, 5250 versinler. Bütün engelliler dört duvar arasında kalmak zorunda değil. Hepsinin sesi duyurulmalı. Herkes çaba sarf ediyor. Herkes çalışırken biz niye evdeyiz. Neden? Çünkü yok, atama yok. Biz insan değiliz, insan yerine bile konmuyoruz.
https://tele1.com.tr/2022-yili-engelli-maaslari-belli-oldu-532981/