Koronavirüse karşı Çin’de geliştirilen ve Türkiye’de de faz 3 klinik çalışmalarına başlanan aşı, özel bir  üniversite hastanesinde de uygulandı. Aynı aşının İzmir'de bulunan Tepecik Hastanesi'nde de uygulanmaya başlandığı belirtildi.

Koronavirüse karşı Çin’de geliştirilen, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB) tarafından onaylanarak Faz 3 klinik çalışmalarına başlanan ve Türkiye’de de 26 merkezde sürdürülen aşı araştırmasına, Halkalı'da özel bir üniversite hastanesinde de başlandı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftahar Köksal’ın yürüttüğü klinik çalışmanın ilk gönüllüsü, Acil Tıp Uzmanı Dr. Cem Gün oldu.

"UMARIM ANTİKOR OLUŞTURUR, KENDİMİ VE ÇEVREMİ KORURUM"

Mart ayından bu yana pek çok koronavirüs hastasının doktoru olan Acil Tıp Uzmanı Dr. Cem Gün, aşı çalışmalarının Faz 3 klinik uygulamasında gönüllü oldu. Aşı çalışmasına katılan Dr. Gün, "Ben Acil Tıp Uzmanıyım. Tüm sağlık çalışanları ön cephede bir şekilde savaşıyorlar. Hocamızın dediği gibi çok fazla yol kat edemedik. Şu dönemde hasta sayımız artıyor, her gün farklı vakalarla karşılaşıyoruz. Bir korunmak lazım, iki hastalığı taşımayarak çevremizi korumamız lazım. Aşı en önde gelen koruyucu yöntemlerden birisi. Faz 3 çalışmasına gelen çok nadir aşılar var. Hocamız çalışmadan bahsettiğinde seve seve katıldım. Çünkü çalışmanın Faz 1 ve Faz 2 ayaklarını incelediğimde sadece ufak yan etkileri vardı. Hafif ateş, halsizlik gibi. Umarım antikor oluştururum ve ben de kendimi ve çevremi korurum" şeklinde konuştu.

"AŞI BÜTÜN İNSANLIĞIN BEKLEDİĞİ BÜYÜK BİR UMUT"

Faz 3 Klinik uygulama araştırmasını yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftahar Köksal ise şunları söyledi: "Aşı çalışması başlamış bulunmakta. İlk gönüllümüz Acil Tıp Uzmanımız. Neredeyse bir sene olacak, Covid-19 hastalığı ile uğraşmaktayız ve geldiğimiz noktada, vaka sayının azalmamasından görüyoruz ki hiçbir yol kat edemedik. Koruyucu yöntemler tek başına yeterli olmuyor. Aşı, bütün insanlığın beklediği büyük bir umut" dedi.

"GÖNÜLLÜ OLAN HERKESE HEMEN AŞI YAPILMAZ"

Gönüllülerin aşı uygulanmadan önce bir takım testlerden geçtiğini aktaran Köksal, şöyle devam etti: "Gönüllü olan birisine hemen aşı yapılmaz. Öncelikle gönüllü olduğunu beyan ettiği formu imzalamalı. Sonra biz gönüllünün tıbbi öyküsünü alıyoruz. Tıbbi olarak herhangi bir sakınca olmaması şart. Fizik muayenesinde de herhangi bir patolojik bulguya rastlamadık. Daha sonra kovid-19 ile teması olup olmadığına dair testler yapıldı. Hem antijen bakıldı hem antikor. Bunlarda da gönüllümüzde herhangi bir temas olmadığını ispat ettik ve bugün aşımızı doktor arkadaşımıza uyguluyoruz."

AŞI, TEPECİK HASTANESİ'NDE DE UYGULANMAYA BAŞLADI

Aşı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Şükran Köse öncülüğünde uygulanmaya başlandı. Ege Bölgesi'nde SBÜ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 7 Ekim 2020 tarihinde Başhekim Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu’nun da eşlik ettiği organizasyonla aşı çalışmasının başlatıldığını söyleyen Prof. Dr. Şükran Köse, aşı çalışmasında gönüllülüğün anahtar rol oynadığını belirterek, aşının ilk gönüllülerinin Doç. Dr. Muhammet Ali Kanık, Doç. Dr. Kayı Eliaçık, Prof. Dr. Servet Akar, Prof. Dr. Aliye Tosun, Prof. Dr. Özgür Tosun ve Doç. Dr. Dilek Solmaz olduğunu dile getirdi. Aşının ilk gönüllüleri olarak, bu tarihi gelişmenin önderleri olduklarını vurgulayan Köse, gönüllülere şükranlarını iletti. Bugüne kadar gönüllü olan yaklaşık 150 sağlık çalışanına aşı uygulandığını ancak bugün itibarıyla ciddi bir yan etki gözlenmediğini anlatan Prof. Dr. Köse, "Yapmış olduğumuz bu Faz-3 çalışmasıyla aşının insanları yeterince koruyup koruyamadığını ve ne kadar antikor oluşturduğunu gözlemleme fırsatımız olacak. Bu çalışmada yer almanın bir enfeksiyon hastalıkları ve immünoloji hocası olarak beni oldukça heyecanlandırdığını da belirtmek isterim. Yapılan aşı çalışmalarının insanlık ve insanlarımız için umut verici olacağını temenni ediyorum" diye konuştu.

"DİĞER SAĞLIK ÇALIŞANLARINI DA DAVET EDİYORUM"

Aşı çalışmasına gönüllü olarak katılan sağlık çalışanlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Ali Kanık, sağlık çalışanları olarak kendilerine tanınan öncelikten memnun olduklarını dile getirerek, gönüllü olarak bu aşı çalışmasına katıldığını ifade etti. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kayı Eliaçık ise "Ülkemizin iştirak ettiği ilk Faz-3 çalışmasına gönüllü olarak katıldım. Bundan mutluluk duyuyorum. Diğer sağlık çalışanları arkadaşlarımızı da bu aşı çalışmasına davet ediyorum" dedi. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi aşı çalışma grubunda yer alan Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniği'nden Dr. Bayram Nallı ise şöyle konuştu: "Zor bir süreçten geçiyoruz. Pandemi sadece sağlığımızı değil ekonomik, sosyal hayatımızı da etkiledi. Birkaç aydır bu aşı çalışmasını biz de yakından takip ediyor ve ilgileniyoruz. Uzun süre çok çeşitli araştırmalar yaptık. Nihayetinde aşılarımız geldi, gönüllü olan sağlık çalışanlarımıza uyguladık. İnşallah faydalı olur."