Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası hükümet üniversiteleri uzaktan eğitime geçirerek yurtları depremzedelere tahsis etme kararı aldı. Öğrenciler ise tüm yurtta karara tepki gösterdi, protestolar düzenledi. İzmir'de düzenlenen protestolarda bir öğrenci, depremzede öğrencileri kastederek "Üniversiteye dönüp eğitim hayatına, kaldığı yerden hayatın olağan rutinine dönmek bir motivasyondu ama Kredi Yurtlar Kurumu'ndan apar topar böyle bir haber geldi. Evleri de yok, böyle kaldılar" dedi.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili yıkan depremler sonrasında hükümet üniversiteleri uzaktan eğitime geçirerek Kredi Yurtlar Kurumu'nun yurtlarına depremzedeleri yerleştirme kararı aldı.
Karara ise yurdun her yanındaki öğrencilerden tepkiler yükseldi. İstanbul Üniversitesi öğrencileri Beyazıt Meydanı'nda kararı protesto etti. Son olarak ise İzmir'de bir grup öğrenci AKP iktidarının bu kararını protesto ederek, "Devletin üniversitelerimizi online eğitim mi yaptığı yoksa tatil mi olduğunu anlayamadığımız bir açıklaması ile karşılaşarak, bir anda yurtlarımızdan apar topar eşyalarımız birer çöp torbasına koyularak adeta kapı dışarı edildik. Aslında o çöp torbasının içine koyulan, bizlerin eğitim hakkı oldu" açıklamasında bulundu.
https://tele1.com.tr/universitelerde-ikinci-donemden-uzaktan-egitimle-tamamlanacak-787643/
Gerçekleştirilen basın açıklaması sonrası TELE1 mikrofonlarına konuşan bir üniversite öğrencisi şunları söyledi:
"Antakya'daki arkadaşlarımız depremdeler, aileleri çadırda. Oraya zaten çok kısıtlı imkanlarla çadırlar gönderiliyor. Bugün İzmir'e dönmek onlar için bir motivasyondu. Üniversiteye dönüp eğitim hayatına, kaldığı yerden hayatın olağan rutinine dönmek bir motivasyondu ama Kredi Yurtlar Kurumu'ndan apar topar böyle bir haber geldi. Evleri de yok, böyle kaldılar"
"ALINAN KARAR EĞİTİM HAKKIMIZI GASP EDECEK"
İzmir'deki protestocu öğrenciler adına konuşan Emir Saraçoğlu ise şu ifadeleri kullandı:
"Bizler, Ege Üniversitesi'nden Dokuz Eylül'e, Demokrasi'den Katip Çelebi'ye İzmir'in dört bir yanında okuyan üniversite öğrencileriyiz. 6 Şubat'ta gerçekleşen deprem felaketiyle birlikte yaşanan süreç her birimizi derinden etkiledi ve boyutları oldukça yüksek bir yıkıma neden oldu. Bu süreçte üniversite öğrencileri olarak, sıra arkadaşlarımızla birlikte İzmir'den deprem bölgelerine halktan halka dayanışmayı büyüterek birçok acil ihtiyacı göndererek nefes olmaya çalıştık. Yaşanan süreç her birimize gösterdi ki deprem bölgelerinde ne bir devlet yetkilisi ne bir AFAD ne de bir bürokrat yoktu, yalnızca halk ve halkın dayanışması oradaydı. Birçok insanı ne yazık ki bölgeye destek gitmemesinden, erken müdahale edilmemesinden ötürü kaybettik.
Her bölgeden binlerce kişiden ‘Devlet nerede’ sesleri yükseldi. Geldiğimiz noktada ise devletin üniversitelerimizi online eğitim mi yaptığı yoksa tatil mi olduğunu anlayamadığımız bir açıklaması ile karşılaşarak, bir anda yurtlarımızdan apar topar eşyalarımız birer çöp torbasına koyularak adeta kapı dışarı edildik. Aslında o çöp torbasının içine koyulan, bizlerin eğitim hakkı oldu. Çok kısa bir zaman önce pandemi sürecinde her birimiz uzaktan eğitimin verimsizliğini gördük ve nitelikli eğitimden uzak kaldık. Şimdi ise alınan bu karar, bir kez daha eğitim hakkımızın gaspından başka bir sonuç yaratmayacaktır.
Depremin yıkıcılığı hepimizi etkiledi. Deprem sonrası psikolojik iyi oluşumuzu güçlendirmek, sosyalleşerek yaralarımızı sarmak, başta deprem bölgesinde yer alan arkadaşlarımız olmak üzere biz öğrencilerin tümünün hakkı. Üniversitelerin kapalı olması, travma süreçlerimizi olumlu etkilemeyecek bir karardır. Depremzede arkadaşlarımızın bir süre internet erişimine, teknolojik aletlere ulaşamayacağı aşikar. Bir an önce arkadaşlarımızın barınma gibi yaşamsal ihtiyaçları karşılanmalı ve üniversite eğitimi sürecinde kolaylıklar sağlanmalıdır"
KARAR BEYAZIT DA DA PROTESTO EDİLDİ
Beyazıt Meydanı'nda İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan protestoda ise "Ülkemizin dört bir yanında afetin yarattığı yaraları sarmaya çalışırken yetkililer tarafından alınan kararları endişeyle takip etmekteyiz.11 Şubat 2023 tarihinde alınan KYK yurtlarının depremzedelere açılması ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararını daha büyük sorunları tetikleyecek, yanlış bir adım olarak değerlendiriyoruz. Evlerini kaybetmiş insanların uzaktan eğitim ile derslere verimli bir şekilde katılmaları beklenemez"
açıklaması yapıldı.
Açıklamada ayrıca, “Eğitimin bir parçası olan sosyalleşmenin mekanı olarak kampüslerimizden koparılmamız geçmişte de tecrübe ettiğimiz üzere büyük psikolojik yıkımlara yol açmıştır. Bunun tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Yüz yüze eğitim hakkımızın elimizden alınmasını kabul etmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
https://tele1.com.tr/beyazit-meydaninda-uzaktan-egitim-protestosu-daha-buyuk-sorunlari-tetikleyecek-yanlis-bir-adim-788498/