AKP Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, fiyat artışlarını savundu. Tan, "Ne için fiyatlar artar? Bir mal eğer az ise onun fiyatı artar; altın gibi." dedi.

AKP Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, gündemi değerlendirdi. Zamları savunan Tan, "Dünyada demir az olsaydı demirin fiyatı şu anda altın fiyatı olacaktı. Herkes, kadınlarımız boğazına demir takacaktı. Türkiye’deki üretim arttıkça hem fiyatlarda hem de dövizde dengelenmeyi göreceğiz” ifadelerini kullandı.

"DÖVİZ YERİNDE SAYSIN AMA FAİZLERİ ARTIRALIM"

Tan şöyle konuştu: "Televizyonda bir sürü ekonomi profesörü diye çıkan insanların basın açıklamalarını, tweetlerini, programlarını dinliyoruz, okuyoruz, görüyoruz. Ama ifade ettikleri cümlelere bakın, 70 yıllık Türkiye’nin son dönemdeki çok partili siyasi hayatında söylenen hep aynı şey. Biz artık üretimden yana bir dönem geçeceğini söylerken şunu söylemeye çalışıyoruz: Artık faiz ve enflasyon sarmalıyla alakalı meseleden çıkıp üretim, istihdam, ihracat rotasına girmek istiyoruz. Ama önlerinde bir sürü titri olan profesörler falan 70 yıllık şeyi söylüyor. Ne zaman ki dövizin artışıyla alakalı bir mesele oldu, 70 yıllık düşünce, 70 yıllık fikir der ki; faizleri artıralım, dövize gidecek paralar faize gitsin. Döviz yerinde saysın ama faizleri bir miktar daha artıralım. Altı ay sonra bir daha faizleri artıralım. Bunu biz 2000’li yıllardan önce gördük. Bunu yapa, yapa, yapa yüzde 60, 70, 80’li enflasyonları yaşadık. Nereye kadar faizleri artıracağız? Bu gelişmiş ülkelerin ekonomi modeli olabilir. Gelişmekte olan, az gelişmiş ülkelerin ekonomi modeli olacak diye bir kural yok. Siyaset alanında hakim olan devletler ekonomi alanında da kurallarını koyuyorlar, ona göre bir dünya ekonomisi oluşturmaya çalışıyorlar."

“ÜRETİM YAPMADAN BİR DEVLET KALKINAMAZ”

Ahmet Tan, üretim yapmadan bir devletin kalkınmasının imkânı olmadığını söyledi. Yüzde 60’lı, 70’li enflasyonlarla yatırımcıların harekete geçmeyeceğine dikkat çeken Tan, şunları söyledi: "Üretimin önünü açmamız için bir şeyler yapmamız gerekiyor. İşte şimdi biz üretim yapan bütün firmaları, yatırımcıları, sanayicimizi yatırım yapmaya davet ettiğimiz bir dönem yaşıyoruz ve onların şartlarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Yani ‘enflasyon artarsa artsın, biz faizleri yükseltelim’ demedik. 20 yıldan beri bu modelden ayrılamadık işin doğrusu ama faizleri indirmemiz lazım diye diye bir 18- 20 senemiz geçti. Bu dönemden sonra bakın göreceksiniz bütün Türkiye’de üretim patlaması olacak."

“BİR MAL AZ İSE ONUN FİYATI ARTAR”

Fiyat artışlarının kamuoyunda çokça konuşulduğunu aktaran Tan konuşmasına şöyle devam etti: “Ne için fiyatlar artar? Bir mal eğer az ise onun fiyatı artar; altın gibi. Eğer dünyada demir az olsaydı demirin fiyatı şu anda altın fiyatı olacaktı. Herkes, kadınlarımız boğazına demir takacaktı. Böyle bir ekonomik model bu. Dolayısıyla Türkiye’deki üretim arttıkça fiyatların dengeye gireceğini, yaptığımız ihracatla alakalı da döviz girdisinin artacağını düşündüğümüzde, hem fiyatlarda hem de dövizde dengelenmeyi göreceğiz. Biz 2022 yılının bu dengelenme dönemi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu modeli kararlıkla uygulayacağız.” https://tele1.com.tr/erdogandan-faiz-indirimi-sinyali-547556/