Akademisyen Mine Yıldırım, iktidarın hayvan tasarısını eleştirdi. Yıldırım, "Türkiye'de bir sokak köpeği nüfusu sorunu yok. Yıllarca bütçeden ödenek almalarına rağmen işini yapmayan yerel yönetimlerin neden olduğu giderek artan bir hayvan nüfusu var" dedi.
AKP'nin başlattığı sokak hayvanları tartışması devam ediyor. Ötenazi ile hayvanların öldürülmesine dair tasarı hazırlayan AKP iktidarı hayvanseverlerin tepkilerini görmezden geldi.
Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mine Yıldırım, AKP'nin hazırladığı tasarıya sert tepki gösteren isimlerinden biri. Yıldırım'a göre sokak hayvanlarının artışının nedeni yerel yönetimler. Yıldırım, yerel yönetimlerin yani belediyelerin bütçeden ödenek almasına rağmen işlerini yapmadığını söyledi.
TELE1'e konuşan Yıldırım şu ifadeleri kullandı:
"Çok endişe verici bir tarihi süreçte olduğumuzu düşünüyorum. Türkiye'de sokak köpeği sorunu olduğuna yani sorunun adının ve adresinin sokak köpekleri olduğuna inanmıyorum. Bu sorunun başından beri formülasyonu zaten yaklaşan bu öldürme siyasetinin, kanunlaşmak üzere olan bu öldürme sistematiğinin yıllardır sosyal medya aracılığıyla da kamuoyunda yerleştirildi. Türkiye'de bir sokak köpeği nüfusu sorunu da yok. Nüfusun çok artması çok üremiş olmaları, bir tür tehlike addeden zelilleştirilen düşmanlaştırılan bir sokak köpeği varlığı yok. Türkiye'de sokak köpeklerinin yasal olarak koruması altında olduğu belediyelerin işini yapmaması, yıllarca bütçeden ödenek almalarına rağmen işini yapmayan ve kanunda yer alan kısırlaştırma aşılama yerine bırakma prensibini yerine getirmeyen yerel yönetimlerin neden olduğu giderek artan bir hayvan nüfusu var. Aynı zamanda da giderek hastalanan bir hayvan nüfusu sorunuyla karşı karşıya kaldık."
https://tele1.com.tr/seda-turkmenden-akpnin-sokak-hayvanlari-yasasina-tepki-sokaklar-da-hayvanlar-da-bizim-1101579/
"SAYILAR UYDURMA"
Sokak köpekleri ile ilgili verilen rakamların da uydurma olduğunu iddia eden Yıldırım, "Teklifte yer alan 4 milyon hayvan, 3 milyon hayvan, bu arada bu rakamlar sürekli değişiyor, çünkü tamamı uydurma rakamlar. Herhangi bir kayıt veri arşiv envanter kaydına dayanmayan, yalnızca uydurularak elde edilen böyle milyonlarca sokak köpeği, milyonlarca saldırgan sokak hayvanı gibi bir problem elbette yok. Bu öldürme sistematiğinin arkasında bir siyaset ve ekonomi politiği var ve bunu konuşmamız gerekiyor aslında. Özellikle son 25 yılda, AKP iktidarında hatta daha öncesine dayanarak Cumhurbaşkanının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden itibaren, yani 90'lı yılların ikinci yarısından itibaren Türkiye'deki belediyeciliğin anlayışı hayvanı şehir merkezlerinden toplayıp, hayvanı şehir çeperlerine, ormanlık alanlara, otoyol inşaatlarına, şehrin çeperlerindeki kırsal alanlara toplu bir şekilde hayvanları terk etmiş olmak. Dolayısıyla yerinden etmiş olmak bu hayvanları. Siz bir hayvan grubunu, köpek gibi insanla birlikte evcilleşmiş ve evrimleşmiş bir hayvanı yerinden alıp başka bir yere attığınızda saldırganlıktan hastalığa pek çok sorunun kapısını açmış oluyorsunuz zaten." dedi.