Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimlerine aşı ek ödemesi ile ilgili dün yeni bir genelge yayınlandığını, ancak ek ödeme için belirlenen 11 şartın aynen devam ettiğini söyledi. Eryazğan, 18 ay içerisinde şartlı olarak sadece 6 ay ek ödeme alabildiklerini söyledi ve "Bakanlığa sesleniyoruz: Aile Hekimleri Federasyonu olarak, 12 ay verilmeyen şartsız ek ödememizi talep ediyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı adına Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara imzasıyla 81 il sağlık müdürlüğüne genelge gönderildi. Genelgede, "Her bir aile hekimine etki puanları da dikkate alınarak en fazla aylık net 3.000 TL en az aylık net 1000 TL, her bir aile sağlığı çalışanına en fazla aylık net 1.500 TL en az aylık net 500 TL ödeme yapılacaktır" denildi. https://tele1.com.tr/aile-hekimleri-is-birakiyor-bicak-kemige-dayandi-458413/ AHEF 2. Başkanı Dr. Eryazğan ise bunu bir "aldatmaca" olarak niteledi ve ANKA Haber Ajansı'na şu açıklamayı yaptı:

"YARIM DÜZELTMENİN HİÇBİR ANLAMI YOK"

"Aile hekimlerine 18 ay içerisinde sadece 6 ay şartlı bir ek ödeme sağlandı. Bu şartlar aile hekimlerinin önüne sürekli bir engel olarak konuluyor. Geçen aylarda aşılarla ilgili yayınlanan bir ek ödeme yazısında 11 tane şart vardı. Bu şartlardan dolayı ne yazık ki birçoğu ya hiç para almadı ya da 200-300 lira bahşiş gibi bir ek ödeme aldı. Bu noktada bir düzeltme yapılacağı duyurulsa da yarım düzeltmenin hiçbir anlamı yok. Şöyle bir düzeltme oldu: 11 şart aynen devam ediyor ancak aile sağlığı çalışanının en az 500 lira, aile hekiminin 1000 lira alması yönünde bir yazı çıktı. İlerleyen zamanlarda bunu kullanıp kullanmayacağını göreceğiz. https://tele1.com.tr/3-bin-872-aile-hekimi-istifasini-verdi-471749/

“12 AY BOYUNCA HASTALANDIK, ÖLDÜK, ÇALIŞTIK, HER TÜRLÜ HASTAYA BAKTIK, AŞILARIMIZI DEVAM ETTİRDİK”

Bu noktada bakanlığa sesleniyoruz. Bizim 12 ayımızı ortadan kaldıramazsınız, 12 ay ek ödeme alamadık. Aile hekimleri, Türkiye’deki aşılamanın en önde gelen merkezlerinden birisi. Cuma günü yapılan aşı sayısıyla, cumartesi ve pazar günleri yapılan aşı sayısını karşılaştırdığımızda en az 5 kat fark var. Bu da aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının emeğidir. 12 ay boyunca hastalandık, öldük, çalıştık, her türlü hastaya baktık, aşılarımızı devam ettirdik, Covid aşısı yaptık; temaslılarla, Covid’lilerle bir arada bulunduk, onların polikliniklere başvurularını değerlendirdik. Ayrıca bizim aşı yapma şartlarımız, hastanelerdeki gibi aşı odalarında değil 6-7 tane işlemin bir arada olduğu ortamlarda oluyor. Yani aile hekimliklerinde bir aşı odası ayırma şansımız yok. Aşıyla beraber enjeksiyon, pansuman, gebe aşıları, gebeden kan alınması, bebeklere aşı gibi türlü işlemleri bir arada yürütüyoruz. Aynı ortamda hem polikliniklerimiz devam ediyor, hem de aşılamaya devam ediyoruz. Şu anda 105 milyon aşının en az 65 milyonu aile hekimliklerinde yapıldı. Bakanlığa sesleniyoruz: Aile Hekimleri Federasyonu olarak, 12 ay verilmeyen şartsız ek ödememizi talep ediyoruz."

İLAVE EK ÖDEME KRİTERLERİ

Söz konusu yazının ekinde, İlave Ödeme Kriterleri ve Etki Puanı Tablosu'nda söz konusu şartlar şöyle sıralandı: "- Aile hekimliği biriminin aşılanan nüfusun, aile hekimliği biriminin aşılanabilir hedef nüfusuna oranının yüzde 85'e eşit ve üzerinde olması (100 puan) - İl aşılama ortalamasına eşit ve üzerinde olma durumu (20 puan) - Türkiye aşılama ortalamasına eşit ve üzerinde olma durumu (20 puan) - MHRS'de Covid-19 aşı uygulaması için sadece ilgili aydaki resmi çalışma gün sayısının en az 4/5'i oranında gün sayısı kadar randevu cetveli açan ve her bir gün için en az 24 kapasite açma durumu -20 puan-, MHRS'de Covid-19 aşı uygulaması için sadece ilgili aydaki resmi çalışma gün sayısının en az 3/5'i oranında gün sayısı kadar randevu cetveli açan ve her bir gün için en az 12 kapasite açma durumu -10 puan- (Bu kriterlerin yalnızca birinden puan alınır) (20/10 puan) - Kendi biriminde veya kendi ASM'sinde aşılanma oranının, il ortalamasına eşit ve üzerinde olma durumu (10 puan) - Kendi biriminde veya kendi ASM'sinde aşılanma oranının, Türkiye ortalamasına eşit veya üzerinde olma durumu (10 puan) - Birim bazında kayıtlı kişilerin aşılanma durumunun yüzde 65'e eşit ve üzerinde olması (20 puan) - 60 yaş üzeri kayıtlı kişilerin aşılama oranının yüzde 90 ve üzerinde olması (10 puan) - 50 yaş üzeri kayıtlı kişilerin aşılama oranının yüzde 85 ve üzerinde olması (10 puan) - 40 yaş üzeri kayıtlı kişilerin aşılama oranının yüzde 80 ve üzerinde olması (10 puan) - 30 yaş üzeri kayıtlı kişilerin aşılama oranının yüzde 75 ve üzerinde olması (10 puan)"