Gazze-İsrail sınırından TELE1'e bağlanan dijital yayıncı Adem Metan, Türk gazetecilerin neden sadece İsrail'den yayın yaptığını anlattı. Metan, İsrail'de bireysel silahlanmanın boyutuna da yaşadığı bir olay üzerinden değindi.

Hamas-İsrail savaşı 13. gününde tüm şiddetiyle devam ediyor. Karşılıklı saldırılarda 3 bin 785 Gazzeli, bin 405 İsrailli öldü. İsrail Savaş Kabinesinin, ABD Başkanı Biden’a, ”Gazze Şeridi’ne kara harekatından kaçışın olmadığını” bildirdiği öğrenildi. Bölgedeki gazeteciler de sık sık müdahalelere maruz kaldıklarını anlatıyor. TELE1 TV'de Ülkü Çoban'ın sunduğu 'Gün Ortası'na konuk olan gazeteci Adem Metan bölgede son durumu anlattı. Metan da gazetecilerin İsrail ordusunun müdahalelerine maruz kaldığını belirterek "Dijitalde de bir propaganda savaşı var. Özellikle İsrail sınırları üzerinde kayıtlı 850'nin üzerinde gazeteci var. O kaydı yapmazsanız bu yayınları yapamıyorsunuz. Sizin nerede yayın yaptığınız bir anlam takip ediyorlar.  Yayın alanları oldukça kısıtlı, birçok alanda yayın yapmanıza izin vermiyorlar" dedi. Metan, Türk gazetecilerin neden sadece İsrail'den yayın yaptığını ise "Şu anda Gazze hattınıza geçme imkanımız yok, keşke olsaydı ama sadece İsrail ordusunun bombaladıkları bölgeleri görüyoruz" diye anlattı. Metan'ın açıklamaları şu şekilde: "Şu an İsrail ile Gazze'nin tam sınırın noktasındayız. Arkamda görmüş olduğunuz İsrail obüslerinin ve İHA'ların işaretlediği noktalara F-16'ların bombaları bıraktığı yer. Özellikle son 3 gündür İsrail bombalamanın ardından Gazze'den yükselen dumanlar arttı. İsrail ilk günden bugüne çok ağır bir şekilde bombardıman gerçekleştiriyor. Özellikle Gazze'nin kuzeyine. Olası bir kara harekatının start alabileceği noktalardan birisi. Bu bölgede helyum gazıyla havada kalabilme kabiliyetine sahip Zeplinler burada çok fazla. Buradaki istihbarati bilgileri İsrail Ordusu'nun komuta merkezine iletiyorlar. Bulunduğumuz bölgenin hemen arka tarafında Siderot bölgesi var. Orası sivillerden tamamen arındırılmış durumda. Orduya mensup çok sayıda asker var. Zaman zaman arkamızda sıcak çatışmalara tanık oluyor. Çünkü biliyoruz ki Hamas ulaşım yolu olarak tüneli seçmiş ve çok başarılılar. Zaman zaman sınıra sızma gerçekleştiriyor. Tabii ki bunlar stratejik birer hamle mi, o bölgelere mi yerleşme mi? Bunu bilmek çok zor. Şu anda bir obüs daha ateşlendi. Sesi size ulaştı mı bilmiyorum.

'YARIN NE OLACAK GÖRECEĞİZ'

Tabii zaman zaman Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın civarında gerginliklerin olduğunu söylemek mümkün. Hastane saldırısının ardından Filistinli Müslümanlar sokaklara çıktı, tabii ki İsrail polisi çok sert karşılık verdi. Tabii yarın cuma günü. Mescid-i Aksa ve etrafında ne olacak yarın göreceğiz.

'DİJİTALDE BİR PROPAGANDA SAVAŞI VAR'

Bölgede çok sayıda yerel kaynağı takip ediyoruz. Dijitalde de bir propaganda savaşı var. Özellikle İsrail sınırları üzerinde kayıtlı 850 gazeteci var. O kaydı yapmazsanız bu yayınları yapamıyorsunuz. Sizin nerede yayın yaptığınız bir anlam takip ediyorlar.  Yayın alanları oldukça kısıtlı, birçok alanda yayın yapmanıza izin vermiyorlar. Bazı basın mensubu arkadaşlar sözlü ve darp noktasında müdahalelere maruz kalıyorlar şiddeti çok yüksek olmasa da.

'GAZZE HATTINA GEÇME İMKANIMIZ YOK'

İsrail tarafına Hamas güçleri tarafından zaman zaman roket atılıyor. Geçtiğimiz akşam yaklaşık 15 kilometre yakınımıza bir roket düştü ve patlamanın içerisinde kaldık. İHA'dan bir arkadaşımız yaralandı, ben de sol kulağımda ciddi bir çınlama var. Gerçekten çok yakın bir noktaya düştü. Hamas'ın attığı roketlerin etki gücünü gördük ama hastane saldırısında büyük ve bir ciddi patlama oluyor. Bunu ancak bağımsız araştırmaları kurumları ortaya çıkarabilir. Şu anda Gazze hattınıza geçme imkanımız yok, keşke olsaydı ama sadece İsrail ordusunun bombaladıkları bölgeleri görüyoruz.

'İSRAİL'DE BİREYSEL SİLAHLANMA ÇOK FAZLA'

Şunu belirtmekte fayda var. İsrail'i diğer ülkelerden farklı tutmak gerekiyor. Çünkü İsrail'de bireysel silahlanma çok fazla. Siz burada çekimden sonra otele gidiyorsunuz sivillerin çoğu silahlı. Başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Arkadaşlarımla Tel Aviv'de bir restorana gittik. Lavaboya gittiğimde bir hanımefendinin parkasının içinde ağır bir silah gördüm. Açıkçası endişelendim. Burada görev tüm meslektaşlarımız çok zor şartlarda yayın yapıyor. Polisler pasaportunuzu soruyor, siviller hakaret ediyor. Özellikle Müslüman yayıncılar diğer yayıncılara göre daha dezavantajlı. Burada gazetecilik yapmak gerçekten zor.

'BİR KARA HAREKATI OLACAK'

Özellikle bir gün önce ABD Dışişleri bir açıklama yaptı Gazze'nin toprak bütünlüğünü korumak adına. Ancak Biden ve Netanyahu'nun açıklamaları insanlığı dehşete düşürecek noktadaydı. Onlar bu işin biraz daha sürmesini istiyor gibiler. Bir kara harekatı olacak arkamda gördüğümüz noktadan. Ancak ne zaman bilmiyoruz. Bununla ilgili kaynaklarımız gerçekten çok kısıtlı. Netanyahu bir siyasi olarak İsrail'de çok zor zamanlar geçiriyor ve bunu kendi lehine çevirmeye çalışıyor."