Google CEO’su Sundar Pichai, geçtiğimiz hafta içinde çalışanlarına Ekim ayı boyunca ve muhtemelen yıl sonuna kadar da evden çalışmaya hazır olmalarını söyledi. Şirket tarafından yapılan açıklamada da personelin büyük bir bölümünün 2021 yılına dek uzaktan çalışmasının beklendiği bilgisi teyit edildi.
Bloomberg’in haberine göre iki hafta önce Pichai, çalışanlara bir e-posta göndererek, bazı dairelerin Haziran ayı gibi erken bir tarihte açılacağını bildirmişti. Geçtiğimiz Cuma günü çalışanlara yapılan yeni bir açıklamada çalışanların yalnızca yüzde 10 ila 15’inin iş yerlerinde çalışmaya başlayacağı, şu an bu oranın yüzde 5 civarında olduğu belirtildi. Evlerinden çalışabilenlerin ise en erken Ekim ayına, muhtemelen de yıl sonuna kadar işyerlerine dönmeyecekleri söylendi.
ÇALIŞANLARIN TERCİHİNE BIRAKTI
Facebook da yine geçtiğimiz hafta içi çalışanlarına istemeleri halinde 2020 boyunca uzaktan çalışabileceklerini bildirdi. Şirket tarafından yapılan açıklamada ‘‘Facebook işe dönüş felsefesinde yeni bir adım atmış bulunuyor. Bugün, işini uzaktan yapabilen herkesin, bunu tercih etmesi halinde yıl sonuna kadar evden çalışabileceğini ilan ediyoruz’’ denildi. Açıklamayı yapan şirket sözcüsü, Facebook’un hangi çalışanların işe gelmesi gerektiğini tespit etmeye yönelik çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Facebook, salgının ardından çalışanlarını evden çalışmaya gönderen ilk teknoloji şirketlerinden biri olmuştu. Google da Slikon vadisinde ofislerini ilk kapatan şirketler arasındaydı.
SAATLER UZUYOR
İki teknoloji devinin evden çalışma uygulamasını yıl sonuna kadar genişletme konusunda aldıkları karar, salgın sonrasında uzaktan çalışmanın belirli sektörlerde norm haline gelebileceğine yönelik tartışmaları da beraberinde getirdi. Pek çok şirket ve kuruluşun başta işyeri kiraları olmak üzere maliyetleri düşürmek üzere çalışanlarından evden çalışmaya devam etmelerini isteyebileceği belirtiliyor. Salgın nedeniyle pek çok çalışan sağlık kaygısıyla evden çalışma uygulamasının devamından yana olsa da, Forbes’ta yayınlanan bir araştırma, evden çalışmanın 9-5 mesai sistemini çalışan aleyhine değiştirdiğini, özellikle çocuk bakımı ve ev işleri nedeniyle öğle tatillerinin ortadan kalktığını ve çalışma saatlerinin yüzde 20 oranında uzadığını gösteriyor. Ayrıca patronların, iş disiplinini sağlamak için yeni kontrol ve gözetleme mekanizmalarını devreye soktuklarına da dikkat çekiliyor.