Vicdani retçi Murat Kızılay Türkiye’ye iade edilmek isteniyor

Yayın tarihi: 23 Mart 2021 Salı 10:42 pm - Güncelleme: 23 Mart 2021 Salı 10:42 pm

Vicdani retçi Murat Kızılay, Hollanda’da kaldığı mülteci kampında dün sabah saatlerinde polislerce gözaltına alındı. Gazete Duvar’dan Rojda Oğuz’un haberine göre, tek kişilik hücrede tutulduğunu belirten Kızılay Türkiye’de iade edilmek istendiğini söyledi.

Türkiye’de zorunlu askerliği kabul etmeyerek vicdani ret hakkını kullanan, 2019’da Hollanda’ya iltica talebinde bulunan Murat Kızılay kaldığı mülteci kampında gözaltına alınarak Türkiye’ye iade edilmek istendiğini söyledi. Uçak biletinin de alındığını, her an geri gönderilme tehlikesinin olduğunu bildiren Kızılay, “Hiçbir ordunun emri altına girmeyeceğim” dedi.

‘BEDELLİ ASKERLİK YAP DEDİLER’

“Ben Hollanda’ya vicdani retçi olarak iltica talebinde bulundum. Mahkeme politik vicdani retçi oluşumu kabul etmedi” diyen Kızılay, “Bana ‘Bedelli askerlik yap’ dediler. 2019’dan bu yana da defalarca gözaltına alındım ama bu sefer uçak biletime kadar her şeyi hazırladılar. En temel hakkımı kullandım. Hiçbir ordunun emri altına girmeyeceğim. Bu çarkın içinde bir dişli olmayı, kamuflaj giymeyi, hiyerarşiden emir almayı, silah kullanmayı ve silah kullanmayı öğrenmeyi reddediyorum. İnsanlık onuru bayrakların ve orduların üzerindedir. Üstün ırk olduğunu iddia eden ve bu uğurda can alıp can vermeyi normal gören, gerici ve hastalıklı bu mekanizmanın içerisinde bulunacağıma sivil bütün haklarımdan feragat ederim daha iyi. Özgürlüğü, eşitliği ve barışı hiçe sayan milliyetçi, militarist hiçbir kurum ya da mekanizmanın içerisinde bulunmayacağım” ifadelerini kullandı.

Avukat Kurtuluş Baştimar da Murat Kızılay’ın durumuna ilişkin Birleşmiş Milletler’e başvuruda bulunacak.